• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: no a k tomu mu jen tata dovari kolinka a je to :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA: nene, buď polívka, nebo hlavní jídlo, zas takovej žrout ještě není :-)
    a když to nebude každej den, tak se taky nic nestane, když to nebude masozelenina, ale třeba něco jako ty kuřecí srdíčka, ty jsou taky bez zeleniny. Dopoledne má jogurt s ovocným pyré a odpoledne taky ovoce, takže bez vitamínů nebude. Kuře na paprice je dobrej nápad, to by mu určitě taky hrozně chutnalo, ulítává na všem s hodně omáčky.
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: a on ma kazdej den tu zeleninovou polivku a k tomu jeste hlavni jidlo? Nebo jedno nebo druhy? Ptam se proto, jestli to hlavni jidlo musi obsahovat hodne zeleniny :-)) protoze kdyby ji mel v ty polivce, tak uz to asi neni tak uplne nutne (treba kure na paprice) :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRKA: no tohle určitě navařím, ale hledám další inspiraci, co ještě můžu nachystat. Přeci jen já to ještě střídávám s dalšíma čerstvě vařenýma věcma. A se skleničkama jako poslední záchranou počítám, ještě že malýmu tak jedou, to byla moje spása v prvním trimestru, kdy jsem blila i jen z představy, že bych měla něco vařit :-)
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: a proc to nemuzes tocit dal a on mu k tomu vzdy jen uvari prilohy? Ja bych navarila to na co jsem zvykla, dala na mrazak a oni jen uvarej prilohu.. nebo chces neco vylozene uplne jinyho jo? A k tomu bych nakoupila nejake sklenicky a at to stridaji s varenym.. blby?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    kvůli rizikovým dvojčatům mě čeká příští rok několikatýdenní hospitalizace (buď akutní kvůli komplikacím nebo plánovaná před porodem), Pavlovi v té době bude něco mezi 16 a 20m. Hlídání budou zajišťovat chůvičky nebo manžel, chůvičky nevaří vůbec, manžel umí tak maximálně přílohy (ještě ho plánuju naučit zeleninovou polívku).

Potřebuju vymyslet dostatečně pestré zásoby do mrazáku, ať má malej v té době co k obědu. co vás napadá, že se dá připravit dopředu a současně je to vhodné pro batole? Případně co zvládne připravit kuchařsky značně nenadaný a nezkušený otec?

Normálně točím na mrazáku rajskou omáčku, zadělávaná kuřecí srdíčka, zeleninovo-masové ragú na těstoviny plus teda zeleninové polévky.

Zásoby se budou průběžně spotřebovávat a obměňovat, takže s trvanlivostí zmraženého není potřeba počítat. Rady typu "ať se otec naučí pořádně vařit" neberu, protože ho čeká pendlování mezi domovem a nemocnicí, plus stejně bude potřeba mít tu něco pro chůvičky. A babičky jsou víceméně (spíš více než méně) nepoužitelné.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: pošli si muže pro žampiony :-)
    a cestou může vzít i tu dýni, já vařila dýňovou teď o víkendu a byla to lahoda.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: pórková je dobrej tip, zkusím :) ono žejo, člověk si říká, že je polívek hromada, ale když se nad tím zamyslím, tak jsou buď luštěninové, nebo zelňačka, květáková, brokolicová... :) zbejvaj fakt jen ty brambory; houby nemám.
    LOMILOMI
    LOMILOMI --- ---
    QUANTI: jakoukoli varenou zeleninu rozmixujes a pridas pred podavanim smetanu.
    KRKA
    KRKA --- ---
    QUANTI: z cervene cocky? Ta nenadyma a muzou ji i male deti
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: třeba ještě hovězí vývar :-)
    ale ne, různé zeleninové, ať už krémové (dýňová, pórková by se taky možná dala risknout), nebo jen zasmažené (bramboračka bez česneku, houbová, co dům dal s vyloučením hrášku, brokolice a květáku). A postupně uvidíš, třeba máš rezistentní dítě (nebo naopak prdící bez ohledu na to, co sníš ty).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    napadá vás, co za polévky při kojení? pořád točím kuřecí vývar a je to fajn, ale už trochu nuda :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    - na vlákninu by si dítě mělo zvykat velice pozvolna...zelenina...ovoce...cerealie
    - velke mnozstvi vlakniny obsazene ve strave snizuje prijem mineralu, hlavne vapniku, zinku a zeleza, coz neni u deti moc ok (tim ale vubec nerikam, ze se ji mate vyhybat...tema vlaknina je velice obsahle a jeji prijem ma velike mnozstvi +)
    - obecne pravidlo je, ze od skolkoveho veku by se prijem vlakniny u ditete mel pohybovat cca vek+5g/den (takze treba u triletaka 8g na den). udaj o mnozstvi vlakniny jiste najdete na obhalu potraviny, pokud se jedna o nebalenou potravinu, po internetu existuje nekolik zdroju tabulek s hodnotami potravin (pr. kalkulator na flora.cz). urcite tady nanabadam at jak blazni zapisujete u kazdeho snedeneho kousku obsah vlakniny, ale pro predstavu neni spatne se do tabulek podivat
    KRKA
    KRKA --- ---
    BONIE: tak to nevim, protoze ovesne vlocky se prece davaji malym detem i do prikrmu jestli se nepletu.. ja si je taky obcas kupuju a prave tam vidim i orechy, ruzny seminka, tak asi proto to mozna obecne nedoporucujou
    BONIE
    BONIE --- ---
    KRKA: no právě i ty tyčinky co mu kupuju jsou jsem z vloček a ovoce, tak mi to přijde v pohodě..
    KRKA
    KRKA --- ---
    BONIE: Řekla bych, ze budou pro děti asi hůř stravitelné, ale když tam třeba nedáš různý semena, ale jen vločky, tak by to asi mělo byt v pohode.. Jinak si to nedokážu vysvětlit(anebo jak píse Trissie)
    BONIE
    BONIE --- ---
    aha.. děkuji, zkusím.. no myslela jsem si, že to bude něco s tou vlakninou.. no ja tyčinky dávám buď z Albertu nebo bio Fit.. ty se mi složením zdají celkem ok a rychlá svačina do kočarku super .)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BONIE: udává se, že u mrňat není střevo připravené na velké dávky vlákniny. proto.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BONIE: asi proto, že tyčinky bývají takové tvrdší a kouskovatější, že by dítě mohlo ten kousek vdechnout?

zkusila bych tyhle: http://www.apetitonline.cz/recepty/1779-musli-tycinky.html
    ale osobní zkušenost nemám, jen s tím, že je to recept z roku 2008 a v té době měl Apetit vysokou kvalitu.
    BONIE
    BONIE --- ---
    prosím vás nemáte nějaký dobrý recept na musli tyčinky? chtěla bych si nějaké upéct doma..
    btw často tak jako čtu, že musli tyčinky nejsou pro děti do 3 let atd vhodné, ale moc nechápu proč.. když jsou třeba jen z vloček a ovoce?
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: me je blbe :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam