• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    SINSEMILLA: mně se teď u benjamínka na pití čaje osvědčil tenhle hrneček
    Mam dětský hrnek Trainer 220ml 6+m. -kluk | MALL.CZ
    http://www.mall.cz/detske-hrnky-lahve/mam-detsky-hrnek-trainer-220ml-6-m-kluk?v=470008
    stačí zmáčknout dásničkama tu "savičku" a čaj teče, nemusí sát, takže, i když mu čaj třeba sám od sebe moc nechutná, tak takhle ho vypije docela dost...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    QUAACA: tak dneska bude hokkaido...
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    MEDOULKA: dostala jsem nějaký s ouškama od bráchy a to má právě takové měkké silikonové pítko, ta to zkusím..

QUAACA: on právě z ničeho jinýho než z prsu nepil, tak snad to ale bude šikulka.. s tou výstavou se to teďka dost hnulo a včera mi dali druhý grant, takže je to myslím na dobré cestě.. hned ráno jsem se vrhla do úklidu, už jsem měla výčitky v čem se to dítě koulí, ta pak to zas chvíli vydrží... já vim s tím spaním, když třeba teď usnul mě na zádech v manduce a to ho fakt nedokážu sundat tak, aby se nevzbudil.. a když už třeba usne jinde, tak mě už se třeba nechce spát, nebo si lehnu a sotva usnu, tak se vzbudí..

QUAACA: díky moc! super, to si vytisknu.. myslela jsem, že zkusím brokolici, protože zbytek dám do zapečených brambor...
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    SINSEMILLA: jojo, cuketu, dýni hokaido, pastiňák, brokolici, květák, červenou řepu...

tady je všechno - viz. příloha

prikrmy_tabulky.xls (177152 B)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SINSEMILLA: to množství ber orientačně,když koukneš na velikost skleniček,které se prodávají jkao první přikrmy,tak podle nich..
    když sní více a není mu z toho špatně,tak mu dej více.. Mates nám taky "žral" mimotabulkově..
    jinak zkus třeba cuketu,tu má náš malý rád doted!
    s příkrmy jsem začala dávat vodu při jídle.. pil jí i mimo jídlo.. doted polivku zapíjí vodou :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    SINSEMILLA: neboj, to zmákneš! doporučuju jít se prospat s dítkem přes den, to praktikuju často a fakt to pomůže :)

já dávala pití ze začátku do stejné lahvičky jako mlíko, ale vždycky si jen cucla během jídla. ale i to jsem považovala za úspěch.
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    SINSEMILLA: u nas to z uciciho napoprve neslo, maj tvrdé to pítko, koupila jsem v HaM takoveho krizence - nema to tvar savicky, ale je to gumove (latex, silicon, maj tam toho vic). Jsou pomerne levne, zkusis, uvidis... ja taky zacala napajet s prvnimi prikrmama a slo to celkem hladce, jakoze soucast jidla to zahrnula mezi nove dovednosti spolu se lzickou.
    To se obcas stane kazdemu, zvlaste, kdyz toho je na tebe tolik. Nezapomen odpocivat a obcas myslet jen na sebe--- ditko urcite oceni vic spokojenou matku, nez uklizeny byt, vzdyt vis:) Drzim palce, at mas brzo vetsi relax.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    QUAACA: přesně půl roku. já nevim, možná jen zmatkuju a zbytečně plašim - poslední dobou mám pocit, že je toho na m moc, naposledy byl manžel doma o víkendu na začátku července, jinak je pořád v práci, navíc dělám výstavu plus ta domácnost a poslední dny mě furt bolí hlava...

kaši zmiňovala doktorka na půlroční kontrole, tak jí můžu zkusit. o tom objemu mi říkala, akorát to definovala malou lžičkou, což je totéž.. no jo, na ty přílohy jsem úplně zapomněla..

a z čeho ti dítě pije? z toho učícího hrnečku s těma ouškama?
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    SINSEMILLA: a kolik je erikovi?
    večerní kaši můžeš zkusit, mně jí doktorka doporučila, až když jsem měla pocit, že jí večer UM nestačí, ale rozhodně s ní nic nezkazíš
    jako přílohu můžeš dávat též rýži (uvařenou do měkka až rozvařenou nebo těstoviny - ideální písmenka do polívky)
    týden po prvním mrkovém příkrmu mi řekla doktorka začít dávat maso, cca velikosti bujonu do polévky/1 porce
    - pít něco jiného než mlíko bys měla zkoušet dávat s prvními příkrmy.
    já dávala dětský čaj lehoulince oslazený, teď už jen vodu
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ZEMINO: já právě vůbec nevim, kolik toho má to dítě sníst.. třeba dneska už snědl tři mrkvový formičky na led (brambor se mi vůbec nelíbil, takže mu ho dávat nebudu, protože to bylo tak mazlavý, že by se mi to taky nechtělo jíst a brokolici jsem ještě nestihla koupit)..

a kdy jste dětem začali dávat něco jiného k pití, než mlíko (ať už MM nebo UM)

nějak mám pocit, že v tom plavu, nejsem si jistá, že mám dost mlíka, erik nespí v noci tak tvrdě, pláče ze spaní, budí se častěji a já nevím, jestli mu nedat nějakou tu kaši večer nebo UM..

achjo, nikdy bych si nemyslela, že se mi bude stýskat po prsech plných k mlíka k prasknutí...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SINSEMILLA: to asi podle sebe jak to citiš.. já třeba když jsme začali s přikrmy,tak jsem nekojovala/nedávala UM,bo malý baštil hned od startu hodně..asi jako od Lubar,každopádně,ale když tkahle malý,tak mu asi nevadí,že jednou má na oběd přikrm a jindy mlíko/UM
    mám ale kámošku,která ikdyž ji malá jedla už "normální" porce na oběd,tak ji dokrmila skoro 200ml UM ..
    každý fakt podle svého..
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    SINSEMILLA: nedodržovala, o ničem takovým jsem nevěděla. Já jsem mu zkusila dát nějaký jídlo a pak jsem ho normálně dokojila, případně jsem to s tím jídlem tak nějak zkoušela průběžně. Musím říct, že jsem ani nedodržovala tu pakárnu s tím jednodruhovým krmením 2-4 dny a přidáním něčeho dalšího. Doufala jsem, že nebude mít žádnou alergii na jídlo a neměl.
    LUBAR
    LUBAR --- ---
    LILY: Malej třetí den na dýni by byl schopen zdlábnout snad celou misku ... jsem z něj perplex. Tohle od ani jednoho z dětí neznám
    LILY
    LILY --- ---
    LUBAR: taky jsem začala dokrmovat o něco dřív. Na šestiměsíční prohlídce, kdy jsem dítku dávala už skoro půlku půllitrového hrnku šlichtičky, jsem se ptala, kolik toho ty děti tak můžou sníst. Paní doktorka prohlásila, že klidně i 120ml, což byla sotva polovina toho, co spořádal. :)
    LILY
    LILY --- ---
    SINSEMILLA: já jsem slyšela, že dokud toho jí málo, tak dítko poté, co ho nakrmíš, hned normálně nakojíš. Mám mlhavý dojem (ale možná kecám), že v mateřském mléce jsou i enzymy, které podporují trávení, takže mi to přijde i logické, než si na tuhou stravu zvykne, dát mu cucnout.
    Jinak patřím k oné kontroverzní skupině, co nepoužívá mrazák (nepočítám-li, že se mi v prázdném mrazáku sem tam povaluje pytlík hrášku), protože ve mně budí důvěru koncept stravování podle čínské medicíny, zvášť, když je dítko ještě úplně malé. Dobrým řešením, když toho dítě sní zpočátku opravdu málo, je možná kupování "skleniček". Půlku mu dáš jeden den, půlku druhý. Já jsem teda ob den vařila (a činím tak doposud, dítěti bude zanedlouho rok a půl) a druhou půlku skladovala v lednici, případně přebytky vmísila do našeho jídla.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SINSEMILLA: nedokojovalajsem nikdy - po obědě se podle mě pijou jen tekutiny ( voda ) a né žádná sytá věc. na to přišla řada až později odpoledne kdy dítě znovu mělo regulérní hlad.

na nějaký příkrmy na cestách v 6-7měs. bych se z vysoka vykašlala. jakmile jsem s kočárkem byla přes poledne pryč z domova tak dítě bylo jen na mlíku snad ještě v 8měs. a myslim, že je pak to cestování i milejší - dítěti neotrávíš náladu žádným lžičkovým jídlem atd....
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    CASTROL: jasně, já mám zatím na mrazáku mrkev a postupně zvětšuju objem.. včera už se u toho ani moc neksichtil, myslím, že ho to pomau začíná bavit..

a ještě mám dva dotazy - dodržovaly jste ten půlhodinový rozestup mezi dokojením?

zítra musím pracovně mimo město a s příkrmy jsme začali teprve v pondělí, tak nevím, jestli zítra s sebou brát tu mrkev, když ještě nesedí (doma ho krmím v takovým to lehátku, odkud se mi neodkutálí), není na to ještě tak zvyklý a bude v cizím prostředí..
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ZEMINO: já myslím, že se tu spíš řešilo zavařování brambor, že moc nevydrží, ale možná je to i s mražením..
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    SINSEMILLA: mimino ze začátku snědlo jenom pár lžiček a mě frustrovalo, kde seženu čerstvou mrkev, jak ji pak musím dlouho vařit a co u toho nadělám nádobí. Nemluvě o tom, že by měl vyzkoušet i něco jinýho. Takže aby vůbec dostal něco k jídlu, tak jsem kupovala první tři měsíce skleničky. Teď už jí v pohodě, takže vařím a spokojeně zamražuju.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LUBAR: fůru s jetelem, sedláka se senem... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam