• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    TRISSIE: přesně, přitom ta mléčná kaše mě osobně chutná mnohem víc, než nějaká namixovaná brokolice. nechápu:o)
    ZRK
    ZRK --- ---
    XMARGE: koupila jsem teď hrášek a kukuřici, ve skleničkách mi to sní, tak jsem zvědavá, co na to řekne v jídle ode mě:) Dneska jsem uvařila hovězí srdce, koupila bio protlak a teda zkusím zítra zbastlit něco podobnýho těm skleničkám. Jsem na to zvědavá. Asi budu muset zkoušet konzistence a teda i svoje nervy, protože Max je teď v období, kdy mu nějak nerozumím, vlastně asi ani on sám si nerozumí. Takže kolikrát bojkotuje i něco, co by normálně jedl rád...
    Zatím nějak nekořením. Jediný, co mělo koření, byla rajská a tu mi s těstovinama taky nesnědl celou porci teda. Tak třičtvrtě a nadvakrát, pacholek.

TRISSIE: mám pocit, že jak je v tom rajče, tak to sní spíš...takže zkusím teď přidávat ty protlaky, uvidíme. Ale ze skleniček mi jí i normoš zeleninu, případně něco se špenátem. Doma mi na to háže bobek povětšinou.

Dřív mi docela baštil "odpad z vývaru" - mrkev, pastyňák, celer, maso, vývar, zmixováno dohromady. Teď mi to leží v mražáku, neb to nechce. Možná to tedy nějak doochutit, případně do toho taky zkusit přidat ten protlak...no uvidim. Dost jídla teď asi přijde vniveč, než přijdu zas na to, jak na něj...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISTY: já začínala třeba na 1 odměrce kaše v 200ml mlíka (podle návodu mělo být 6-7 odměrek), takže fakt prakticky mlíko... a trvalo to asi 14 dní, než to bylo úplně v pohodě. Taky totiž dělal na začátku scény, a to v tý době už krásně baštil obědovou masozeleninu, tak mi to přišlo jako děsná podpásovka od něj :-)
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    TRISSIE: ha, výbrorně, tak to zítra koupím ty spešl savičky a udělám to napřed dost řídký...díky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISTY: klidně, jsou kašové savičky, já tak na kaši učila postupným zahušťováním mlíka, než si zvyknul na tu texturu. Vždycky jsem měla trošičku v misce, na ochutnání ze lžičky, a potom dostal flašku s mlíkokaší, co byla postupně hustší a hustší :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZRK: kolem roku u nás letěly krémové věci s kousky. Teda, to jsem zrovna hodně blila (a nejvíc ze smradu vařené kořenové zeleniny), takže jsme hodně jeli na skleničkách, ale třeba nějaká varianta na boloňskou omáčku (rajčata, mrkev, klidně třeba hrášek, rozmixovat) a do toho těstovinovou rýži? Ta se mi jako příloha v tomhle věku skvěle osvědčila.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    tak jsem zkusila dat tu nemlecnou kašu, ale mrska ji vecer nechce jist, pritom zeleninovou k obedu dava v pohode. zkousela jsem to lzickou, pred kojenim. slo by to dat treba i z flasky? z flasky mliko umi pit dobre.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZRK: maso krájím na kousky, zeleninu mačkám vidličkou - většinou je z toho taková hrubší kaše s kouskama... dneska jsem třeba udělala batátu, rozmačkala šťouchadlem, do toho hodila kukuřici a hrášek a králíka z neděle, trochu másla. Těstoviny by ti nejedl? A ochucuješ už jídlo trochu? bylinky a tak? začala bych klidně i trochu solit. Já dítěti (15m) občas něco lehce osolím, u babiček jí jídlo jako my, jen méně kořeněný (ale těstoviny se třeba vaří najednou v osolený vodě).
    Mně aktuálně začíná bojkotovat bílý jogurt, takže budu muset nakoupit ovocný přesnídávky (protože mačkat mu do jogurtu furt banán mě nebaví) a kaši sní bez ovoce jen krupicovou...
    ZRK
    ZRK --- ---
    Jdu zase s blbým dotazem... :)
    Jak vaříte pro roční děti? Max (14m) mi poslední dobou jí tak nějak všelijak. Jak mu maso se zeleninou namixuju, tak už se mu to nezdá. Když mu to dám na větší kousky, sní pouze maso, zeleninu nechá... Lžící sám ještě jíst neumí. Když mu větší kousky na lžíci dám já, plive si je do ruky a zkoumá. Kupovaný mi sní, ale neustále kupovat skleničky se mi nechce. Tak snad část mixovat, část krájet na hooodně malý kousíčky? Nějaké recepty?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mražení do sáčků se zdařilo a vypadá to slibně, zabere to mnohem míň místa a bude se to rychleji rozmrazovat, protože je to placka.
    NEMYNA
    NEMYNA --- ---
    KRISTY:
    ja jsem poridila vetsi ledovaci mrizky, zeleninu z trhu udelala na pare a rozmixovala, po par dnech vytlacila z ledovacu do krabicek (diky za rady ID Quaaca:) a mela jsem tak ruzne barevne kosticky, ktere se daly kombinovat, vecer predem dat do sklenene nadoby rozmrazit v lednici a pak ohrat ve vodni lazni v te stejne sklenici a na zaver pridat olivovy olej, fungovalo to vpho, delam to dodnes.

add kase, vubec se neboj mlecnych kasi nebo kasi s Um, pro nas je to ted ted jediny zpusob jak do nej UM dostanu...

Dokrmovani zdar, je to prdel ;)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XMARGE: Ty mám jen dva, co byly k odsávačce. A začala jsem je používat na mražení domácích vývarů :o) Ale ony by ty příkrmy šly asi úplně v pohodě mrazit do mrazicích zipových sáčků, vyzkouším to s další várkou.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    KRISTY, TAPINA: já mrazí v aventích kelímcích VIA http://detske-lahve.heureka.cz/avent-via-zasobniky-poharky-180ml-plus-vicka-1-ks/ - velikost mám 180 ml i 240 (do té větší mrazím celou porci, do menších omáčky. Původně jsem to nakoupila na mražení odstříkaného mléka, teď to mám na dětské jídlo a jsem spokojená. Dá se to štosovat, vyvařovat, ohřívat v tom taky můžete.

V tvořítkách na led mrazím jen maso, který dělám do zásoby.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KRISTY: No, ve tvořítkách jsem mrazila na úplný začátek příkrmů, když snědl za den dvě lžičky. Teď ve skleničkách od kupovaných výživ, ale nejsem s tím úplně spokojená. Aby to neprasklo, tak se tam musí dát míň, než tam bylo, takže to není celá porce. Nebo teda nějaké větší skleničky. A nebo uvítám další tipy.

BIO zeleninu nekupuju. Kupuju čerstvou svazkovou mrkev a jinak normální zeleninu. Jenom špenát dávám ze skleniček, ten může mít hodně dusičnanů.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    KRISTY: skladuju to v plastových miskách pro děti z IKEA za pár korun, celou misku balím do potravinový folie. Bio zeleninu nekupuju, takže ti neporadím, střídám normoš vařenou zeleninu z obchodu s kupovanýma příkrmama ve skleničkách, který se jako BIO minimálně tváří.
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    TAPINA: +
    LANTHAL: +
    BALAENA: díky holky! tak já dneska koupím kilo bio mrkve, uvařim v normální pražský vodě z kohoutku, rozmixuju a zamrazim:o) jeste ale technickej dotaz - k tomu skladování v mrazkáku. někde jsem četla, že je dobrý to mrazit ve tvořítkách na led - to mi přijde jako blbost, možná tak později na maso, ale jinak to je hrozně malé. v čem to tak nejlíp zamrazit?
    a když už jsme u toho, kde teď v zimě kupujete nějakou kvalitní bio zeleninu (kromě mrkve a brambor - ty mají běžně) - třeba brokolice, květák, dýně, atp? :o)

a k těm obilným kaším. kojím plně, takže netuším, zda má dítě problémy při trávení UM, to jsem nikdy nedala. ale zas odstříkávat už taky moc nemůžu. tak asi zkusím tu mléčnou a když bude problém, dáme nemléčnou s nějakým hypoalergenním UM. to by se asi poznalo podle průjmu/vyrážky nebo tak nějak co?

a ještě k tomu mixování brambor - muž takhle jednou dělal bramborovu kaši, nenechal si vymluvit, že tyčovým mixerem se dobrá kaše neudělá, byl z toho dobrej gumovej sliz:o)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    LANTHAL: jj, v Praze má voda ve vodovodním řadu parametry kojenecké vody, pak samozřejmě záleží, co s ní udělají místní rozvody.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    KRISTY: mixuju všechno až na brambory, z těch se často po namixování stává gumová nepoživatelná hmota - kort ze začátku, když děláš třeba jen dvou-zeleninové směsi a jedním z nich jsou brambory.. radím ze začátku dávat spíše řidší kaši (ředit třeba vývarem) a rozhodně co nejhladší
    Taky mrazím a pak rozmrazuju v mikrovlnce. Zavařování ani neumim :)
    Voda dost záleží na tom, kde bydlíš - pokud v Praze, bývá v pohodě s příkrmama už kohoutková.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: jen doplním, že u problémů s trávením UM to jedno není, kaši samozřejmě nemléčnou a rozdělávat s vodou, s odstříkaným MM anebo se speciálním UM, které dítě snese.
    syn s alergií na BKM mléčné kaše nesměl, rozdělávala jsem mu nemléčné do Nutrilonu Pepti (nyní Allergy Care)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KRISTY: No já to teda mixuju a stejně z toho není úplně hladká hmota, trošku tam kousky zůstanou. Vařím zásobu na týden, skladuju zamrazené už namixované směsi. Třeba mražené brambory jsou po rozmražení hnusné, ale mražená směs s bramborama není problém.
    Kaše dávám taky tak od toho pátého měsíce. Mléčné, nemléčné, to je jedno, co ti bude vyhovovat. Jestli třeba kojíš a můžeš dobře odstříkávat, tak můžeš dělat nemléčné ze svého mléka. Mně odstříkávání nejde, tak dělám mléčné. Jo a od té doby, co jsem začala s příkrmama, už používám vodu z kohoutku, nejdřív převařenou a později už i rovnou natočenou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam