PETATA:
200g rýže (ne parboiled, ideálně kulatozrné, ale snese se i dlouhozrná)
1l mléka
sůl, citronová kůra
3 velká kyselejší jablka
3 vejce
4 lžíce cukru
máslo
mléko necháme vzkypět se solí a citronovou kůrou. Přidáme předem propláchnutou a okapanou rýži a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Pak ji necháme na velice mírném ohni asi 30 minut bobtnat. Vyndáme citronovou kůru. Rýžovou kaši necháme vychladnout a občas ji promícháme. Do vychladlé kaše přidáme žloutky a cukr. K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do kaše. máslem vymazanou formu plníme polovinou kaše, na ni rozdělíme na kousky nakrájená jablka. přidáme druhou polovinu rýže a povrch uhladíme. nákyp poklademe kousky másla a zapékáme v předehřáté troubě 45 minut. Hotový horký nákyp posypeme cukrem se skořicí.
místo jablek můžeme použít švestky, rebarboru nebo angrešt.
Já nedávám citronovou kůru a na jablka ještě přisypu rozinky a popráším skořicí. Stejně tak necukruju na závěr a dost často zapomenu na to máslo nahoru :-)