• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    zkoušela jste některá zavařovat masozeleninu? jde to vůbec?
    (jedem pod stan, nebude tam elektrika,nemůžu mixovat)
    a skleničky bych nerada, odnaučila jsem ho těžce na domací stravu
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    LOMILOMI: Černý čaj bez theinu? To jde? Můžeš dát konkrétní odkaz nebo název, prosím? Kofein a thein mi strašně hýbou s tlakem a jelikož jsem na kvalitním čaji tak trochu závislák, dost mě to štve.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    Pro tehotne / kojici : objevila jsem pomerne dobry cerny caj bez theinu u Marks & Spencer, ve velke krabici (vedle jinych neuveritelnych dobrot)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZEMINO: hmm tak pozoruj co ty dny mívá k jídlu. třeba mají v polívce nějaký masox místo pořádného vývaru? nebo něco na co není zvyklý/přivyknutý
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: napadlo mě,jeslti přece jen v té školce nedostává něco "pravidelně"
    jinak snad reagoval pouze na broskve a to ještě ke všemu,když byl kojený,jinak ťuk ťuk nic!! :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZEMINO: možná je to podobné: jako dítě jsem každou zimu mívala na krku hroší tmavou kůži. babička mě furt nutila ať to nějak umeju třeba hrubou houbičkou ať nevypadám jak špindíra. ale jelikož to stejně nešlo dolů a tuto věc jsem zaznamenala u více kamarádek tak jsem to brala jako normální věc. dnes už to nemám a ani nevím kdy to zmizelo.
    a určitě se ta tvrdá tmavá kůže nějak jmenovala. a změnou ročního období vždy zmizela.
    třeba to může být vzdááááleně něco podobného.

neboť už mám starší dítě a že až teď by jsi objevila alergii na jídlo např....?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Může se projevit alergie na "něco" pomerančovou kůži na bradě? Začala jsen pozorovat občas na bradě "tvrdší kůži",myslela jsem že je to špína,ale nejde to dolů :)
    Malý nejí nic jiného než by byl zvyklý,myslím že i ve školce nejí novinky,ale kdo ví!Každopádně mám trochu pocit,že je to od doby,co chodí do školky.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: jojo jak jsem napsala zavádim to pomalu, 1 věc jí malá tak 5 dnů. takže až zavedu jablko tak zase ho bude jíst víc dnů.
    nenapadlo, mě že se čeká na stabilizaci množství, které mrňous sní - to velmi děkuji za připomenutí tak v tom už je otesánek tak snad ok :o)
    LILY
    LILY --- ---
    TRISSIE: máš pravdu. :) Ale právě proto, že děti reagují různě, je mi tak nějak proti srsti ten zvyk začínat za každou cenu s mrkví, který je všude možně člověku vtloukán do hlavy, i když někteří "osvícenější" doktoři už od toho rodiče taky odrazují.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: měla jsem napsat "intolerance lepku", moje chyba.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: jen drobné upřesnění. celiakie nemá s alergií nic společného. celiakie je nemoc střevní sliznice, zatímco alergie na lepek (která taky existuje) je nemoc imunitního systému.
    takže dokumentovat nárůstem celiakie teze o alergii je poněkud zavádějící. velmi obdobně by se dalo vyvozovat to z toho, že vzrostl počet zlomenin nebo nasazených rovnátek.

celiakie a alergie na lepek mají samozřejmě stejnou terapii, tedy bezlepkovou dietu, ale to ještě neznamená, že to je totéž. borelióza a angína taky nejsou totéž, i když s na obojí dávají antibiotika
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jinak samozřejmě neplatí pro děti, které reagovaly alergicky i na alergen z mateřského mléka, tedy pokud se někomu osypávalo dítě poté, co si dal vaječný bílek nebo mlíko a nakojil, tak to je něco jiného a tam se naopak setkání s alergenem oddaluje - některé alergie u dětí přestanou samy.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: tím, že se zavádí potraviny s odstupem, se alergii nebrání, ale umožňuje to identifikovat, na kterou konkrétní potravinu dítě alergické je. Proto máš čekat po zavedení ty 2-4 dny, než zkusíš něco nového, protože některé reakce se projeví hned a jiné právě třeba až po dvou dnech (ekzém...).

Oddalováním zavedení alergenů do 9. měsíce naopak riziko vzniku alergie ZVYŠUJEŠ, ne snižuješ. Nejlépe je to dokumentované u lepku, kdy po plošném doporučení podávat lepek až po 12. měsíci tuším v Dánsku nebo Švédsku STOUPL počet dětí nemocných celiakií, a to několikrát. Nejnižší riziko vzniku alergií na lepek, stejně jako na vaječný bílek, je při zavedení mezi ukončeným 4. a ukončeným 6. měsícem při současném kojení.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TRISSIE: jo já to moc nestřídám, za 10dnů máme zavedenou jen mrkev a brambory. no prostě si užívám ten klid, že mi dítě do toho nekecá zda je to dostatečně barevné a není to to samé co včera. je mu to fuk a budu to zneužívat dokud to půjde :o)

BALAENA: no já a máma máme sennou rýmu ale to až tak nepovažuju za smrtelnou věc a je mi vcelku jedno jestli to mé děti budou mít také. dá se s tím žít. jinak jsme v rodině všichni zdraví a nikdo tu není alergický na žádnou potravinu. jinak vlastně určitě budu dodržovat to, že na co může být alergická reakce to určitě dám třeba až v 8-10měs.

TRISSIE: no rýži už jsem taky koupila ale uvidíme kdy to zkusím. mám velmi málo zkušeností. starší dítě moc nejí dodnes :oD a rýži jako mimi snad nejedlo vůbec.

jinak střeva to zvládají a dítě konečně po půl roce kadí častěji než jednou za týden :oD no vlastně nám roste spotřeba plen :o(.......:oD

všem velmi díky za odpovědi!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: děti jsou hrozně individuální, já naopak mám kolem sebe samé takové, kterým rýžová kaše dělala hodně dlouho zle - měly po ní zácpu.
    LILY
    LILY --- ---
    BALAENA: já bych mrkev teda dávala až jako pokročilou variantu stravy, protože ne každé dítě na to reaguje dobře. Naopak bych dala rýži jako první, ale jinak s prvním odstavcem samosebou souhlas.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    VERONIKA22: pokud vim, mate v rodine alergickou zatez, coz je docela dobry duvod zavadet potraviny postupne a sledovat, jak kterou snasi. Postupne zavadeni chodu je proto, aby si travici trakt zvykl na zatez.
    Pokud to streva zvladnou, neni zase takovy problem hned po mrkvi a brokolici zavest ryzovou kasi a udelat druhy chod. Ale radsi vzdycky jen jednu novou vec a odstup.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VERONIKA22: pokud jí pořádně, samozřejmě můžeš začít dávat další druh příkrmů dřív - čeká se primárně do stabilizace velikosti dávky.
    Ale stále platí, že musíš čekat ty 2-4 dny před zavedením nové potraviny, a že první dávky dané potraviny by měly být spíš malé, pro případ alergické reakce.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Chtěla bych se zeptat: když s prvními příkrmy zjistím, že dítě žere jako zájezd je nějaký důvod otálet se zavedením dalších příkrmů? svačin, večeří......? že by prostě ve věku 7měs. mrňous jedl několikrát denně a mlíko měl k tomu třeba taky

můj mrňous i po zavedení zeleniny a kaše vůbec nepřibírá na váze a to fakt žere. a doktorka do mě nenápadně cpe abych dávala víc UM. a mě se moc nechce radši bych krmila normálním jídlem. neboť MM má dostatek ale bohužel vlastním odtučněnou variantu.

vím, že se se vším začíná pomalu, jeden měsíc něco, pak maso, pak někdy ovoce, pak přílohy a taky ty kaše.....no všechno postupně. ale když vidím jak dítěti chutná tak nevím proč ho nekrmit pořádně a otálet týdny či měsíce?
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: mno jo, já tu jablkovou výživu považuju v podstatě za to samé, jako jsou jiné zavařeniny typu marmeláda nebo džem, a ty vydrží dost dlouho, než začnou plesnivět. Jinak běžná, doma připravená jídla konzumuju do 24.hodin po uvaření, to zase jo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam