• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    MIC
    MIC --- ---
    TORUVIEL: jo takový rozumný přístup hodláme taky... hlavně s příchodem jarní sezóny začneme rozšiřovat sortiment.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Taky kvůli velkému množství bílkovin. Ale to by ho asi muselo být hodně, aby to něco ovlivnilo, to je pravda.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MIC: Není ani tak zásadní, kdy co konkrétně zavádět, jako celkově stravovat to dítě zdravě imo ( to bych podtrhla). Nevhodné jsou pro děti akorát snad houby (se uvádí až tak od 10ti let, ale to je asi zbytečně moc), krom níže zmíněných uzenin (které s prominutím nejsou vhodné ani pro dospělé). Bílek se hůře tráví, tak od 1 roku. Dcera jí od 1 roku téměř vše, samozřejmě s minimem soli atd.
    Jestli chceš nějakou tabulku, tak třeba tato http://www.kojeni.net/prikrmy.php
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: proč bílek?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MIC: To je těžký, každá tabulka tvrdí něco jiného. Já se držím toho, že do roka nemá dítě dostávat tvaroh, bílek a sůl a do tří let uzeniny a zbytek postupně zavádím podle toho, co zrovna doma je, co se dá rozumně připravit a co dítěti chutná. Chutná mu podle všeho úplně všechno a hlavně HODNĚ :D
    MIC
    MIC --- ---
    Díky všem za odpověď. Nějaká tabulka nebo zdroj kde je rozepsáno co kdy dávat? (teda krom toho co je na nástěnce od Nestle)
    Chápu že je to těžce individuální, já v roce už držel v jedný ruce rohlík a v druhý párek, ale tak nějaké přiměřené guidelines :-)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    TAPINA: nejsem vedec, tak mi to vysvetloval prof. Radvansky v ramci studia vyzivy.

varem se napr. nici lysin, takze urcite bude vyvar mene hodnotny. jeho vyhodou je zase celkem snadna stravitelnost, takze na rychlou regeneraci po zatezi idealni.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: vzhledem k energetické vydatnosti vývaru (která je velmi nízká, asi 6kcal na 100ml) je jasné, že těch bílkovin v něm moc nebude...
    taky jsem si myslela, jak je čistej vývar super zdroj bílkovin (zvlášť při kojení), ale byla jsem vyvedena z omylu.
    vývar z drůbežího masa, energie v kj, kalorie | KalorickéTabulky.cz
    http://www.kaloricketabulky.cz/vyvar-z-drubeziho-masa/
    Redukce (svařený vývar) bude na bílkoviny bohatší, ale totéž co flákota to fakt nebude ani tak.
    LILY
    LILY --- ---
    MIC: jo táák, pro mě je vývar široký pojem :)
    KRKA
    KRKA --- ---
    TAPINA: Ja vím :) ale určitě bude obsahovat méně bílkovin než porce masa ne? Možna se mýlím teda, ale v tom žiju.. Každopádně jsem četla, ze se maso ma dávat cca 6x tydne (uz nevím kde jsem to četla, každej ma na to asi jinej názor), takže vývar každy den by snad nemel vadit nebo ne?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KRKA: Tak vývar jsou právě vyvařené bílkoviny z masa do vody :o)
    KRKA
    KRKA --- ---
    MIC: Mě teda nenapadlo někdy řešit jestli díte dostalo moc bílkovin nebo málo. Proste jsem mu maso dávala dle svého uvážení a selskeho rozumu :) někdy dostane maso 3-4x tydne a někdy 1 tydne.. Proste jak to vyjde .. Díte žije a je zdravé a nikdy zádné problémy nemel..
    Takže cistej vývar ( bez masa) bych dávala klidne denne, ale jestli je to špatně, tak třeba me nekdo opraví :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FILOMENA: Kdyby existovalo něco, jako nestrávené zbytky bílkovin, tak by celá tahle debata ztratila smysl. Tělo by si prostě strávilo tolik bílkovin, kolik zužitkuje a zvládne, ne? ;o)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    MIC: imho to poznat nelze. max ze zapachu stolice. hnilobne bakterie se zivej nestravenymi zbytky bilkovin a vyrabej plyny, co hodne smrdi. takovy kulturisti, co "zobou" pry smrdi nejvice :) ale u maleho decka nevim. kazdopadne kdyz to budes prehanet dlouhodobe, zatezujes ledviny. male deti ale maji potrebu bilkovin na kg telesne vahy vice, nez dospeli. nevim, asi bych to moc nehrotila a bud davej neco, kde to mnozstvi lze kontrolovat a nebo pouzij nejaky prirozeny cit a bude to ok.
    MIC
    MIC --- ---
    LILY: no z 5kg kostí máme tak půllitr fakt hustýho vývaru, takže ta jedna lžička mi přišla ok.. jak často? každý den? Maso dáváme zatím jen domácíko králíka.
    a ještě bych si poprosil o malý hint od zkušenějších - jak poznám že jsem dal moc živočicho bílkovin? je zelenej bobík vodítko? :-)
    LILY
    LILY --- ---
    MIC: já bych dala tolik, kolik toho sní, takže třeba dvě deci..
    KRKA
    KRKA --- ---
    MIC: urcite ... a jedna lzicka mi prijde prehnane, klidne bych dala vic, v tuhle dobu moje dite jedlo i maso a polivku uvarenou pouze z vyvaru.
    MIC
    MIC --- ---
    Máme vývar z bio hovězích kostí, bez soli a koření. Je to už vhodné pro 10ti měsíčního? A jak často? (představa dávkování je čajová lžička do oběda místo vody, ale nevíme abysme to nepřetáhli s živočisnými bílkovinami)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    TAPINA: občas ten selský taky dám, když doma jiný není, má ho rád, myslím, že když je to tento poctivý jogurt, tak určitě nevadí, jinak jí jen bílé
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TAPINA: tak jako všechno je to jen na tobě,co dítěti dáš :) některé jogurty mají ale třeba tu ovoc.složku na dně kelímku,tkaže ji nemusíš dávat tolik.
    Já si třeba nedovedla v životě představit,že jím bílý jogurt.. s malým jsem se to naučila,sladím domácí marmeladou nebo banánem..ted když si dám ovocný jogurt,tak ho "ředím" bílým jogurtem,protože přijde sladký i mě.
    Malý má bílé jogurty rád,dostává je s corn flakes nebo banánem... slazené mléč.vyrobky dostává ve formě lipanku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam