• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    PETATA
    PETATA --- ---
    TAPINA: no prave, to byla jedna z prvnich veci, kterou ochutnala.. mrkev a pak mrkev s brambory
    Ty bataty byl jen momentalni napad, ze je tu mam pro nas k veceri, tak jsem kus urizla
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PETATA: No, o bramborách se vedou dlouhé diskuze, vedly se už i tady :o) Já jsem toho názoru, že se brambory v naší zemi konzumují poměrně ve velkém už tak dlouho, že pravděpodobně máme dávno nějakou genetickou rezistenci na solanin a netřeba se bát. Neslyšela jsem v životě, že by někdo měl po bramborách nějaké problémy, a dávají se i do těch skleniček pro nejmenší.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Kolik masa je vhodné na jednu porci pro desetiměsíčního? Furt těch 10 g, nebo už víc?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    OXIS: Doktorka neví, že jsme vegetariáni, nepovažuji tento způsob stravování za něco, co je třeba konzultovat s lékařem (a to ani pokud jde o dítě). Ale věřím, že spousta lidí na to nahlíží tak, jako bych chtěla své vlastní dítě zahubit. Dítě dostává maso u babičky ( 1x-2x měsíčně), muž se stravuje tak, že sní to, co je mu kde předloženo na talíř (čili doma pod mojí taktovkou ho chudáka krmim vege :-). Nemám obavy, znám dost lidí, co vyrostli na čist vegetariánské dietě, není s tím žádný problém, jen je to v našich končinách stále asi spíše neobvyklé.
    PETATA
    PETATA --- ---
    Ok, díky
    Zkusila jsem přidat asi 2 lžičky, chutnalo to dobře, tak snad ji po nich bude dobře

Jen jsem měla za to, že jsem někde četla, že brambory by snad ti nejmenší neměli jíst, tak jsem se chtěla ujistit, jak to je

Máte nějaký šikovný web, kde jsou informace, kdy co zavádět a třeba recepty?
    OXIS
    OXIS --- ---
    TORUVIEL: 6x týdně maso, to je fakt úchylný, ví, že jste vegetariáni? Já maso nejím, drahý jo, zbytek rodiny taktéž (vždycky, když mi něco je - špatná pleť, únava, bolavý záda, bla bla, tak za všechno může to, že nejím maso! .))) ). Takže teď v těhotenství sem tam něco sním, aby byl klid, ovšem nejsem si jistá, jestli ten stres při jídlu malýmu prospívá. Do budoucna nemám v plánu se učit vařit maso, máme tradiční babičky, takže jednou týdne je dle mě akorát. No, takže jsem se chtěla zeptat, jestli si o Tobě doktorka myslí, že jsi krkavčí matka..? A jestli prudí a vyhrožuje a tak? .) Díky
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    PETATA: Nebála bych se je dát klidně hned na začátku přikrmování.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PETATA: Nedávala jsem batáty, dávala jsem brambory, ale zavedla jsem je hned po mrkvi. Batáty by šly taky, my je nekupujeme, tak jsem neviděla důvod je dávat extra dítěti.
    PETATA
    PETATA --- ---
    Od jakého měsíce jste dětem do příkrmu dávaly batáty?
    Natálce je 5 měs. a zkouším poprvé něco uvařit. Zatím jsem zkoušela na skleničkách na co se ksichtí a co jí chutná. Nechci dávat samotnou mrkev, tak mě napadly právě batáty...
    TAIRA
    TAIRA --- ---
    Filomena + Lily: diky moc!
    ...na ten zeleninový vývar se chystám, tak to zkusím dát pro začátek do něj
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    TAIRA: ja davam rasy, kdyz varim zeleninovy vyvar. ten pak pouzivam jak na polivku, tak do jineho vareni. slupky z ocistene zeleniny, listy, kostaly, zkratka co mam po ruce dam do hrnce, zaleji studenou vodou, pridam rasu, staci maly prouzek cca 3-8cm (hruby odhad) a dam varit. bez soli, aby se potrebne latky uvolnily do vyvaru. kdyby se to osolilo, tak es zelenina zatahne a do vyvaru jde minimum. vyvar varim cca pul hodky, pote scedim, slupky vyhodim, ale rasu zachovam a nakrajim ji na tenke nudlicky, ktere dale pouziji napr. do polivky.
    ras pouzivam vicero, treba arame jsou dobre, pac jsou uz zpracovane na tenke nudlicky do predu a prihazuju je k lusteninam(takovou jakoby spetku). ony se celkem rozvarej, takze je pak v lusteninach necham. nemusis se bat, ze v takovem mnozstvi bude jidlo citit rasama (nekomu to vadi). spis to cele obohacuji mineraly a vlakninou, extra chut nepozoruji.

je potreba rasy vzdy namocit do studene vode, aby mely cas nabobtnat.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    ok dik vsem za nazory
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    HARIBOKACHNA: maso jsem sice dávala malemu tak od roku,jedl ho ale pouze zamaskovane v kaši,samostatne vůbec. Trvalo to do dvou a něco let. Když jsme pak jednou grilovali na chatě,tak s přehledem stlacil i 200g. Má to dodnes (skoro 4) buď ji nebo nejí maso. Nevypadá že mu chybí a i kdyby chybělo není síly to do něho narvat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HARIBOKACHNA: Já si myslím, že to jídlo moc řešíš, bojíš se, že malá nejí, tak furt nabízíš a ona tím spíš nechce. Když si z každého jídla aspoň trošku vezme, tak bych to brala, jako že jedla a když už víc nechce, tak nepotřebuje. Nenabízej další jídlo dřív, než za tři hodiny a nebo pokud si sama neřekne, a uvidíš, jestli se ten její přístup taky nezlepší.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    HARIBOKACHNA: naše pediatra doporučovala dávat maso dítěti již od půl roku a kolem toho 1 roku věku každý den, já se řídila instinktem, takže jsem maso nasadila až kolem 10 měsíce a v tom jednom roce je měl malej max. 3x do týdne (většinou spíš 2x)...jedl v té době 5x denně (snídaně-svačina-oběd- svačina-večeře) což vycházelo cca vždy po 3 hod...
    HARIBOKACHNA: 250g mi přijde fakt hodně, synátor byl jedlík a stejně víc jak 180g nedal
    LILY
    LILY --- ---
    TAIRA: já dávám rovnou (když už občas dávám) a házím ji rovnou do jídla. Zkus se zeptat v klubu o makrobiotice nebo napiš id YEETKA. Určitě poradí.
    TAIRA
    TAIRA --- ---
    ahoj, prosím o radu s řasou kombu...nějak mi není jasný, kolik jí mám dávat a kam všude můžu...do polívek i čistě zeleninových (cuketová, pórková apod)? jak dlouho vařit? na balíčku píšou, že se má předtím orestovat, ale četla jsem, že ji někdo dává vařit spolu se zeleninou rovnou.. A jak velký kus?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HARIBOKACHNA: To jsou nějaké tabulkové porce, každé dítě je jiné, někde jsi psala, že sama jsi drobná, dcerka taky, tak holt nečekej, že bude jíst jak dřevorubec :-) Btw půlka velké skleničky na roční dítě je hodně. Neboj, ona neumře, když nesní co je předepsáno. Moje mrně občas má dny, kdy sní třeba jen banán a pár kousků vína.
    KRKA
    KRKA --- ---
    HARIBOKACHNA: Ale těch 250g je i s omáčkou a zeleninou a se vším, těstovin tam bude mnohem méně než 250g.. A to, ze to snedi ostatní děti neznamená, ze to taky musí sníst.. Můj to taky v zivote nesnedl a to mu budou 2 roky
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    Ne je to porce te sklenicky Hipp a ostatni deti jejiho veku papaji celou porci;) je v tom i omacka a maso...
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    HARIBOKACHNA: a kolik by jsi chtěla aby snědla :) takovou porci nesní ani náš malý,a to je teda pořádný jedlík :) ikdyby to byla hmotnost uvařených :)
    jinak bud ráda,že jí aspon něco.. tak ji maž chleba s máslem a až bude chtít,tak ochutná něco dalšího..když jí banány a nemá problém se stolici,tak at jí banány..v tomhle věku podle mě všechny děti se "seknou" občas na jednom jídle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam