• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAYLES: plicní a alergologie?
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    ZUZKAOU: no ale po negativním ORL vyšetření evidentně moc jiných možností nezbývá - to jsem taky říkala. ještě to může souviset s pohybem - ale to se týká ležáků, co už nemůžou pořádně odkašlat (tak často chrčí apod.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nikdo ti nebrání zkusit, jestli pomůže vysadit mléčné výrobky. Ale není odpovídající realitě tvrdit, že mléko automaticky zahleňuje. Viz ten příklad s ponožkama a džínama.
    OTZ
    OTZ --- ---
    CORNELA: vetsina cesky, evropsky nebo svetovy populace? viz ten odkaz..
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    ZUZKAOU: a co má teda Lolek zkusit? pořád vidím jen tři věci: ORL vyšetření, alergologie, žádné mléčné výrobky. První mám za sebou. tak zkusím další dvě. na to jsem se tady celou dobu ptala.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAYLES: no a doktoři taky doporučovali nekojit a dávat děti do jestlí a spousta lidí s titulem mudr se živí jako prodejci podvodných přípravků.

Že ty si neklikla na ty studie, které opakovaně neumí nalézt vztah mezi zahleněním a mlékem?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: něco mi říká, že patislav neprezentoval inda coby vegana, protože zaprve mluví o míře konzumace živošišných a rostliných zdrojů a navíc indové nejsou vegani, což jsem si v celku jistá, že Patislav ví. Přirozené civilizace/kultury veganů se tuším vůbec nevyskytují (ovšem možná se pletu), některé osoby zapojené do rituálního chování jsou zbytkem své komunity podporovány natolik, že jim stačí čistě rostlinná strava.
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    no a tady jsem našla Lolka a jeho hleny :))

"Lolek:
    Dobrý den, již několik měsíců trpím na hleny v krku. Nejhorší je to večer před spaním, kdy musím neustále polykat. Přesto se pořád cítím, jako bych měl knedlík v krku. Nelze to vykašlat, ani polknout. Nevím co s tím..

Odpověď odborníka:
    Dobrý den, pocit hlenů v krku patří určitě na vyšetření na ORL - navštivte lékaře tohoto oboru a svěřte se mu s potížemi (nemusí jít jen o problémy v krku, ale třeba ve vedlejších nosních dutinách a hlen může stékat z této oblasti) -proto je dobré být podrobně vyšeřen. Pokud by po vyšetření nebylo nic zjištěno, můžete zkusit zlepšit situaci vynecháním mléka a mléčných výrobků, které silně zahlenují organismus. A také si můžete zakoupit lék se schopností rozpouštět hleny - tzv.mukolytika / např. acc long a další, poradte se přímo v lékárně/.
    Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská"

TAPINA
    TAPINA --- ---
    OTZ: Nechceš se už prosímtě přesunout do nějakýho klubu, kde bys nebyl tak OT, třeba [ URBAN LEGENDS - need your experience!!! ] ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OTZ: natta - fermentované soji. Proč properuna operuješ fermentací soji, když vo tom víš prd?

Česnek a tempeh fungují jinak. Opět - hážeš něčím, o čem víš prd.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ZUZKAOU: zdroje ceho? nemam deti takze deti mi nic nejedi:) ale kdybych je mel, tak bych jim ten tempeh zkusil dat radsi nez maso. s tim ostatnim souhlas nicmene porad to nehovori pro nutnost maso jist/podavat detem.

CORNELA: protoze to "mliko", co naprosta vetsina populace konzumuje (tzv. krabicaky:) uz mlikem davno neni. vsad se, ze kdyby se kterejkoliv mestskej homo supermarketus napil cerstvyho mlika primo od kravy tak se pekne po***. i kdyz tam uz to asi neni zdaleka otazka jenom laktozy, nicmene je tady nasnade otazka co prirozeny je a co ne..my Evropani muzem vdecit predkum, viz.

prenesene, ono kdyby si lidi meli to maso lovit, tak masozroutu hodne ubyde..a co teprv kdyby si to meli lovit bez vsech pusek a ostepu (odkazuju na ty zuby a drapy co mame), to by maso nezral asi nikdo:)) mozna nejaky zbytky zdechlin. takze je jasny, ze kdyz jim ho prumysl serviruje az pod nos, argumenty pro jeho konzumaci najdou. jakmile by si ho ale meli obstarat prirozene, jednoduse dojdou k tomu, ze ho az tolik nepotrebujou a spokoji se s rostlinnou stravou. asi nikdo tady zatim nevidi, koho a co tim podporuje. bohuzel..

ZUZKAOU: ale ale, to by se asi nemel jist pravidelne ani cesnek..:D a maso uz vubec, v tomhle prumyslu je totiz cpani zvirat atb preventivne naprosto bezna praxe.

TORUVIEL: presne tak, tady se za tradici povazuje vepro knedlo zelo, svickova, sunkafleky a vsechno to, co vsichni jedli za komancu poslednich 50 let ve skolnich a zavodnich jidelnach, ale nejak tady panim expertkam unika, ze jeste 100 let predtim resp jeste pred 1. svetovou se tady bezne a prevazne jedly jahly, pohanka, obilny kase, taky dost brambory a zeli v libovolnych kombinacich, cocka, hrach, x druhu polivek prevazne zeleninovych, cesnecka bramboracka apod a maso bylo na taliri v lepsim pripade jednou za tejden. jejich argumenty ze (napr. "tamten doktor neco rekl") potom nelze povazovat toliko za relevantni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: hele průměrná délka současného inda není relevantní informace k vegetariánství, protože jaksi významná část už žije ve městě a jí stejný průmyslově zpracovaný věci a jaksi potravinářský průmysl a velkozemědělství fakt není regulované. Plus to je jaksi vázané na dostupnost lékařské péče a tak. Když už tak má smysl řešit výskyt problémů, které jsou prokazatelně spojeny s dietou - na jedné straně (u veganů, ne u indů, co pijou mléko, byť diskutabilní kvality) křivice, na druhé straně rakovina tlustého střeva či metabolický syndrom u vegetariánů/veganů/lidí na běžné stravě.

(viz ten blábol o rakovině prsu a vegantví, co jsem dávala, tuším, do chátrání)

Jen si teda nejsem úplně jistá, jak moc jsme off topic.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Oni ti pralidi i mohli maso vcelku kousat, těma zubama co teď máme. Ono to jde, jenom my už jsme líní zuby používat a máme nevytrénované žvýkací svaly.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    IORETH: no tak ale diskuze byla o prehistorických lidech bez ohně a beze zbraní.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    IORETH: něco jiného je objev a něco úplně jiného je rozšíření užití, což teprve má vliv na evoluci. A tady jsme už v jiných číslech: http://en.wikipedia.org/wiki/Control_of_fire_by_early_humans
    IORETH
    IORETH --- ---
    PATISLAV: Jo, normální kousky nakrájené nožem. Není to zas tak tvrdé, jak to vypadá.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    IORETH: ach jo, když píšu, jestli jsi jedl syrového zajíce, tak tím samozřejmě nemyslím po semletí ve mlýnku na maso. Fakt si vezmeš kus nohy a pohryžeš to? Tak to tedy respekt.

Když je to doložená teorie, tak ji dolož. Rád si o tom přečtu.
    IORETH
    IORETH --- ---
    PATISLAV: Člověk vynalezl oheň před cca 1,5 - 2 mio let, to už z pohledu evoluce docela stačí :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    CORNELA:
    1) nerozumím tomu, co je travák
    2) statistika nuda je, má však cenné údaje jen pro toho, kdo srovnává srovnatelné. Srovnej průměrnou délku života Indů s jinou zemí, kde mají podobně špatnou hygienu, nedostatečné lékařské zaopatření a jedí tam hodně masa. Třeba Pákistán: http://www.zemepis.com/vek.php
    3) Ano, to nerozporuji :), přesně proto jsem psal, že ho gorily získávají pojídáním exkrementů, což člověk už jaksi nedělá.
    IORETH
    IORETH --- ---
    PATISLAV: No, u nás doma se o pravěk poměrně zajímáme, takže vycházím z dost odborných zdrojů :). Není to MOJE teorie, je to většinově uznávaná teorie doložená tak, jak jen teorie týkající se takto vzdálené historie doložené být můžou (čili nic moc, ale panuje z velké části konsenzus).
    Myš jsem nikdy nezašlápla, ale jednou jsem omylem šlápla na ocas nějakému hlodavci na sýpce. Co se týče ptáků, tak každý pták hnízdí průměrně asi tak jednou, ale doba hnízdění středoevropského ptactva, kdy lze z hnízd krást mláďata, pokrývá skoro půl roku. Ale i kdyby to byl pouhý týden, vadilo by to něčemu? Tak by to ti pralidi nežrali?

Co se týče masa, tak osobně preferuju syrové. Moje tělo na něj reaguje podstatně lépe, než na tepelně upravené a i moje léčitelka mi ho s ohledem na můj zdravotní stav velmi doporučuje jíst. Jím syrové ryby (suši), hovězí (tatarák a rare stejky) a vepřové (ujídám při zpracování). Jedla bych i kuřecí, kdybych nebyla blázen a kdybych je kupovala. Jako dítě vyrostlé na venkově jsem mámě chodila i krást i kousky syrového králíka (zajíce jsme doma bohužel neměli).

Ale abys mě nepovažoval za zlého masožrouta. Kdybych mohla, tak se bez něj z etických důvodů moc ráda obejdu, přestože mi chutná. Vstoupila jsem do diskuze, protože jsi působil přesvědčeně o něčem, co podle mého názoru trochu odporuje realitě.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    CORNELA:

1) Psal jsem evoluce mozku a s tím spojený vynález zbraní. Lidský mozek není automatickou zárukou vyspělosti. Lidé v primitivních kulturách mají mozek na stejné úrovni jako my, přesto nežijí na stejné úrovni jako my. Psal jsem, že aktivním masožravcem se stal až po objevu ohně a vynálezu zbraní, což není přirozený stav pro trávicí soustavu. O té byla řeč. Toto, cos napsala, je čistě pro tvou informaci, argumentační faul (překroutíš význam věty a pak tomuto fiktivnímu významu oponuješ a zdánlivě stíráš protivníka).

2) Když na to neumřu za týden, ale později, proč teda ti Indové stále žijí. Jak to jen dělají? Dočkám se odpovědi?

3) Nedostatek B12 v rostlinné stravě je způsobem zejména hygienickými návyky moderního člověka. Pokud bychom si neomývali zeleninu od hlíny a jedli své výkaly jako gorily (B12 totiž člověk vytváří, ale bohužel až v tlustém střevě, to ale jistě víš), tak bychom ho měli dost.

4) Domnívám se, že jediný způsob, jak omezit počet lidí na planetě natrvalo, je skrz blahobyt. Omezení hladomorem bude jen dočasné, navíc pro značnou část přírody už bude pozdě. Ale tu už jsme hodně OT.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam