• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Vždycky existovaly věci, které když odhodíš do lesa, tak se nerozloží, z těch dneska žije archeologie :o) Ono jde spíš o to, že určité (našemu) zdraví škodlivé látky se vyskytujou ve stejné míře v přírodě jako v umělých výrobcích, protože tu žijou miliony druhů, každý potřebuje z něčeho žít a něco jiného mu škodí, každý to má jinak a všechny tu nějak přežívají. Přežívají tak, že si berou s tím, co potřebujou i část toho, co jim škodí a nějak se s tím vyrovnávají. Nejde žít čistě zdravě a nepřijímat škodliviny a nikdy to nešlo, ani v pravěku. Většina chemicky vyráběných látek má svůj prazáklad v přírodě, ono není lehké vytvořit něco úplně nového.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADD: ale jo to přiznávám, že to pojmenovat neumím. vymyslela jsem si vlastní názvoslový a odborné články číst nebudu.
    ale stejně si myslim, že o chemii jde - archeologie je o keramice, kovech atd... to jsou všechno prvky, které se nějak v přírodě vyskytují.
    ale dnešní molitan, polystyren, pleksisklo tam sotva najdeš

ale rozebírat to nemusíme, tento obor mě moc nezajímá a diskuse k tomu není určená :o)
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: Nemám nic proti zodpovědnému životu, jak směrem do vlastní rodiny (hlídání si, co jíme, jak na nás působí pobyt na slunci, létání letadlem a koupání v bazénu) tak směrem ven (co je dál s odpadky, které vynášíme do smetí, co způsobují lety zmiňovaného letadla, a jestli když já sním antibiotika, tak to ovlivní i něco dál). Ale "chemie" je věda, nikoli zlé ochucovadlo v čokoládové tyčince, a když mám hlad nebo suché ruce, určitě si nechci koupit nic, co "neobsahuje žádné chemické látky", jak psali v jedné reklamě. Věřím v sílu modlitby, ale nebudu si ji kupovat za drahé peníze v krabičce. Od rohlíku i krému na ruce přítomnost chemických látek čekám. Každá věc má svůj název a čím víc na něco nadávám, tím přesněji bych to měla pojmenovávat, jinak to působí blbě.

(Sorry, napsala jsem hned, že jde o poslední kapku, nenapsala jsi nic světoborně tragického, bylo to srozumitelné, jen už jsem si chtěla povzdechnout nahlas.)
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: Já vím, co jsi myslela, ale vadí mi to označení "chemie" nebo zde "chemická doba". Tak to nazvi přesně, když už na to nadáváš.

(Napadlo mě, kde by byla archeologie, kdyby všechno, co odhodíme do lesa, se rozložilo... :-)))
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADD: chemická doba = existují věci, které když odhodíš do lesa tak se nerozloží...........splodiny, které když vypustíš do ovzduší tak ti sežerou ozonovou vrstvu popř. způsobí to co je na ostravsku

pochybuju, že tyto věci se ve stejné míře vyskytovaly i před 200lety!
    ADD
    ADD --- ---
    Pardon, můžu zařvat - příslovečná poslední kapka, za všechny podobné příspěvky za x let:

Co je to "dnešní dosti chemická doba"? Pokud nejsi duch, anděl, víla nebo něco podobného, pokud jsi hmotný tvor, tak musíš žít v hmotném světě, tedy ve světě chemických prvků. Promiň, ale i ty sama jsi "samá chemie", jsi složena z chemických látek. A to i v případě, že jsi nenamalovaná, nepoužila jsi deodorand a umyla ses přefiltrovanou vodou. Když už trpíš paranoiou, používej pro ni alespoň správné výrazy.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: ano souhlasím, pokud žiju v dnešní dosti chemické a upravené době. nejde chtít žít naprosto zdravě. pokud nebudu izolovaná někde uprostřed pralesa. je určitě lepší živit se něčím upraveným nezdravým jen abych zajistila "krok s dobou" - myšleno pro mojí imunitu
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: možná to vidíš trochu černobíle. Ono tam za první mohlo být vícero příčin včetně nějaké predispozice k alergiím, za druhé ono označení "extra zdravě" může značit nějaký opravdový, bohužel už mnohdy nezdravý extrém.
    Nicméně souhlasím s tím, že čím míň svinstev do sebe člověk dostává, tím je vůči nim jeho organismus citlivější. Když si představím, že bych pokusně zkonzumovala to, čím se živí dejme tomu moje šéfová (saláty s rohlíkem, podivně vyhlížející růžové paštikovité směsi...opět s rohlíkem, k tomu kafe a pár cigaret), tak by mi bylo minimálně další den hodně šoufl, zatímco kdybych to konzumovala každý den jako ona, tak by mi to nepřišlo.
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    Příběh balené vody (Annie Leonard) z cyklu Příběh věcí - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=HCkmY3YOxCw
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Ach jo. Voda obsahuje určité látky, které se po nějaké době usazujou na dně, to je její vlastnost. Pro případy, kdy by to bylo na škodu, se vyrábí voda destilovaná, ale ta se pít nedá. Proč myslíš?
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    VERONIKA22: voda v kohoutku je stále pod kontrolou v nejvyšší kvalitě, voda balená může být plná bakterií množících se v plastové flašce na slunci. ale to jsme někde jinde, určitě je o tom dost článků na netu.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: ha měla by jsi vidět mé bývalé sousedy - žili extra zdravě a děti měli zakázané snad i sušenky. výsledek byl ten, že jejich organismus s tím umělým ( ať už éčka či jiné chemikálie ) nedokázal bojovat a každý jejich další novorozenec ( 5dětí ) měl horší a horší alergii na všemožné potraviny, že směl jíst jen málo co a jednou bude asi dost velkou chudinkou ve společnosti ostatních neohleduplných :o(
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    QUAACA: babička to co teče z kohoutku filtruje dalšími 2 filtry a v cílové nádobě má po týdnu na dně dosti sajrajtu
    domnívám se, že je tam víc chloru než vody a je to jen tekutá věc plná všeho možného mrtvého jen aby to neškodilo zdraví. vždyť to teče z té přírody kde jsou kyselé deště, lidi do vodních toků vyhazujou odpadky atd.
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: já naštěstí taky kupuju hlavně základní věci typu zelenina, rýže, luštěniny atd., ale možná právě s o to větším zájmem si čtu u toho ostatního složení. :)
    Teď mě napadá, že kdybych se stravovala formou polotovarů a hotových produktů, tak bych to možná raději taky nečetla. :))

VERONIKA22: já si zase říkám, že když do sebe dostáváme i tak dost sraček, které moc nemůžeme neovlivnit, tak u těch, co ovlivnit jdou, se o to pokouším.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    VERONIKA22: co máš proti vodě z kohoutku? :)
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: presne, jidlo pro nas neresim vubec, ale pro prcka uz radsi sleduju vsechno, po tom co sem koupila 5 sklenicek Hipp se soli od 7. mesice :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: já se třeba o složení potravin pro nás nezajímám skoro vůbec - ale vzhledem k tomu, že kupuju povětšinou primární suroviny, tak ono toho třeba v bramborách moc na zkoumání složení není :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LILY: zastávám názor, že se můžu stravovat sebelíp ale tím vzduchem kolem silnice, vodou z kohoutku, postřikem na zelenině, urychlovači růstu drůbeže atd......do sebe dostává takových sra.....že stejně můžu na rakovinu umřít dřív než se naděju
    LILY
    LILY --- ---
    TORUVIEL: já čtu taky složení skoro u všeho, nevidím důvod, proč se krmit sračkami, když je možné si vybrat lepší variantu. Když se mi tudle stalo, že jsem byla nucena si po desítí letech zakoupit instantní polívku, protože jsem jela na seminář, kde nebyla možnost si vařit nic kromě horké vody, tak jsem u toho strávila asi 5 minut, než jsem ze tří značek a několika druhů polívek vybrala jednu vcelku použitelnou.
    Naopak mě trochu překvapuje, že se o složení někdo nezajímá vůbec.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Asi proto se nedoporučuje kořenit, že děti mají ještě jemnou chuť a koření nemusí dobře snášet/jim chutnat. V jiných kulturách nevím jak to chodí, jestli je zvykají postupně nebo koření stejně dětem i dospělým...? Jinak složení příkrmů číst doporučuji, občas se člověk diví...Ostatně jsem zvyklá číst i složení mého jídla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam