• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    IORETH
    IORETH --- ---
    Na srdíčkách ujíždíme celá rodina. Krůtí a kuřecí do polévky, vepřová napřed do polévky a pak na chleba s hořčicí a křenem. Srdíčka v podobné úpravě jako plíčky, do bílé omáčky.

    Osobně jsem si nejspíš vytvořila závislost na srdíčkové bagetě: Bílá bageta, máslo, studená vařená vepřová srdce nakrájená na plátky, spousta nakládaného (růžového) zázvoru. (Dík, že jste mi to připomněli. Nemám doma ani jedno srdíčko, kruci :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: když ono to má takovej specifickej, jako sirnej pach, když se to vaří... aspoň mi teda přišlo.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: já je prostě syrový pokrájím na kousky a dál se k tomu chovám jako k syrovým játrům (anebo k vepřovým slezinám, ty miluju ve stejný úpravě, ale dítě to taky dostalo až jako větší, ony se jednu dobu dost těžko kupovaly v hodinách, kdy jsem se vyskytovala venku) - cibulka, maso, dusit, maizena
    GIO
    GIO --- ---
    jo a delam i srdickovy gulas tedy, ty mu taky chutnaji.))
    KRKA
    KRKA --- ---
    ok diky za vysvetleni :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: na kuřecích srdíčkách (zadělávaných v bílé omáčce z vývaru z nich) hrozně ujížděl Pavel, když byl menší. Smrdělo to jak psí noha, když se to vařilo, ale on se po tom mohl utlouct.
    GIO
    GIO --- ---
    TRISSIE: pardon, brizova, ano.))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIO: Břízová :-)
    mám tu kuchařku taky, ukradla jsem ji u mámy. Doktorka není Břízová, ale spoluautorka, Mudr. Zdenka Kuncová. A játra (v malém množství) jsou tam fakt už od roka.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KRKA: takhle se doporučuje nespěchat na játra hovězí nebo vepřový, ty filtrujou dlouho. a i ty spíš proto, že jsou hůř stravitelný.
    kuře žije pár dnů, tam jsou ty filtry ještě v pohodě.

    anebo to dělej jako já - mně játra nechutnají, mají takový ten játrový ocásek a bez toho já bych se na světě klidně obešla. tak stejným způsobem na cibulce dělám kuřecí srdíčka. to je červená svalovina, dost zajímavá i výživově (třeba na obsah železa je to spíš vnitřnost než sval) a nám to chutná víc.
    GIO
    GIO --- ---
    moje tchyne je doktorka, vari malymu podle kucharky jozy mrazove nebo jakse jmenuje, ta je myslim taky doktorka a jatra tam jsou.))


    ale nemaji byt casto, predevsim pro vysoky obsah zeleza, ale zase jsou obcas jeho dobrym zdrojem.)

    s tim filtrovanim - kureci jatra toho moc prefiltrovat nestihnou, kure zije kratce.
    KRKA
    KRKA --- ---
    jen se zeptam, jak je to s tema jatrama? Me rikaly dve doktorky, ze miminalne do tri let se nemaji vubec davat, protoze jak filtrujou, tak se tam pry usazuje pekne svinstvo a neni to pry vubec zdrave
    GIO
    GIO --- ---
    kolace ji, to jo, jen nechce ty knedliky tvarohove a tak,))
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    GIO: moje dítě sladká jídla taky nejí, ani domácí buchty a koláče, zato bonbony a čokoládu, to jo.
    játra zkusím, játrové knedlíčky ve vývaru toni jí, játra jsem ještě nedělala, dobrej nápad ;)
    GIO
    GIO --- ---
    ja dneska jatra na cibulce s ryzi, slepici polivka, oboji mlade miluje moc.
    predtim bylo veprove na horcici s hraskem, tez to jed, k tomu stouchane brambory

    naopak sladkym ho nepohostim, neji palacinky, livance ani ovocne knedliky.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    U nas vetsinou tak do utery frci zbytky z vikendu, cilene varim vic a k tomu mrazim po porcich (mam 3 tydny pred terminem porodu).
    Takze v sobotu (a pondeli) chili con carne zapecene s br.kasi navrchu, pro dite rizoto se syrem.
    Nedele skoro dietni veprove vypecky s domacim zelim a bramb.spaliky, dite se mohlo zeli a spaliku ujist, takze nezbylo.
    Dnes jsem potrebovala zpracovat zbytek kvasku, takze kvaskove livance nasucho pecene s jablecnymi povidly a jogurtem, mizely jeste behem pripravy :).
    KRKA
    KRKA --- ---
    TRISSIE: ty si blazen :)) jak to delas se trema detma
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: to vypadá dobře, ale obávám se že moje holka by to taky nejedla. nic omáčkovitého typu nejí a ta hořčice by jí asi taky nejela. nicméně udělám někdy pro nás :) dík.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUAACA: 1kg libového vepřového, 2 větší cibule, 250g žampionů, 1 zakyska, 1 sladká smetana, hořčice, sůl, pepř, máslo

    1. na másle osmahnout vepřové na kostky, mírně osolit
    2. v druhém hrnci (klidně papiňáku) na másle dusit cibuli do změknutí, přidat houby na plátky, podusit.
    3. přisypat maso, trochu podlít, dusit doměkka (já v papiňáku 30 minut, muž má rád měkké maso)
    4. k měkkému masu přilít obě smetany, ochutit hořčicí (cca 2 polévkové lžíce), dosolit, dopepřit.

    Ale mladej to teda nejed vůbec :-( tak uvidíme, jestli si dá dneska s rýží.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    TRISSIE: jak děláš ten stroganoff, prosím?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak od nás:
    pátek - krůtí řízky v sýrovém těstíčku, brkaše
    sobota - květákový mozeček (večeře Pavel, co nesnědl k obědu, a my vynikající čerstvý chleba)
    neděle - slepičí polévka s noky, stroganoff z vepřového s pečenými bramborami
    pondělí - tvarohové knedlíky s jahodami (ať žijí letní zásoby v mrazáku, fakt jsem nic nestíhala)

    a dneska k večeři bude asi zbytek toho stroganoffa s rýží.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam