• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: jj, dobrá připomínka. Já začínala tou kaší a piškot byl právě na otestování vejce, přišlo mi to menší dávka než někam prdnout celý vajíčko :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: s tím piškotem je trochu problém v tom, že to chce dřív podat vejce, ať se netestuje celé vejce i lepek najednou. musí se na to pamatovat.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BONEMINA: spíš opakovaně malé množství, cca 6 gramů do 6m, pak se přidává. Dávka odpovídá 3 piškotům nebo třeba 2 odměrkám lepkové kaše do bezlepkové.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    V rámci toho imunookénka stačí nechat dítě ochutnat lepek jen jednorázově? A jaké množství?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: měla jsem v ruce 2. a 3. vydání, záleží, jak moc se to 4. změnilo...
    ale koncept imunologického okna před těmi třemi lety teprve vydýchávali alergologové a gastroenterologové, takže je otázka, jestli se s ním už tehdy smířila (byť špičková) dermatoložka
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BALAENA: Je z roku 2009. Atopický ekzém od Čapkové, 4.vydání.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIO: tak to je super! Já si na tebe občas vzpomenu při pečení, jak jsi před vánoci sháněla recepty na cukroví bez másla a bez vajec :-)
    a dostali jste nějaké vysvětlení, co to tedy bylo?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: no jo, ale jak je ta kniha stará? pro tohle imunologické okénko kolem 5. měsíce jsou EBM podklady asi čtyři nebo pět let, tady se to udává asi tři roky.
    GIO
    GIO --- ---
    TRISSIE: ja uz zloutek a veci, ktere vejce normalne obshauji davam cca od 9. mesice, mozna od 8.... proste jsme to riskli, protoze ta alergie na bkm byla dost podivna, no a dneska uz basti komplet mlecne vyrobky a obcas zloutek..
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LILY: To je možné. Akorát mám ještě knihu o atop. ekzému a tam je vejce na seznamu zakázaných potravin úplně, takže možná i někomu alergickou reakci způsobuje...ale nevím, nevyznám se v tom...
    LILY
    LILY --- ---
    TORUVIEL: bílek se dává po roce věku, protože je pro malé děti příliš těžce stravitelný (nebo tak něco). Není to kvůli alergii.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: já taky myslim, že to nevadí. ono taky záleží, jestli máš dítě spíš měnší nebo větší v porovnání s tabulkama.

Matýskovi když měl čtyři měsíce, tak byl hodně velikej (teda on je velkej pořád) a doktorka řikala, že klidně můžu dát Nutrilon pro děti od šesti měsíců, že je na to velkej dost a to velký tělo prostě něco spálí.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Tak jestli to máš takhle vysledované, to vejce, to bych byla asi opatrnější a zaváděla jen po velmi malém množství. Mně se dítě osypalo už při kojení, ale nevím, čím to bylo...Moje pediatra je také hodně opatrná, ale jak je vidno z toho odkazu, možná je to spíš na škodu... Zavedla jsem do stravy už i celé vejce (ačkoliv od pediatry mám doporučen pouze žloutek, bílek prý ne) a v pohodě.
    Mně to říkala jiná doktorka a i jinde jsem četla, že dávat HA UM neslouží jako prevence před alergií na bílkovinu krav.mléka. Kdyby ji dítě mělo, projeví se to i při konzumaci HA UM. A že dávat Ha UM stačí tak do 6., 8. měsíce, pak už to prý nemá smysl (taky informace z druhé ruky, tady z nyxu, tuším od ID ANNAWA).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: nejvíc to bude mít nastudované ID GIO, jejíž syn měl taky alergii na vajíčka přes MM, ale tuším, že v takových případech se čeká až po roce, možná i déle.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    TORUVIEL: teď tam čtu: Zavedení vajec do 1/2 roku života ve srovnání s pozdějším zavedením snižuje několikanásobně riziko vzniku alergie na vejce - to zní jako závěr zajímavě, ale když prtě reagovalo na vajíčka (přes MM)ekzémem už ve 2m tak se má i přesto to vajíčko dát?já se obávám, že bych jí tím přivodila ekzém strašlivého ražení.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    TORUVIEL: jinak malá má 9m a týden, tak jsou skoro stejně staří :-)
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    TORUVIEL: no vidíš to - díky za informaci a link.:-)Já mám takovou děsně opatrnou pediatru a když jsem se jí ptala jestli můžu dělat malé kaši s normálním UM (já totiž kojim a tak jsem to předtím neřešila, ale neměla jsem dost na odstříkání do kaše) tak ona že prý raději to HA a kdesi cosi..
    já se toho mléka trochu bála protože to je taky bílkovina a malé zcela očividně ekzém zhoršují vejce a kuřecí maso (v mé stravě, jí to nedávám)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Nezkoušela, ale jelikož lze třeba UM 2 zařadit dříve nebo později, v závislosti na zavedení příkrmů...tak nevidím problém v tom, dát UM 3 o měsíc dřív.

Taky mám dítě s atopickým ekzémem, je jí momentálně 9 měsíců a 2 týdny, ale HA UM už nedávám asi 2 měsíce. To nevadí, že má ekzém, kdyby byl ten ekzém vyvolán bílkovinou mléka, tak by to HA stejně nezachránilo, to by se pak muselo podávat ještě více naštěpené mléko. Takže jestli chceš, můžeš zkusit normální UM. Ostatně: http://www.alergieimunita.cz/2012/05/16/prevence-alergie-kdy-zavadat-jednotliva-pokrmy-jadelnaaku-kojence/
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    TORUVIEL: zkoušelas? mám prtě s ekzémem :-( koupila jsem v akci bebu 2 a tu druhou jsem vzala 3, že víc jak jednu určitě do těch deseti měsíců nespotřebujem, no a včera došla, tak jestli musím běžet koupit dvojku, nebo můžu 3.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam