• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    DRIZZT: no tak kdyz budes tomu diteti davat kazdy den sladkou buchtu, tak si tu zavislot vybuduje raz dva. ano, vim co dela jednoduchy sacharid v tele, at je to glukoza ci fruktoza. Sretsis chtela poradit se sladkyma variantama. tak pisu moznost, ktera je urcite zdravejsi nez kupovana sladka buchta. susene ovoce ma vice kvalitativnich vlastnosti, ne jen sladkost ;) a kdyby bylo na me, tak se jednoznacne snazim zaradit nesladke snidane...
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    FILOMENA: Závisost? Buchtou k snídani? Ale no tak... Mimochodem - obávám se, že není rozdíl ve "škodlivosti" (velké úvozovky) mezi cukrem v meruňkách (ano ano, větší podíl fruktózy, já vím) a bílým cukrem (glukóza). Takže suma sumárum je jedno, jestli tam dáš lžíci javorového sirupu či cukru. V čínské medicíně se asi neshodneme, ale to není nic proti ničemu :-).

    SRETSIS: My snídaly chleba se sádlem, později s margarínem a tvrdým salámem a ještě později nic. Dneska jím vločky s jogurtem. Takže za mne - buchta/marmeláda naprosto v pohodě!
    Ono je to vtiskování v dětství dle mně přeceňováno. V 15 se rozhodně, co chce jíst sám.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    KLARYSSA: My dostávali pečivo. Občas i sladké - třeba touasty s banánem a burákovým máslem (něco pro alergiky :-)). Nebo polévky - to frčelo hodně. Mamka je měla i zamrazené.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    SRETSIS: jak pises, nemusi jit o obavu z obezity, ale o to, ze cukr rozkolisava hladinu krevniho cukru, dlouhodobe poskozuje slinivku a jatra, deti jsou po nem roztekany. nemusi byt clovek striktni, taky davam sem tam diteti pecenou buchtu, ci chleba s marmeladou, ale kazdy den...tim mu trochu vytvaris zavislost. me ji jako male taky vytvorili...byla jsem ubrecene dite a misto, aby se nekdo snazil prijit na to, proc brecim, tak mi namaceli dudak do medu (pampeliskoveho, takze zkratka cukr) a to uz od uplneho miminka. ted to tak mam nastavene....jsem nervak, cukr me uklidni, ale tim zas drazdim jatra (z cinske vedy) a opet v sobe podnecuju jangovou energii, takze vztek, vybuchy a tak. spousta lidi si mylsli, ze jsou zdravy, kdyz jim doktor nenajde nic v krvi, moci. jenze to, ze se v techto vysledcich ukaze neco spatne, je vetsinou uz opravdu porucha konkretniho organu. napr. lekar cinske mediciny je schopnej diagnostikovat jiz stav, kdy ten organ vola o pomoc a jeste to neni vylozene porucha. da se s tim vyborne pracovat a muze se spouste prusvihu predejit. drive byli lekari placeni za to, ze meli zdrave pacienty. dnes je to presne obracene. boduje se, hodnoti se pocet zakroku, drahych vysetreni atd.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    FILOMENA: Nemusim se obavat, tim bylo mysleno.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    Kdyz kase moje dite bohuzel nikdy nejedlo, ani jako mimco, a stale neji. Nemam strach z obezity, u myho lunta opravdu ne, ale ze zazivani, ze to pro zaludek a streva neni vhodne jist kazdy den sladke, ale zase ja jsem takhle snidala, co jsem byla mala. Kdyz to ovsem delam ted, tak to musim cas od casu prostridat ovocem, jogurtem, celozrnnym pecivem se syrem apod., jinak mi je spatne, ale treba u deti to tak nevadi, nevim.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    maslino=mysleno ;)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    SRETSIS: nechapu, co nemusis?

    urcite to neni nic moc, davat kazdy den sladkou snidani. maslino slazenou obyc. cukrem. co takhle obilne kase? napr. firma arax (maj v kauflandu) dela vlocky snad ze vsech obilovin. je to za 3 minutky povarene, varim v ryzovem ci ovesnem mlece (z DM) a ochucuji skorici, kardamomem, osladim javorovym ci agave sirupem (jen trosku) nebo to povarim s rozinkama, sus. svestkama, merunkama (ty to taky osladej), posypu oprazenym dynovym ci slunecnicovym seminkem. jde toho vymyslet vice.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SRETSIS: já bych si s tím na tvém místě až tak hlavu nelámala - sacharidy jsou dobré po ránu na dorovnání hladiny cukru v krvi a zvednutí energie.
    Odpoledne/večer by byla záliba ve sladkým horší.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    Co, prosím, snídají vaše školkoou povinné děti? U nás když to není sladký, tak se moc nejí, takže dávám domácí i kupované buchty, piškoty, chleba s marmeládou, ale mám obavu, že každodenní sladký se dlouhodobě vymstí. Nebo nemusím? Díky.
    KLARYSSA
    KLARYSSA --- ---
    Dochazeji napady.....Kdyz prijdeme domu s prckem ze skolky,tak je vylitanej,protoze chodi vzdy ven a je i hladovej..No jenze co mu takhle na zaver dne udelat......Pozdni obedoveceri,nejakou zeleninu ,maso?Fakt uz netusim,jsou mu 4 a inspirace fakt v krizi:D
    KFF
    KFF --- ---
    PSICHE23: Ja jsem ted nedavno detem udelala ke svacine (taky uz mi prislo, ze vsechno se moc opakuje) kvetak na pare, tak aby se uplne nerozvaril a k nemu pridala trochu luciny, dalo by se urcite i s maslem, jogurtovou zalivkou nebo necim podobnym (on je nakonec fajn i samotnej a dobre by mohlo byt taky pridat k nemu trochu kvalitni sojovky), moc jim to chutnalo.

    FILOMENA: Diky moc za inspiraci, Strnadelovou mam prostudovanou, ale taky by mi docela bodl nejaky kurz, abych si ty principy poradne zazila, asi nikdy nebudu varit striktne makrobioticky, ale rada bych toho zaradila co nejvic.
    SRETSIS
    SRETSIS --- ---
    FILOMENA: Prosím, prosím, udělej blog:)
    LILY
    LILY --- ---
    FILOMENA: moc pěkná je knížka Výživa podle pěti elementů (případně Výživa podle pěti elementů pro matku a dítě).
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    dneska byl velice rychlo obed... orestovala jsem na oleji posoleny porek, na nej dala nastrouhanou dyni hokaido, zakapla zazvorovou stavou, podlila vyvarem, trochu cele promichala (orestovala)...pak do toho nasypala hrnek jahel, nalila jeste 3 hrnky vrouciho vyvaru, promichala a nechala uvarit/dojit. na to prislo uzene tofu na kosticky na cibulce zakapnute vorcestrovkou + pickles (zeli, mrkev, cibule) + na platky cerstva kedlubna (sladoucka od mamky ze zahradky)

    co myslim tim vyvarem...radne ocistim zeleninu kartackem, napr. z porkovych korenu vymeju hlinu, oloupu korenovku, otrham listy z kedlubu, vydlabu seminka z dyne, uriznu kostal z kvetaku atd. atd. nahazu do hrnce (naplnim ho tak cca do 1/3), pridam morskou rasu, nesolim, dam varit. varim na mirnem ohni klidne pod poklickou (vhodne ted v zime) minimalne 20-30 minut. vyvar pak pouzivam prakticky na vse. polevky, podlevam, delam omacky, varim v tom obilovinu a tak. nepouzivam slupky z cibule a cervene zeli, ty barvej. rasu po uvareni vyndam a pridam do jidla.

    ale kdo zna Strnadelovou, tak to pro nej asi nebude nic noveho. me teda vice pomohl ten prakticky kurz vareni zde http://www.gajamb.cz/Home/kurzy-vareni a fakt doporucuji, Ml.Boleslav je 25 minut z cernaku po R10. Honza Londzin je naprostej profik, ma obrovskou fantazii kombinovat ruzne potraviny. dost casto vystupuje v "sama doma" tak ho mozna nekdo zahledl...
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    LILY: ja presne nevim proc. ale tim, ze se ta zelenina vrstvi, posoli navrchu, tak nez bych to vse naskladala na sebe tak uz se bude olej palit a zacne se ten spodek smazit, coz neni cilem. takhle kdyz se to udela za studena a pak teprve zahreje, tak se to jakoby propoji, udela se pod poklickou takove dusne klima a hlavne ta sul prostoupi vsi zeleninou, aniz bys do toho sahla michadlem. jen obcas zahybu v ruce panvi a zjistim, jestli se to neprichytava, kdyz jo, jemnounce podleju vyvarem, klidne po stranach, aby se nesplachla ta sul.

    mas ty nejakou teorii podle tech peti elementu? rada se o tom neco dovim...
    LILY
    LILY --- ---
    FILOMENA: viz zelenina - proč se to dává na studenou pánev a studený olej? To je nějaké pravidlo z makrobiotiky?
    Z tčm to znám zase naopak, třeba když chce třeba člověk postupovat podle pěti elementů, tak nejdřív rozpálí pánev, pak přidá olej, počká, až se zahřeje....
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    FILOMENA: nádhera a obdivuju. to já asi nezvládnu jsem lenoch a toto chce hodně píle.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    jako ty bezlepkove myslis?

    obiloviny /prilohy/ ...

    ryze, ryze natural, ryzove nudle, kukuricne testoviny, kukuricna polenta (teba i opecena nebo nakrajena na kostky zamichana s nejakou tepelne upravenou zeleninou), jahly (ty casto uvarene smicham s uvarenou ryzi a s teto hmoty tvorim koule, placky...ty pak treba obalim v sezamu a opecu v oleji, nebo zabalim do ryzoveho papiru a opecu (podobne jako delaj asiati jarni zavitky), stejne tak micham ryzi s pohankou + treba nejaka bylinka, houby...ted jsem objevila amarantove testoviny (jsou teda z casti ryzove), mam domaci pekarnu tak sem tam upecu bezlekovy chleba (zatim kupuju jiz pripravenou bezlepkovou mouku, nemam moc vyzkousene mnozstvi a pomer muk kukuricna/ryzova/amarantova...obcas brambory (mam vyborny zdroj domacich, ale stejne jsou u nas opravdu jen jednou za cas)

    zelenina

    vetsinou dusena (navrstvim na studenou panev na studeny olej cibuly, pak jednotlive druhy zeleniny jak rostou od zeme k nebi tak v obracenem poradi (tzn. napr. mrkev az nahoru) cele to nahore posolim, posipu treba korenim a dam na ohen pdo poklicku. podlevam zeleninovym vyvarem), kdyz je stavy dost tak trochu zahustim kukuricnym skrobem)
    deti miluji spenat, tak ten delam klasicky, podusim na cibulce, dochutim

    bilkoviny

    ...mame radi tempeh (napr. opeceny na cibulce, zakapnuty sojovkou), robi maso (rostlinna bilkovina)
    ...varim i z normalniho masa (kanci, danci, jelikoz mame zdroj, v rodine myslivce), ryby vseho druhu, nekdy kruti, kralika (tisic zpusobu upravy, dost casto klasika, jen nezahustuju omacky psenicnou moukou, ale kukuricnou nebo skrobem...

    a lusteniny

    ruzne gulase (ve smyslu, ze na cibulku nasypu koreni (sladka paprika, kmin, tymian, maha koreni, masala...atd.) naleju uvarenou lusteninu i s trochou vody co v ni po uvareni zbyla, ochutim napr.sojovkou, zahustim. nebo delam ruzna rizota, kam cast lustenin dam...
    nebo udelam rovnou placky obilovina+ lustenina+ koreni

    na ochuceni taky rada pouzivam stavu ze zazvoru
    jime taky houby, hlivu, zampiony i ty z lesa



    ruzne salaty...
    treba uvarim celou zeleninu(mrkev, celer, cervena repa...), kterou pak nastrouham nebo podusim porek a to pak smicham s cersvou zeleninou (treba ledovym salatem) a spojim to napr. sojanezou, horcici + treba prave kopr...nebo milujem pickles (kvasena zelenina, delame doma v krasnem malem kvasaku) ta se da taky michat dohromady s jinak upravenou zeleninou..


    ...zaklad meho vareni je v makrobiotice, ale varim i s zivocisnyma potravinama, pouzivam vejce. mlecne vyrobky minimalne. ale napr. na testoviny s omackou v nejakem jiznim stylu si radi nasypem parmazan. mleko ryzove, smetanu provamel (sojova)


    jak to tu pisu, tak me napadaj dalsi a dalsi veci. asi je to na delsi vypraveni. hlady opravu netrpime...

    kdybych mela cas, tak klidne vytvorim blog, kde napisu postup vseho co vytvorim. snad na to jednou dojde, ted to ale opravdu neni mozne ;)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KRKA: no vidis, zkusim, díky.)
    KRKA
    KRKA --- ---
    PSICHE23: jo tak :-)
    muzes zkusit treba uvarit mlecnou ryzi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam