• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    KRKA
    KRKA --- ---
    GIO: v zadnym pripade diteti nedavam tavenak a uzeniny uz vubec ne, ale kdo fakt nezna to, ze dite nechce jist, tak to nepochopi..
    jsem zastance teorie, ze co diteti nedam, tak to nebude znat, tim padem to nebude ani vyzadovat.. takze nezdrave veci se mu snazim nedavat, aby o nich nevedel :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    GIO: patřím mezi ty matky co mají nervy nabídnout dítěti zdravé jídlo několikrát po sobě a opravdu to nezvládám 100x. Šetřím si síly a nervy na jiné věci.

ADD: ano tabulky taky tolik neřeším. Řeším jen nemocnost. a jelikož tu máme jakštakš nulou tak si se stravou nedělám hlavu. hlavně že jí. noci kdy brečela hlady a ani po 2dnech nic kloudného nejedla si pamatuju dodnes a příjemné mi to nebylo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Jo :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: jen technická, myslíš pod "nezdravá nudlová polévka" takovou tu věc, co se prodává v zatavených sáčcích a žijí z ní matfyzáci na kolejích, ne to, co člověku vařila babička z masa, zeleniny a domácích nudlí, když byl malej a nemocnej, že jo? :-)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    tak když jsme u toho nejezení, tak já mám dobrou zprávu, vypadá to, že po třech měsících se dítě rozhodlo, že vzdor a vztek si odbyde na jiných tématech, že je fajn se najíst. už asi dva týdny dlabe dobře, brokolicová polévka, rýže, dýňová polévka, brambory, jogurty, jsem spokojená :)
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: Ale když už chceš na něco kašlat, není lepší se vykašlat na tabulky růstu než na informace, které jídlo je škodlivé?
    (Ale jasně, když dítě třetí den žije ze vzduchu, taky bych ho nacpala čímkoli, jen abych zjistila, že nezapomněl, jak se polyká... Akorát já sama taveňáky nerada, celé dětství mi je nutili jako strašně zdravé, takže u nás doma tuhle potravinu nevedeme. :-)))
    GIO
    GIO --- ---
    VERONIKA22: hele, ale to, ze dite neji, neni argument pro to davat mu burty a tavenak, protoze tohle obcas vyjimecne pozre... pokud neji obecne poradne nic, tak bych ti tuplem dobre zvazovala co mu dat, aby neco pojed a melo to parametry stravy pro dite vhodne...radsi bych stokrat zkousela spoustu jinych zdravejsich veci.

jinak ano, ja mam dobreho jedlika, a protoze ji zdrave a pekne vsechno, neomdlevam, kdyz mu da nekdo u ohne kousnout do burta, protoze jinak mam jeho jidelnicek docela pod kontrolou...kazdopadne cilene mu ani tavenak ani uzeniny nedavam nikdy ze zasady.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TAPINA: jojo jednalo se o díl s názvem Másla a margaríny.
    Já původně nechtěla ani diskutovat o tom zda je taveňák vhodný, to ať si posoudí každý sám. Jen jsem se chtěla podělit o výsledky testování něčeho, kde obalem výrobce láká dětské zákazníky.

Držím palce a přeju ti dítě, které opravdu jí a nepropadá se v tabulkách.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Ten díl Pekla jsem viděla a tohle jsem tam neslyšela, zajímavé. Taveňák řadím co se týče vhodnosti pro děti někam vedle sojovky a nudlových polévek. Ano, záleží na množství. Ale u některých věcí je to neškodné množství až u dospělých.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TAPINA: nějaká učená paní z technologie výroby mléka řekla v Peklu na talíři, že nic škodlivého neexistuje, jen existují škodlivá množství.
    což 1 kostička na týden jistě není ani pro dítě. které jinak dokáže vypít mléko či sníst jogurt.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Já nevím, taveňák odvápňuje, ať bude sebekvalitnější, což je zrovna u dětí docela problém.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TAPINA: ale tak to přesně nemyslím, taveňák má mít nějaké parametry aby splňoval zákon. a testovali desítku či 2 desítky výrobků a všechny měli hodnocení od 70-40%. a zrovna tenhle měl hodnocení 10%. sr...největší :o/
    smutný no :o(

P.S. matka nejedlíka uznává, že pro děti je vhodné cokoliv co je nějak nakrmí a oni se v noci nebudí hlady.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERONIKA22: Taveňák nemůže být vhodný pro děti už z principu věci, ne?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    tak jsem si koupila od Dtestu test tavených sýru a ApetitoBéďa skončil jako totálně nejhorší propadák :o/. a já tak doufala, že by se snad tomu "vhodné pro děti" pro jednou dalo věřit :o/
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    IORETH: nooo to zní dobře:)

jinak díky za tipy neco zkusim
    IORETH
    IORETH --- ---
    Ještě jsem zapomněla na bujabézu. Pravou z cenových důvodů prakticky neděláme, ale i "rybí polévka s fenyklem" je super:

Na olivový olej se hodí nahrubo nasekaná cibule a dva fenykly a chvilku se to restuje. Přidají se dvě vrchovaté polévkové lžíce rajského protlaku a po chvilce pár nakrájených rajčat a jedna střední brambora. Chvilku se to restuje, zaleje se to bílým vínem a rybím vývarem a přidá se několik porcí rybího masa. Nechá se to bublat asi tak půl/tři čtvrtě hodiny. Nemíchat.
    Uvařené maso se vyndá, zelenina se v polévce rozmixuje. Komu vadí rajčatová semínka, může přepasírovat. Dochutí se solí a pepřem. Maso si dá každý do talíře.

V originále se maso orestuje bokem a přímo v polévce se vaří drobná mořská havěť, aspoň tři druhy včetně ryby. A kromě soli a pepře se na závěr přidá panák pastisu (přiměřeně), kterej tomu přidá asi tak deset levelů.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    PSICHE23: ja ho i tepelne upravuju...treba podusim s mrkvi, kukurici. vyborne kombo je dochutit rozmarynem, trochu citronove a zazvorove stavy, podlejvam vyvarem a nekonec to malinko zahustim kukuricnym skrobem, aby se to hezky lesklo. + klasika priloha a nejakej zdroj lustenin ;)
    IORETH
    IORETH --- ---
    LILY: Ta voda, ocet, cukr a sůl je základní lák, koření je různé - do okurek dávám hořčičné semínko, kus křenu, cibuli, kopr, nové koření, pepř a občas i hřebíček. SNad jsem na nic nezapomněla :)
    LILY
    LILY --- ---
    IORETH: díky! A nějaké vychytávky tipu hořčičná semínka, vinné listy apod.? Kámoš má skvělou recepturu na lák, ale odmítá prozradit, neboť je to rodinné tajemství.
    IORETH
    IORETH --- ---
    LILY: Voda a ocet 8:1, sůl a cukr bei voko :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam