• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    LILY
    LILY --- ---
    MARKYTKAK: toho já se zase moc nebojím. Nám kdysi ve škole na technologii rostlin (nebo jak se to jmenovalo) vysvětlovali, že to není nic hrozného.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    Ja mam z kukurice respekt, ale jen pro to, ze je povetsinou GMO, a to je muj osobni strasak.
    LILY
    LILY --- ---
    MARKYTKAK: cereálie u nás nejíme, ještě jsem jejich smysl úplně nepochopila, takže v tom případě je ta kaše asi v pohodě. :)
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    LILY: doporucuje. Jen lekari, obzvlast diabetologove ji nemaji radi pro jeji nadmerny obsah cukru. Pro deti s vydejem energie je to ok. Pokud se to neprehani. Jako u vseho ;) ja dostala od jedne doktorky pojeb, ze dite laduji kukuricnyma krupkama. s tim, ze ho zvykam na vysoky prijem energie. Puvodne je to potravina pro celiatiky, ale dobre zasyti, tak se dnes cpe vsude. Do oleju, margarinu, majonez,... A cerealie z kukurice obalene v cukru jsou pro me proste zlo. I kdyz dobre a take jednu krabici za rok spotrebujeme :)
    LILY
    LILY --- ---
    MARKYTKAK: kukuřice se nedoporučuje? Už rok a půl dělám dítěti kaši, která je z 40% z kukuřičné mouky..
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    a teké mě ještě napadlo MIXIT
    Mixit.cz - namíchejte si svoje müsli a cereálie
    http://mixit.cz/

ja jsem s nimi naprosto spokojena, je to tedy dražší, než müsli z obchodu, ale namicham si co mam rada, zrcite zdravější a bez nežádoucích sladidel. a dokonce jsem si nechala namichat jen zaklad a zbytek si pridavam sama ze zasob doma.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    A jeste tchyne kupuje snad v Lidlu lupinky s platky jahod a cokokrupinkami. Jsou tam i celozrne lupinky. Me i detem to chutna moc. Ale slozeni jsem vylozene nesledovala. Cukr tam bude take. Ale zas to neni jen kukurice, ktera se z hlediska vyzivy take nedoporucuje.
    MARKYTKAK
    MARKYTKAK --- ---
    VERONIKA22: do jogurtu davam take medove psenicne pukance, daji se sehnat i bio. Driv jsem kupovala v bio obchudku, ale maji je i v hypernove.
    LILY
    LILY --- ---
    KFF: já jsem právě dávala to rýžové mlíko (zajíce), spíš kvůli tekutinám než z jinéh důvodu, ale něco málo poté, co mu byl rok, to stejně přestal pít.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TAPINA: jojo chleba je číslo jedna :o) jíme ho většinou k večeři a když si ho upeču sama a nedokážu se ovládnout tak sežeru celý malý bochníček :o)
    to ráda slyším, že chleba je zdravý :o). rohlíky jsou fakt o nečem jiném.....gumáky jedny :o/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Záleží, co myslíš pečivem. Bílé rohlíky nejsou nic zdravého, ale v chlebu (klidně obyčejném, nemusí být ani celozrnný) je téměř to samé, co v cereáliích a k tomu ještě droždí, významný to zdroj vitamínů skupiny B. Cereálie jsou teď v módě a já taky snídám jogurt s müsli, protože mi to chutná, ale chléb bych nezavrhovala, je to dobrý zdroj polysacharidů a my máme to štěstí, že žjieme v malém ostrůvku několika středoevropských zemí, kde se peče kvalitní chléb, který není výhradně z bílé mouky a není sladký.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADD: jo ptám se na dítě ač já nyní hubnu a tak se snažím jíst zdravěji než ty děti :oD
    já jsem tak nějak postupně pojala názor, že pečivo je věc, která slouží k zaplácnutí místa v žaludku aby se tam nevešly důležité potraviny plné vitamínů atd.
    vždyť rohlíky jsou jen bílá mouka, vejce asi ne, mlíko asi taky moc ne, tak snad už jen voda a droždí
    a jelikož náš mrňous ví kde je spižírna sladkostí tak není dopoledne či odpoledne abych mu taky něco nevyndala. takže na zkažení zubů je příležitostí až až ( zdravé zuby se u nás nedědí :o(
    a hlavně natálka pečivo nějak moc nejí, cokoliv ji namažu či nakrájím na kostičky tak sní 3 kousíčky a dost. radši obere jen to co je na tom namazaného. ale jogurt s něčím zamíchaným do ní dostanu spíš.
    jojo kukuř. lupínky jsou osvědčený ale proti tomu Fitness mi zpětně přijdou takové fádní.

já se jen chtěla zeptat jestli třeba na trhu něco nepřehlížim a je to dobrota a zároveň zdravé k zamýchání do jogurtu. hmm tak asi ne.
    KFF
    KFF --- ---
    LILY: Ad vyhybani se mlecnym vyrobku. Cim vic toho ctu, tim vetsi tendence k vysazovani mleka u deti mam. Dvoulete dceri jsem ted zacala davat v ramci vecerniho uspavaciho ritualu ryzove "mleko" a ted jen resim, co s temer rocnim synem po odstaveni, uz ho kojim jen vecer, rano a v noci, dcera se sama odstavila v roce, tak cekam neco podobnyho a resim, co dal. Jak jsi to delala/delas ty? Zatim si rikam, ze zkusim taky treba to ryzove, pripadne nejakou kasi (na ti je vecer zvyklej) a co se mleka tyce, dostane obcas jogurt, tvaroh, lucinu apod.
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: Jen aby tu zazněl jeden hlas proti proudu, který očekávám :-) : Co je špatného na pečivu k snídani? Chlebu s máslem a marmeládou, sýrem, na míchaných vajíčcích s chlebem? Předpokládám, že v téhle diskusi se ptáš na snídani dítěte, a to přece po ránu potřebuje nabrat spoustu energie. Staré pravidlo říkalo, že snídani má člověk sníst sám, o oběd se rozdělit s přítelem a večeři dát nepříteli. Osobně bych se nebránila ani pečivu, ani cukru, ani kakau - podle mě to jsou všechno věci, které děti pro svůj vývoj potřebují. V rozumné míře (tedy ne půl nutely na posezení, ale trocha kakaových kuliček do mléka nebo jogurtu nebo kakao k chlebu s marmeládou) mi to přijde jako poctivá česká snídaně.
    Co si pamatuju ze sortimentu obchodů, tak nestlé fitness mi také vyhovovaly nejvíc. Pak ještě nějaké müsli s tropickým ovocem (vitana?), ale tam byly normální vločky. Klasické kukuřičné lupínky ti/dítěti nechutnají?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    chtěla bych se zeptat na snídaňové cereálie. zatim jíme nestlé fitness neboť tvar lupínků mi vyhovuje oproti ovesným vločkám v obyč müsli a tyto jsou i takové sladké.
    ale ráda bych to sem tam obměnila a při hledání v ochodech jsem nenašla nic podobného :o(
    co jinak sypete do mlíka/jogurtů/tvarohů? ovoce mě totiž k snídani nějak neláká - to jíme k dopol. svačině

a předpokládám správně, že nesquikům a chocapikům je lépe se vyhnout? možná v tom něco zdravého je ale já tam vidim jen ve velké množství cukru, kakaa.....

předem díky za nápady ( pečivo jsem k snídani zrušila a myslím, že je to velké plus )
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ZRK: Ke kyselému ovoci - já v pondělí koupila meruňky, byly fakt sladký, když jsem je jedla, tak jsem je povařila - měl je poprvé a má ekzém a takhle povařený byly teda kyselý i na mě. No ale zkusila jsem to, jednou se celej oklepal, když to dal do pusy a pak to celý spořádal. Čili vyzkoušej a uvidíš :-).
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: no je to od znacky Sunar, ale jmenuje se to jen Sunarek podle me
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA: a nejsou nějaké přesnídávky přímo "Sunar", ne Sunárek?
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: Sunarek je dobrej, sis to fakt spletla s tim Hamankem, ten teda nic moc
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: zavařovat určitě potřeba je, pokud tam není cukr.

vylít vývar ze zeleniny a místo toho do toho dávat kojeneckou vodu je blbost, přijdeš o cenné látky, které se do vody vylouhovaly. Dusit v co nejmenším množství vody (u 6m+ a zvlášť v Praze, kde má kohoutková voda parametry kojenecké, není absolutně žádný důvod používat kojeneckou), pak rozmixovat i s tekutinou.

Spousta receptů, které mám z Betynky, počítá s použitím masového vývaru jako základu pro vaření zeleniny (další maso se tam už nepoužívá), takže většinou uvařím větší kus masa, ten si naporcuju na jednotlivé porce a zamrazím, a bokem si zamrazím vývar a pak střídám jídla s masem a jídla jen s vývarem nebo úplně bez masa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam