• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    BALAENA: a jak moc jsem ohrozena botulotoxinem, kdyz si bude sunku vyrabet doma sama?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FILOMENA: no, ta ruzovouckost je side effect, i kdyz samozrejme vitanej (a puvodne se s tim kvuli te ruzove zacalo), hlavni for dusitanovych soli je v tom, ze vrazdi klostridie, ktery by jinak mohly vyrabet botulotoxin. Proto se mohou/maji dusitany pridavat i do bio masnych vyrobku
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    BONIE: ok, o to vic to nechapu, kdyz jde napr. o to docilit jen o odstin zlutejsi barvu. a hlavne proc, ze. takova sunka a vubec maso je vsechno cpane dusitanama kvuli ruzovoucke barve. je to zhyralost. davaj to i do origo parmske sunky. on by si ji totoz sedivou nikdo nekoupil.
    BONIE
    BONIE --- ---
    KRKA: teď jsem to četla v knížce Radost ze zdravých dětí od Strnadelové.. (jinak ta knížka je dobrá, spousta receptů) a tuhle teorii znám už déle od jiných makrobiotiků, kteří třeba řešili, jak si připravit jídlo do práce, když jim prostě miso polévka od rána do oběda nevydrží..
    já se inspiruju, jsem taky někde mezi.. mám ráda rozmanité jídlo, takže si beru jen recepty a principy, které se mi zdají pro můj život použitelné..
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    TRISSIE: já sem mezi tím:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BONIE: makrobiotice musíš buď absolutně věřit, nebo na ni absolutně kašlat, nic mezi tím :-)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    KRKA: on tam určitě nějaký proces je, děje se něco, ale že by to bylo až tak životu ohrožující bych neřekla:)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    BONIE: makrobio je v některých ohledech hodně striktní, např. jídlo již zchladlé považuje za kontaminované a začínající hnít, imho. to já, ač makrobio jedu ne tedy striktně, vycházím z ní spíše, beru jako přitažené za vlasy..
    to bysme musely celý den jen vařit, nedovedu si to představit
    vařím tak, aby se to snědlo ten den, občas to nevyjde .. a co, polévka je většinou na 2 dny
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    TORUVIEL: naši jsou zahrádkáři odjakživa, mam to štěstí, že mam od nich od brambory po broskve, je to super, ještě ted mají mrkev, brambory, jablka, dýně.. hold co není snažim se kupovat u prověřeného chlápka na trhu, občas v supermarketu, myslim, že když o tom člověk přemýšlí a snaží se, je to dost k tomu vést zdravější život:)
    KRKA
    KRKA --- ---
    BONIE: no jasne ze davam :-) silne nahnile? Co to je za blbost :)
    BONIE
    BONIE --- ---
    FILOMENA: často to bývá annato, nevhodné pro děti..
    osobně bio nebio a éčka řeším, nehrotím, ale řeším to a přemýšlím nad tím, z čeho vařím.. to seznamování s chemií, což si myslím, že je taky v dnešní dobře potřeba, nechávám na okolí.. aspoň pak nejsem za hysterku, když na navštěvě ukradne šunku z chlebíčku :) beru to jako takové očkování :D
    trochu mě jen stresuje makrobiotika, podle ní dělám skoro všechno špatně :) btw dáváte dětem třeba jídlo, které uvaříte i na druhý den? to jsem se teď dočetla, že už je silně nahnilé a vše by mělo být ihned po přípravě zkonzumováno.. chjo to dělám taky blbě :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    ne ze bych to omlouvala, ale zrovna barvivo v syru bude stopro karoten, tak to neni jeste takova hruza...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KRKA: Mně to taky baví, asi to mám po mamce, nicméně v bytě toho taky moc nevypěstuju, až bude dům, bude líp.
    GIO
    GIO --- ---
    KRKA: asi tak s tim mnozstvim syra, ktere dite sni. ja to vidim dost podobne.

na bio neverim taky, mam svoje co jde, co nejde, tak se neda svitit..
    KRKA
    KRKA --- ---
    TORUVIEL: tak otec to je jasny, ze nic pestovat nebude :-)))) ale mama ma jeste k tomu dve deti, tomu mladsimu brachovi je 9let, takze hodne lita kolem nej a kdyz ma konecne chvilku klidu, tak si odpocine (to moc casto teda neni, spis ji porad vidim u plotny:) a asi ani po tom nejak netouzi bych rekla..
    me by to zase bavilo, kdybych mela kde ze jo :)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KRKA: Moji rodiče mají taky právě velký dům se zahradou, mamka pěstuje celý život, ačkoliv zaměstnání k tomu má taky, ale ona je celkově děsně akční člověk, všechno stíhá. Otec na druhou stranu je doma, ale že by něco pěstoval? Ani omylem :-)
    KRKA
    KRKA --- ---
    KRKA: mimochodem, myslite si, ze muze mit takhle male dite z takovehle stravy hemeroidy? Protoze ten jeji chlapecek je prave ma
    KRKA
    KRKA --- ---
    mam kamaradku, ta ma podobne stare dite jako ja (cca rok a pul), kazdopadne ho krmi tim stylem, ze k svacine ma brumika, k dalsi svacine ma muffina nebo Kinder pingui nebo jak se to jmenuje, k obedu ma 2 palacinky s cukrem atd.. no, to mi prijde strasny a snazila bych se ho krmit trosku jinak, ale kousek syra (i s barvivem nebo cim) to bych mu klidne dala :)
    TORUVIEL: nasi sice bydlej v baraku a maji velkou zahradu, ale chodej od rana do vecera do prace, takze nemaji moc casu neco pestovat, krom toho co roste samo jako ovoce na stromech a dyne :))
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KRKA: No, nebo přijet na návštěvu k rodině na venkov a trošku jim vykrást spižírnu :-))
    KRKA
    KRKA --- ---
    TORUVIEL: tak bych to taky videla, ale kdyz bydli clovek v byte v Praze, tak to moc nejde no :-))
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    KRKA: No leda co si vypěstuje člověk sám. Ale i tam samozřejmě hraje roli jaká je tam půda, ovzduší, voda atd. Nehrotit to, nicméně snažit se vařit většinu času ze základních surovin, když jsou tak nejlépe domácích. To je ideál, podle mě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam