• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    TAIRA: ja davam rasy, kdyz varim zeleninovy vyvar. ten pak pouzivam jak na polivku, tak do jineho vareni. slupky z ocistene zeleniny, listy, kostaly, zkratka co mam po ruce dam do hrnce, zaleji studenou vodou, pridam rasu, staci maly prouzek cca 3-8cm (hruby odhad) a dam varit. bez soli, aby se potrebne latky uvolnily do vyvaru. kdyby se to osolilo, tak es zelenina zatahne a do vyvaru jde minimum. vyvar varim cca pul hodky, pote scedim, slupky vyhodim, ale rasu zachovam a nakrajim ji na tenke nudlicky, ktere dale pouziji napr. do polivky.
    ras pouzivam vicero, treba arame jsou dobre, pac jsou uz zpracovane na tenke nudlicky do predu a prihazuju je k lusteninam(takovou jakoby spetku). ony se celkem rozvarej, takze je pak v lusteninach necham. nemusis se bat, ze v takovem mnozstvi bude jidlo citit rasama (nekomu to vadi). spis to cele obohacuji mineraly a vlakninou, extra chut nepozoruji.

je potreba rasy vzdy namocit do studene vode, aby mely cas nabobtnat.
    LILY
    LILY --- ---
    TAIRA: já dávám rovnou (když už občas dávám) a házím ji rovnou do jídla. Zkus se zeptat v klubu o makrobiotice nebo napiš id YEETKA. Určitě poradí.
    TAIRA
    TAIRA --- ---
    ahoj, prosím o radu s řasou kombu...nějak mi není jasný, kolik jí mám dávat a kam všude můžu...do polívek i čistě zeleninových (cuketová, pórková apod)? jak dlouho vařit? na balíčku píšou, že se má předtím orestovat, ale četla jsem, že ji někdo dává vařit spolu se zeleninou rovnou.. A jak velký kus?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HARIBOKACHNA: To jsou nějaké tabulkové porce, každé dítě je jiné, někde jsi psala, že sama jsi drobná, dcerka taky, tak holt nečekej, že bude jíst jak dřevorubec :-) Btw půlka velké skleničky na roční dítě je hodně. Neboj, ona neumře, když nesní co je předepsáno. Moje mrně občas má dny, kdy sní třeba jen banán a pár kousků vína.
    KRKA
    KRKA --- ---
    HARIBOKACHNA: Ale těch 250g je i s omáčkou a zeleninou a se vším, těstovin tam bude mnohem méně než 250g.. A to, ze to snedi ostatní děti neznamená, ze to taky musí sníst.. Můj to taky v zivote nesnedl a to mu budou 2 roky
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    Ne je to porce te sklenicky Hipp a ostatni deti jejiho veku papaji celou porci;) je v tom i omacka a maso...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    HARIBOKACHNA: a kolik by jsi chtěla aby snědla :) takovou porci nesní ani náš malý,a to je teda pořádný jedlík :) ikdyby to byla hmotnost uvařených :)
    jinak bud ráda,že jí aspon něco.. tak ji maž chleba s máslem a až bude chtít,tak ochutná něco dalšího..když jí banány a nemá problém se stolici,tak at jí banány..v tomhle věku podle mě všechny děti se "seknou" občas na jednom jídle.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HARIBOKACHNA: To je hmotnost suchých těstovin? Já sním kolem 100g.
    KRKA
    KRKA --- ---
    HARIBOKACHNA: no to bych rekla ze staci ne? Moje skoro dvoulete dite nesni mozna ani tu pulku
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    Testoviny ma rada, ale z 250 g sni pulku:(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TORUVIEL: Já se musím se svým jídlem před dítětem zašívat, sežral by mi všechno :o) Ale aspoň to využívám k seznamování s novýma chutěma, jak ochotně nedávno stál u stolu a žvejkal suchý chleba, když to odpadlo z mojí porce :o)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    To je fakt, ono to dítě možná musí mít trochu pocit, že si to jídlo samo ukořistilo (občas dělám, že dceři to jídlo nechci dát, že je moje, ona má na něj pak o to větší chuť :-) ). Když jí něco předložím, tak to nechce. Musím jíst stejný oběd, jako ona, jinak chce z mého talíře. atd.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ani bych se nedivila, kdyby dítě odmítalo jídlo z příliš častého nabízení, když mu někdo furt něco nutí a nemá fakt hlad.
    LILY
    LILY --- ---
    HARIBOKACHNA: ještě jsem slyšela, že když si děti zvyknou na "skleničky", tak často nechtějí nic moc jiného.
    LILY
    LILY --- ---
    HARIBOKACHNA: každé dvě hodiny je nějak moc. Já jsem četla každé tři (v praxi i víc).
    Už to, že kojení se doporučuje každé tři hodiny a pak najendou by se to zkrátilo na dvě (i dkyž mlíko je tekuté a tráví se rychleji) by mi přišlo divné.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HARIBOKACHNA: V tomhle věku mi dcera ovoce taky nejedla, neboj, naučí se to. Nabízej pořád dál, nejlépe jezte spolu, aby viděla, že to jíš taky. V tomhle věku t dítě prostě objevuje ty chutě, nemusí sníst všechno, nic se neděje. Hlavně to do ní necpat násilím :-) (Půl skleničky je ok. Kaše mi dcera taky nejí, ani cokoliv s kašovitou konzistencí)
    Těstoviny s nějakou omáčkou, doma uvařené, zkoušela jsi? To mají děti poměrně v oblibě (které znám).
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    BALAENA: to je pravda! :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    HARIBOKACHNA: pokud dáváš piškoty, už má celé vejce zavedené, v piškotech je vaječná melanž
    takže pak už je jedno, jestli jí ho dáš i jako samostatné jídlo
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    jak asi vite z jineho klubu mam doma nejedlika.. ji pouze: chleba s maslem, banan, jogurt, kureci vyvar, piskoty..nyni obcas sni i pulku hipp jidla pro deti...
    davate uz od roka cele vajicko?
    slysela jsem, ze by rocni dite melo neco snist kazde dve hodiny...ale Michelle nema tak casto hlad:( dostava ted

mleko po probuzeni
    snidane - nabizim musli s jogurtem a ovocem pro miminka od HIPP - sni max. pulku, pak dostane banan - sni pulku, pak sni trochu rohliku

nabizim ji ruzne krupky a piskoty, obcas si vezme, ale spis ne...

obed: dostava hipp kupovane sklenicky, nebo jidlo pro deti, obcas ji neco uvarim, ale moc ji to nechutna...
    hipp sni tak ctvrt az pulku sklenicky...:(

k veceri driv jedla kasi, ale nyni s tim zlobi, vetsinou chce jen chleba s maslem, nebo jogurt...nebo tvaroh.

nabizim ji ruznou skalu ovoce, ale nic nechce vse plive... pokud mate nekdo napady co ji nabidnout k jidlu rada zkusim..
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HARIBOKACHNA: Naše dětská doktorka doporučuje 6x týdně. Já nevařím s masem vůbec (jsme vegetariáni). Za mých dětských let jsme jedli maso 1x týdně v neděli, domácího králíka. Dávej masa kolik uznáš za vhodné, jak říkáš, ta doporučení se liší. Spíš bych to s ním nepřeháněla (6x týdně je imho příliš), ale dbala na celkově bohatý jídelníček.
    LILY
    LILY --- ---
    HARIBOKACHNA: první dva roky v podstatě vůbec. teď sem tam rybu a sem tam "ze zdravotních důvodů" hovězí vývar.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    Jak casto davate maso pls ... Vsude slysim
    Ruzne nazory... ( rocni dite)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam