• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HARIBOKACHNA: V tomhle věku mi dcera ovoce taky nejedla, neboj, naučí se to. Nabízej pořád dál, nejlépe jezte spolu, aby viděla, že to jíš taky. V tomhle věku t dítě prostě objevuje ty chutě, nemusí sníst všechno, nic se neděje. Hlavně to do ní necpat násilím :-) (Půl skleničky je ok. Kaše mi dcera taky nejí, ani cokoliv s kašovitou konzistencí)
    Těstoviny s nějakou omáčkou, doma uvařené, zkoušela jsi? To mají děti poměrně v oblibě (které znám).
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    BALAENA: to je pravda! :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    HARIBOKACHNA: pokud dáváš piškoty, už má celé vejce zavedené, v piškotech je vaječná melanž
    takže pak už je jedno, jestli jí ho dáš i jako samostatné jídlo
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    jak asi vite z jineho klubu mam doma nejedlika.. ji pouze: chleba s maslem, banan, jogurt, kureci vyvar, piskoty..nyni obcas sni i pulku hipp jidla pro deti...
    davate uz od roka cele vajicko?
    slysela jsem, ze by rocni dite melo neco snist kazde dve hodiny...ale Michelle nema tak casto hlad:( dostava ted

mleko po probuzeni
    snidane - nabizim musli s jogurtem a ovocem pro miminka od HIPP - sni max. pulku, pak dostane banan - sni pulku, pak sni trochu rohliku

nabizim ji ruzne krupky a piskoty, obcas si vezme, ale spis ne...

obed: dostava hipp kupovane sklenicky, nebo jidlo pro deti, obcas ji neco uvarim, ale moc ji to nechutna...
    hipp sni tak ctvrt az pulku sklenicky...:(

k veceri driv jedla kasi, ale nyni s tim zlobi, vetsinou chce jen chleba s maslem, nebo jogurt...nebo tvaroh.

nabizim ji ruznou skalu ovoce, ale nic nechce vse plive... pokud mate nekdo napady co ji nabidnout k jidlu rada zkusim..
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HARIBOKACHNA: Naše dětská doktorka doporučuje 6x týdně. Já nevařím s masem vůbec (jsme vegetariáni). Za mých dětských let jsme jedli maso 1x týdně v neděli, domácího králíka. Dávej masa kolik uznáš za vhodné, jak říkáš, ta doporučení se liší. Spíš bych to s ním nepřeháněla (6x týdně je imho příliš), ale dbala na celkově bohatý jídelníček.
    LILY
    LILY --- ---
    HARIBOKACHNA: první dva roky v podstatě vůbec. teď sem tam rybu a sem tam "ze zdravotních důvodů" hovězí vývar.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    Jak casto davate maso pls ... Vsude slysim
    Ruzne nazory... ( rocni dite)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    VERONIKA22: tak samozřejmě na bonbon a hranolky má náš malý hlad vždycky,ikdyby se zrovna dofutroval až po krk :) ale to není problém,bonbonek dám pokud je čas oběda/večeře,tak až spapá,co má!Jinak nejede vlak. Na oběd dávám vybrat přilohu,nám je to jedno co si dáme.. vlastně mu dám vybrat většinou i při snidani nebo večeři třeba ze dvou/tří variant podle toho,co zrovna doma je. Nemáme ale problém s nejezením. Maty si dá i bilý jogurt rád.
    A jinak je teda jedna věc,co si děti v obchodě vyberou a druhá věc,co jim koupíš,ne?Maty taky na mě zkouší,tohle bych chtěl a tohle taky.. já většinou odpovím,tohle nepapáš,koupíme co papáš a není problém. Babička je třeba ale taky nadšená,jak Maty sám nakupuje,že jí říká co všechno potřebuje.. nevysvětlím ji,že pokud vložky budou mít lákavý obal,tak bude i o nich tvrdit,že je potřebuje! :)
    a nevím za sebe bych třeba každý den bebe sušenky nedávala na svačinu malému
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: v jednom příspěvku píšeš, že dítě nedlouho po jídle šmejdí a hledá, co sníst, v dalším píšeš, že jídlo nejí z vlastního popudu, ale nenápadného donucení.
    Z toho mi tak trochu vyplývá, že na jednu stranu hlad má, na druhou stranu je zřejmě vybíravá...v takovém případě bych kašlala na nějaké "předpisy", jak má vypadat správná svačina a dávala bych něco z jídel, které je ochotna pozřít a kterými se zasytí, i kdyby to znamenalo, že dostane dvakrát po sobě něco, co by se dalo označit dejme tomu spíš za oběd.
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: "Spořádané" není slovo, které bych v souvislosti se svými dětmi použila, ale je fakt, že zrovna u jídla mě moc netrápí. Benýs jí málo, ale neulítává na žádných zvěrstech: neraději má "chleba, máslo, sýr a šunku", nudle se sýrem, rýži s tuňákem... Na nabídku druhé sušenky odpoví káravě "Ne, to stačí" (podotýkám, že u nás nikdo nehubne, na vyváženost stravy nedbá, a zatímco já se cpu chipsy, manžel do sebe láduje gumové medvědy). Nik sní cokoli včetně syrové zeleniny. Jediný důvod, proč budu umisťovat na lednici pojistku, je snaha zachovat čisté parkety: v novém domě se naučil sám si chodit do lednice pro jogurt a lžičku. V zásadě báječná věc, až na ty opatlané parkety. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ADD: ano chápu ale jediné po čem mé děti touží jsou bonbonky LIPO. byly by ochotné si je vyndavat místo oběda, svačin i večeře. Pokud jedí chleba, těstoviny, šunku vždy je to z nenápadného donucení a nikdy to není z vlastního popudu.
    no a v lednici vybírají jen očima - hořčice má hezkou etiketu a i jiné tuby. bohužel i jogurty si vyberou podle etikety a pak je nikdy nejí. takže nahlížení do lednice jsem zrušila snad už loni.
    ale ty máš spořádané děti....jak jsi vždycky psala: že stačí po bytě rozmístit jídlo a děti se najedí.

KRKA: díky napadlo mě, že jednou z těch svačin by mohli být bebe sušenky ať je to taková poloviční laskomina
    ADD
    ADD --- ---
    LILY: Můžu komplet podepsat, u nás to vypadá naprosto stejně. Celá rodina máme chutě ve vlnách, takže v jednu dobu ujíždíme na nudlích, jindy na rizotu, jindy na bramborové kaši. Snažím se nechat vybírat strašího syna, který moc jíst nechce - mladší sní cokoli a já nakonec taky. Kdybych jim jídlo určovala, byl by syn ještě hubenější než je, a to si nemůžu dovolit. :-) Kdybych měla přizpůsobivé děti, asi bych se o svačinu ovocnou / mléčnou snažila - bylo by pak snazší vědět, že děti jedí vyváženě.
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: ja teda malymu (necele dva roky) davam odpoledne dve svaciny, cca mezi druhou a pul treti a pak kolem 5.. mezi jidlama moc neji, obcas si da jednu susenku nebo 2x kousne do sucheho rohliku..
    pokud spi teda po obede dele, treba do pul 4, tak to mu davam samozrejme jen jednu svacu
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: já se přiznám, že moje dítko nikdy žádný řád ve stravování nemělo (ani co se času týče ani ve složení potravy) a oba jsme spokojeni.
    Každopádně v jejím věku můžeš zkusit metodu uplatňovanou mojí kamarádkou - zeptrat se, co by ráda jedla, případně otevřít lednici a nechat ji vybrat. Možná bude chtít dokola to samé, ale jeslti to nejsou sladkosti apod., tak bych řekla, že je to jedno. Organismus malých dětí ještě zhruba tuší, co je pro ně dobré (tj. to, na co mají chuť).
    Já třeba poslední půlrok téměř každý den vařím těstoviny, ale přijde mi lepší, když se dítě pořádně nají něčeho, co mu chutná, než abych střídala různé přílohy, které pak stejně budu jíst sama nebo vyhodím.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Měla bych dotaz na odpolední svačiny u dětí nad 3roky.

Místo neuspořádaného pojídání všeho možného jsem se snažila zavést slušné celorodinnové posvačení v 15hod.

ale nyní se mi ukazuje, že drahoušek už tady opět šmejdí a hledá co sníst a odpolední svačiny by asi měly být dvě? tak kolem 13,30-14hod a pak v 16hod. ( jedná se o dítě, které po obědě nespí )

a ono to možná dává smysl. že ty děti mají rychlejší trávení a něco malého v polovině odpoledne je pro ně asi málo.

ale zatím naprosto netuším čím 2x za odpoledne krmit? jedno má být ovoce? a druhé něco sytějšího?

předem díky za rady
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TORUVIEL: Zatím to vypadá jako kurz pro amíky, co ani neumějí vařit a jedí jen fast food :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    Mohlo by někoho zaujmout, dneska ten kurz začíná.
    https://www.coursera.org/course/childnutrition
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    MIC: no bezprostredne jen asi pri nedostatku tekutin zacpou, coz u deti neni uplne nerealne. kdyz je vody a vlakniny akorat tak by mela byt stolice ridke konzistence, ale jeste kompaktni a mela by plavat na vodni hladine. casem u deti by mohlo dojit k nejakym projevum nedostatecnosti vitaminu, mineralu...vzhledem k rustove potrebe. stejne tak jsou na tom vrcholovi sportovci.
    MIC
    MIC --- ---
    FILOMENA: podle čeho poznat že je vlákniny moc?
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    vlaknina na sebe vaze spoustu zivin, takze kdyz ji je v detske strave moc, muzou pak chybet nektere mineraly ci vitaminy. ale na druhou stranu, kdyz se podivam na stravu prumernych ceskych rodin, tak to fakt nehrozi. jen u dospelych je dle svetove zdravotnicke organizace doporucena denni davka min 35g vlakniny denne a cesi ji konzumuji v prumeru 17g. u deti je doporucovano od skolkoveho veku...vek+5g na den. takze treba u triletaka to je 8g. u dvouleteho decka bych to neprehanela s mnozstvim lustenin. listova zelenina jim stejne moc nejede, s klidnym svedomim bych mu kupovala bile pecivo. nase deti ho maj stejne radsi, nez domaci zitnej chleba. pecu z celozrnne mouky i sladke. ucpany nejsou ;)

...pisu jak tatar :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam