• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: myslíš jako žloutek + bílek?
    jo, ale byl to kalkulovaný risk, protože na nic předtím dítě nereagovalo. Buď jsme dostali výjimečně odolný exemplář, nebo otužování v podobě setrvalého vystavování dvou alergizujím kočkám zabralo :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: takže jsi testovala celé vejce najednou?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: jj, dobrá připomínka. Já začínala tou kaší a piškot byl právě na otestování vejce, přišlo mi to menší dávka než někam prdnout celý vajíčko :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: s tím piškotem je trochu problém v tom, že to chce dřív podat vejce, ať se netestuje celé vejce i lepek najednou. musí se na to pamatovat.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: Díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BONEMINA: spíš opakovaně malé množství, cca 6 gramů do 6m, pak se přidává. Dávka odpovídá 3 piškotům nebo třeba 2 odměrkám lepkové kaše do bezlepkové.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    V rámci toho imunookénka stačí nechat dítě ochutnat lepek jen jednorázově? A jaké množství?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: měla jsem v ruce 2. a 3. vydání, záleží, jak moc se to 4. změnilo...
    ale koncept imunologického okna před těmi třemi lety teprve vydýchávali alergologové a gastroenterologové, takže je otázka, jestli se s ním už tehdy smířila (byť špičková) dermatoložka
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BALAENA: Je z roku 2009. Atopický ekzém od Čapkové, 4.vydání.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIO: tak to je super! Já si na tebe občas vzpomenu při pečení, jak jsi před vánoci sháněla recepty na cukroví bez másla a bez vajec :-)
    a dostali jste nějaké vysvětlení, co to tedy bylo?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: no jo, ale jak je ta kniha stará? pro tohle imunologické okénko kolem 5. měsíce jsou EBM podklady asi čtyři nebo pět let, tady se to udává asi tři roky.
    GIO
    GIO --- ---
    TRISSIE: ja uz zloutek a veci, ktere vejce normalne obshauji davam cca od 9. mesice, mozna od 8.... proste jsme to riskli, protoze ta alergie na bkm byla dost podivna, no a dneska uz basti komplet mlecne vyrobky a obcas zloutek..
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    LILY: To je možné. Akorát mám ještě knihu o atop. ekzému a tam je vejce na seznamu zakázaných potravin úplně, takže možná i někomu alergickou reakci způsobuje...ale nevím, nevyznám se v tom...
    LILY
    LILY --- ---
    TORUVIEL: bílek se dává po roce věku, protože je pro malé děti příliš těžce stravitelný (nebo tak něco). Není to kvůli alergii.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: já taky myslim, že to nevadí. ono taky záleží, jestli máš dítě spíš měnší nebo větší v porovnání s tabulkama.

Matýskovi když měl čtyři měsíce, tak byl hodně velikej (teda on je velkej pořád) a doktorka řikala, že klidně můžu dát Nutrilon pro děti od šesti měsíců, že je na to velkej dost a to velký tělo prostě něco spálí.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Tak jestli to máš takhle vysledované, to vejce, to bych byla asi opatrnější a zaváděla jen po velmi malém množství. Mně se dítě osypalo už při kojení, ale nevím, čím to bylo...Moje pediatra je také hodně opatrná, ale jak je vidno z toho odkazu, možná je to spíš na škodu... Zavedla jsem do stravy už i celé vejce (ačkoliv od pediatry mám doporučen pouze žloutek, bílek prý ne) a v pohodě.
    Mně to říkala jiná doktorka a i jinde jsem četla, že dávat HA UM neslouží jako prevence před alergií na bílkovinu krav.mléka. Kdyby ji dítě mělo, projeví se to i při konzumaci HA UM. A že dávat Ha UM stačí tak do 6., 8. měsíce, pak už to prý nemá smysl (taky informace z druhé ruky, tady z nyxu, tuším od ID ANNAWA).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: nejvíc to bude mít nastudované ID GIO, jejíž syn měl taky alergii na vajíčka přes MM, ale tuším, že v takových případech se čeká až po roce, možná i déle.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    TORUVIEL: teď tam čtu: Zavedení vajec do 1/2 roku života ve srovnání s pozdějším zavedením snižuje několikanásobně riziko vzniku alergie na vejce - to zní jako závěr zajímavě, ale když prtě reagovalo na vajíčka (přes MM)ekzémem už ve 2m tak se má i přesto to vajíčko dát?já se obávám, že bych jí tím přivodila ekzém strašlivého ražení.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    TORUVIEL: jinak malá má 9m a týden, tak jsou skoro stejně staří :-)
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    TORUVIEL: no vidíš to - díky za informaci a link.:-)Já mám takovou děsně opatrnou pediatru a když jsem se jí ptala jestli můžu dělat malé kaši s normálním UM (já totiž kojim a tak jsem to předtím neřešila, ale neměla jsem dost na odstříkání do kaše) tak ona že prý raději to HA a kdesi cosi..
    já se toho mléka trochu bála protože to je taky bílkovina a malé zcela očividně ekzém zhoršují vejce a kuřecí maso (v mé stravě, jí to nedávám)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam