• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: má ta Betynka všechny recepty i na webu?
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    TRISSIE: tak to si umím představit, i pro sebe, a asi to brzy spáchám pro nas tři na oběd. Už teď se mi sbíhají sliny. také dekuji!
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: dikas
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA:
    suroviny: 1/2 malé kedlubny, 1 brambor, kousek másla, lžíce zakysané smetany, 1 žloutek, 1/2 skleničky kojeneckého mléka, lžička hladké mouky, trocha vývaru nebo vody.
    postup: oloupanou kedlubnu nakrájet na malé kousky, podusit na másle, zalít vodou/vývarem a dusit doměkka.
    Z mléka, mouky, a žloutku udělat omáčku - smíchat, na mírném ohni za častého míchání vařit, než zhoustne. Do hotové omáčky přimíchat lžíci zakysané smetany.
    Brambor uvařit, smíchat s kedlubničkami (podle stáří dítěte rozmixovat nebo rozmačkat), přelít omáčkou.
    Od ukončeného 8. měsíce.
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: kedlubnicky zni fakt dobre, mas recept prosim?
    Kazdopadne ta zapecena sladka ryze se hodi jak na vecu tak i na obed podle me, jestli je vecer zvyklej na kasi, tak bych to dala mozna spis k obedu
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: v tom případě bych asi vůbec neřešila, v kterou denní dobu a vyrobila bych to na oběd nebo nějakou svačinu. Jenom bych to nedávala večer, resp. na noc, protože ovoce se prý na noc dávat nemá.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: jenže u nás je k snídani mlíko, který dostává ještě do postele (v bláhové naději, že po něm ještě usne - což se stane tak v půlce případů, v druhé aspoň přestane řvát a já si stihnu vyčistit zuby bez toho, abych se děsila, co kde mimino vyvádí).
    Navíc, recept, který vyžaduje 15 minut vaření a 15 minut zapékání, je k snídani opravdu odepsaný hned od začátku, tolik energie ráno fakt nemám :-)
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: já bych to dala na snídani místo kaše. Teplé sladké je prý nejlepší jíst hned ráno.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    z jiného soudku, k jakému jídlu byste 10m dítěti (zvyklému obědvat masozeleninu a večeřet kaši) dali zapečenou rýži s jahodami a rybízem?

Našla jsem ten recept v Betynce, hrozně se mi líbí a chci ho vyzkoušet (a tiše doufám, že třeba dítěti chutnat nebude a zbyde na mě :-), ale váhám, jestli to dát k obědu nebo večeři.

Ty recepty z Betynky jsou vůbec dobrý, onehdá jsem zkoušela dušené kedlubničky v krémové omáčce s bramborovou kaší a manžel po ochutnání začal lobovat, jestli by nemohl malej dostat nějakou skleničku a tohle že by snědl on :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TORUVIEL: naštěstí taky (aspoň ty lékárenský) nejsou ani drahý, jinak by bylo blbý platit za samej vzduch :-)

Pavlík je zbožňuje, on teda miluje prakticky jakýkoli jídlo, který si může ulovit sám, ale na křupkách jsem ho učila chodit kolem stolu - pokládala jsem mu je na protilehlé strany nízkého konferenčního stolku jako motivaci, aby ho obešel :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TRISSIE: Jo jo, v těch křupkách je víc vzduchu než kukuřice :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANABEL_LEE: na kukuřičné mouce možná, ale ne na těch křupkách. Ten pytlík 60 gramů má objem odhadem 2 litry, a energetickou vydatnost na (normálně poživatelnou porci) nula nula nic.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ANABEL_LEE: neboli mouka, to jsou hlavne sacharidy a taky naka ta bilkovina a par mineralu
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TRISSIE: kukuricna mouka je prave dost energeticka, takze se na ni ztloustnout da
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MARKYTKAK: no teda zrovna s kukuřičnýma křupkama a "vysokým příjmem energie" fakt nevím - ten obří pytel neochucených křupek má 60!!! gramů, s energetickou vydatností 390 kcal/100g tedy 234kcal na celý pytel, což je ekvivalent 350ml MM/UM.

Kukuřičné lupínky prodávané jako "snídaňové cereálie" asi budou něco jiného, předpokládám cukr v nich je, tak proto. Ale neochucené kukuřičné křupky, což je akorát kukuřičná mouka a voda, tak na nich se ztloustnout fakt nedá :-)
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    Jen tak - GMO plodiny mají výrazně menší obsah škodlivin - stříkají se právě jednou a neobsahuje parazitické houby či hmyzí toxiny. Na rozdíl od ne-GMO, které se stříkají opakovaně a nějaké ty houby tedy obsahují (jak to mají bio nevím, ale úplně bez jakéhokoli postřiku asi nebudou).
    Neodpustím si: To, že je něco GMO většinou znamená, že to nese gen pro rozistenci k nějakému herbicidu (postřik), na který je citlivý hmyz a plevelné rostliny (ne savci). Takže se to jednou postříká a je pokoj ode všeho (navíc - zrovna kukuřice - jíme klasy - stříkané jsou malé rostlinky - tzn. listy a ne, nic se do rostliny nevcucne a ona to nedá do klasu - takhle jednoduše to nefunguje).
    Ale mám pocit, že proti-GMO je spíše ideologie (ne špatná, ale ideologie) :-)
    LILY
    LILY --- ---
    MARKYTKAK: toho já se zase moc nebojím. Nám kdysi ve škole na technologii rostlin (nebo jak se to jmenovalo) vysvětlovali, že to není nic hrozného.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    Ja mam z kukurice respekt, ale jen pro to, ze je povetsinou GMO, a to je muj osobni strasak.
    LILY
    LILY --- ---
    MARKYTKAK: cereálie u nás nejíme, ještě jsem jejich smysl úplně nepochopila, takže v tom případě je ta kaše asi v pohodě. :)
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    LILY: doporucuje. Jen lekari, obzvlast diabetologove ji nemaji radi pro jeji nadmerny obsah cukru. Pro deti s vydejem energie je to ok. Pokud se to neprehani. Jako u vseho ;) ja dostala od jedne doktorky pojeb, ze dite laduji kukuricnyma krupkama. s tim, ze ho zvykam na vysoky prijem energie. Puvodne je to potravina pro celiatiky, ale dobre zasyti, tak se dnes cpe vsude. Do oleju, margarinu, majonez,... A cerealie z kukurice obalene v cukru jsou pro me proste zlo. I kdyz dobre a take jednu krabici za rok spotrebujeme :)
    LILY
    LILY --- ---
    MARKYTKAK: kukuřice se nedoporučuje? Už rok a půl dělám dítěti kaši, která je z 40% z kukuřičné mouky..
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    a teké mě ještě napadlo MIXIT
    Mixit.cz - namíchejte si svoje müsli a cereálie
    http://mixit.cz/

ja jsem s nimi naprosto spokojena, je to tedy dražší, než müsli z obchodu, ale namicham si co mam rada, zrcite zdravější a bez nežádoucích sladidel. a dokonce jsem si nechala namichat jen zaklad a zbytek si pridavam sama ze zasob doma.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    A jeste tchyne kupuje snad v Lidlu lupinky s platky jahod a cokokrupinkami. Jsou tam i celozrne lupinky. Me i detem to chutna moc. Ale slozeni jsem vylozene nesledovala. Cukr tam bude take. Ale zas to neni jen kukurice, ktera se z hlediska vyzivy take nedoporucuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam