• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    SRETSIS: nechapu, co nemusis?

    urcite to neni nic moc, davat kazdy den sladkou snidani. maslino slazenou obyc. cukrem. co takhle obilne kase? napr. firma arax (maj v kauflandu) dela vlocky snad ze vsech obilovin. je to za 3 minutky povarene, varim v ryzovem ci ovesnem mlece (z DM) a ochucuji skorici, kardamomem, osladim javorovym ci agave sirupem (jen trosku) nebo to povarim s rozinkama, sus. svestkama, merunkama (ty to taky osladej), posypu oprazenym dynovym ci slunecnicovym seminkem. jde toho vymyslet vice.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SRETSIS: já bych si s tím na tvém místě až tak hlavu nelámala - sacharidy jsou dobré po ránu na dorovnání hladiny cukru v krvi a zvednutí energie.
    Odpoledne/večer by byla záliba ve sladkým horší.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    Co, prosím, snídají vaše školkoou povinné děti? U nás když to není sladký, tak se moc nejí, takže dávám domácí i kupované buchty, piškoty, chleba s marmeládou, ale mám obavu, že každodenní sladký se dlouhodobě vymstí. Nebo nemusím? Díky.
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    Dochazeji napady.....Kdyz prijdeme domu s prckem ze skolky,tak je vylitanej,protoze chodi vzdy ven a je i hladovej..No jenze co mu takhle na zaver dne udelat......Pozdni obedoveceri,nejakou zeleninu ,maso?Fakt uz netusim,jsou mu 4 a inspirace fakt v krizi:D
    KFF
    KFF --- ---
    PSICHE23: Ja jsem ted nedavno detem udelala ke svacine (taky uz mi prislo, ze vsechno se moc opakuje) kvetak na pare, tak aby se uplne nerozvaril a k nemu pridala trochu luciny, dalo by se urcite i s maslem, jogurtovou zalivkou nebo necim podobnym (on je nakonec fajn i samotnej a dobre by mohlo byt taky pridat k nemu trochu kvalitni sojovky), moc jim to chutnalo.

    FILOMENA: Diky moc za inspiraci, Strnadelovou mam prostudovanou, ale taky by mi docela bodl nejaky kurz, abych si ty principy poradne zazila, asi nikdy nebudu varit striktne makrobioticky, ale rada bych toho zaradila co nejvic.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    FILOMENA: Prosím, prosím, udělej blog:)
    LILY
    LILY --- ---
    FILOMENA: moc pěkná je knížka Výživa podle pěti elementů (případně Výživa podle pěti elementů pro matku a dítě).
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    dneska byl velice rychlo obed... orestovala jsem na oleji posoleny porek, na nej dala nastrouhanou dyni hokaido, zakapla zazvorovou stavou, podlila vyvarem, trochu cele promichala (orestovala)...pak do toho nasypala hrnek jahel, nalila jeste 3 hrnky vrouciho vyvaru, promichala a nechala uvarit/dojit. na to prislo uzene tofu na kosticky na cibulce zakapnute vorcestrovkou + pickles (zeli, mrkev, cibule) + na platky cerstva kedlubna (sladoucka od mamky ze zahradky)

    co myslim tim vyvarem...radne ocistim zeleninu kartackem, napr. z porkovych korenu vymeju hlinu, oloupu korenovku, otrham listy z kedlubu, vydlabu seminka z dyne, uriznu kostal z kvetaku atd. atd. nahazu do hrnce (naplnim ho tak cca do 1/3), pridam morskou rasu, nesolim, dam varit. varim na mirnem ohni klidne pod poklickou (vhodne ted v zime) minimalne 20-30 minut. vyvar pak pouzivam prakticky na vse. polevky, podlevam, delam omacky, varim v tom obilovinu a tak. nepouzivam slupky z cibule a cervene zeli, ty barvej. rasu po uvareni vyndam a pridam do jidla.

    ale kdo zna Strnadelovou, tak to pro nej asi nebude nic noveho. me teda vice pomohl ten prakticky kurz vareni zde http://www.gajamb.cz/Home/kurzy-vareni a fakt doporucuji, Ml.Boleslav je 25 minut z cernaku po R10. Honza Londzin je naprostej profik, ma obrovskou fantazii kombinovat ruzne potraviny. dost casto vystupuje v "sama doma" tak ho mozna nekdo zahledl...
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    LILY: ja presne nevim proc. ale tim, ze se ta zelenina vrstvi, posoli navrchu, tak nez bych to vse naskladala na sebe tak uz se bude olej palit a zacne se ten spodek smazit, coz neni cilem. takhle kdyz se to udela za studena a pak teprve zahreje, tak se to jakoby propoji, udela se pod poklickou takove dusne klima a hlavne ta sul prostoupi vsi zeleninou, aniz bys do toho sahla michadlem. jen obcas zahybu v ruce panvi a zjistim, jestli se to neprichytava, kdyz jo, jemnounce podleju vyvarem, klidne po stranach, aby se nesplachla ta sul.

    mas ty nejakou teorii podle tech peti elementu? rada se o tom neco dovim...
    LILY
    LILY --- ---
    FILOMENA: viz zelenina - proč se to dává na studenou pánev a studený olej? To je nějaké pravidlo z makrobiotiky?
    Z tčm to znám zase naopak, třeba když chce třeba člověk postupovat podle pěti elementů, tak nejdřív rozpálí pánev, pak přidá olej, počká, až se zahřeje....
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    FILOMENA: nádhera a obdivuju. to já asi nezvládnu jsem lenoch a toto chce hodně píle.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    jako ty bezlepkove myslis?

    obiloviny /prilohy/ ...

    ryze, ryze natural, ryzove nudle, kukuricne testoviny, kukuricna polenta (teba i opecena nebo nakrajena na kostky zamichana s nejakou tepelne upravenou zeleninou), jahly (ty casto uvarene smicham s uvarenou ryzi a s teto hmoty tvorim koule, placky...ty pak treba obalim v sezamu a opecu v oleji, nebo zabalim do ryzoveho papiru a opecu (podobne jako delaj asiati jarni zavitky), stejne tak micham ryzi s pohankou + treba nejaka bylinka, houby...ted jsem objevila amarantove testoviny (jsou teda z casti ryzove), mam domaci pekarnu tak sem tam upecu bezlekovy chleba (zatim kupuju jiz pripravenou bezlepkovou mouku, nemam moc vyzkousene mnozstvi a pomer muk kukuricna/ryzova/amarantova...obcas brambory (mam vyborny zdroj domacich, ale stejne jsou u nas opravdu jen jednou za cas)

    zelenina

    vetsinou dusena (navrstvim na studenou panev na studeny olej cibuly, pak jednotlive druhy zeleniny jak rostou od zeme k nebi tak v obracenem poradi (tzn. napr. mrkev az nahoru) cele to nahore posolim, posipu treba korenim a dam na ohen pdo poklicku. podlevam zeleninovym vyvarem), kdyz je stavy dost tak trochu zahustim kukuricnym skrobem)
    deti miluji spenat, tak ten delam klasicky, podusim na cibulce, dochutim

    bilkoviny

    ...mame radi tempeh (napr. opeceny na cibulce, zakapnuty sojovkou), robi maso (rostlinna bilkovina)
    ...varim i z normalniho masa (kanci, danci, jelikoz mame zdroj, v rodine myslivce), ryby vseho druhu, nekdy kruti, kralika (tisic zpusobu upravy, dost casto klasika, jen nezahustuju omacky psenicnou moukou, ale kukuricnou nebo skrobem...

    a lusteniny

    ruzne gulase (ve smyslu, ze na cibulku nasypu koreni (sladka paprika, kmin, tymian, maha koreni, masala...atd.) naleju uvarenou lusteninu i s trochou vody co v ni po uvareni zbyla, ochutim napr.sojovkou, zahustim. nebo delam ruzna rizota, kam cast lustenin dam...
    nebo udelam rovnou placky obilovina+ lustenina+ koreni

    na ochuceni taky rada pouzivam stavu ze zazvoru
    jime taky houby, hlivu, zampiony i ty z lesa



    ruzne salaty...
    treba uvarim celou zeleninu(mrkev, celer, cervena repa...), kterou pak nastrouham nebo podusim porek a to pak smicham s cersvou zeleninou (treba ledovym salatem) a spojim to napr. sojanezou, horcici + treba prave kopr...nebo milujem pickles (kvasena zelenina, delame doma v krasnem malem kvasaku) ta se da taky michat dohromady s jinak upravenou zeleninou..


    ...zaklad meho vareni je v makrobiotice, ale varim i s zivocisnyma potravinama, pouzivam vejce. mlecne vyrobky minimalne. ale napr. na testoviny s omackou v nejakem jiznim stylu si radi nasypem parmazan. mleko ryzove, smetanu provamel (sojova)


    jak to tu pisu, tak me napadaj dalsi a dalsi veci. asi je to na delsi vypraveni. hlady opravu netrpime...

    kdybych mela cas, tak klidne vytvorim blog, kde napisu postup vseho co vytvorim. snad na to jednou dojde, ted to ale opravdu neni mozne ;)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KRKA: no vidis, zkusim, díky.)
    KRKA
    KRKA --- ---
    PSICHE23: jo tak :-)
    muzes zkusit treba uvarit mlecnou ryzi
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KRKA: on je jinak jedlík, ale ty sladší věci moc nechce
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KRKA: ty jí naštěstí, ale ten většinou snídá
    KRKA
    KRKA --- ---
    PSICHE23: hm taky koukam vybiravej :-)) a jogurty taky neji?
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    já právě zkoušela různý tvarohy, strouhaný ovoce a moc to nechce, jí jen přesnídávky a z ovoce pořádně jen hr. víno a banán, takže strouhám a mixuju s banánem, ale je to trochu nuda:) (to dávám jablko, hrušku)
    ostatní věci rozžvýká a plive
    svačí teda jen odpoledne, dopol spí
    zkoušela jsem i pudink, no a právě že už nevim ..
    KRKA
    KRKA --- ---
    PSICHE23: a co jsi davala doted ke svace? Ovoce? A kolik ma svacin za den? Ja davam ovoce (nebo napul s mrkvickou), jogurt, ted jsem zacla zkouset pudink. Davala bych klido pecivo, jenze me to neji, tak nevim jak je na to tvuj prtous, muzes to zkusit :-)
    LILY: kdyz ji kazdy tri hodiny, tak nesvaci? A jak to teda nazyvas?
    LILY
    LILY --- ---
    PSICHE23: já ne a dítě taky ne. V podstaě hlídám jen to, aby každé 3-4 hodiny něco snědl.
    Obvyklý jídelníček je - ráno kaše, před spaním buď oběd, když ho stihnu uvařit, nebo pečivo s něčím případně kus jablka, šťáva z odšťavňovače apod. (když oběd uvařit nestíhám), po spaní je buď oběd nebo zbytky od oběda, večer co dům dá, tj. sem tam opět něco uvařím nebo nějaké to pečivo s něčím (každopádně snažím se, aby pečivo jedl max. 1x denně).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam