• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PETATA:
    200g rýže (ne parboiled, ideálně kulatozrné, ale snese se i dlouhozrná)
    1l mléka
    sůl, citronová kůra
    3 velká kyselejší jablka
    3 vejce
    4 lžíce cukru
    máslo

mléko necháme vzkypět se solí a citronovou kůrou. Přidáme předem propláchnutou a okapanou rýži a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Pak ji necháme na velice mírném ohni asi 30 minut bobtnat. Vyndáme citronovou kůru. Rýžovou kaši necháme vychladnout a občas ji promícháme. Do vychladlé kaše přidáme žloutky a cukr. K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do kaše. máslem vymazanou formu plníme polovinou kaše, na ni rozdělíme na kousky nakrájená jablka. přidáme druhou polovinu rýže a povrch uhladíme. nákyp poklademe kousky másla a zapékáme v předehřáté troubě 45 minut. Hotový horký nákyp posypeme cukrem se skořicí.
    místo jablek můžeme použít švestky, rebarboru nebo angrešt.

Já nedávám citronovou kůru a na jablka ještě přisypu rozinky a popráším skořicí. Stejně tak necukruju na závěr a dost často zapomenu na to máslo nahoru :-)
    PETATA
    PETATA --- ---
    TRISSIE: s kvetakem ti bohuzel neporadim, ale kdyz uz jsi nacala ten "nakyp", mohla by jsi mi prosim napsat, jak delas ryzovy nakyp? Obcas tu o nem pises, tak bych ho rada vyzkousela
    MONI
    MONI --- ---
    TRISSIE: květák je moc dobrý zapečený se slaninou, případně i s paprikou (http://www.apetitonline.cz/recepty/626-kvetak-zapeceny-s-paprikami-slaninou-a-smetanou.html)
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: ja delam zapeceny kvetak v besamelove omacce. Uvarim kvetak,rozebrat na mensi ruzicky,udelat besamel,polet kvetak,posypat syrem,zapect. Do besamelu davam muskatovy orisek. Podavam se zel. salatem a nejakou bagetou. No muze to byt take jako priloha k masu.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TRISSIE: ja rada Alu gobi, kvetak s bramborama
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jak děláte květákový nákyp?

Případně nějaká jiná květáková inspirace k večeři, krom květákového mozečku, obalovaného květáku, květákových placiček a květákového kari?
    na vege-verzi netrvám, masa mám vcelku výběr na mrazáku, ale nápad prakticky žádný.
    LAURA
    LAURA --- ---
    XMARGE: já jsem přidávala do rizota lučinu..
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    za mě teda ty kroupy nebyl úplně dobrej nápad, i když jsem na ně měla fakt chuť
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: ony jsou všechny moje děti, jak jde o jídlo, takové docela žárlivé - i ta Kateřina, kterou jinak krmit je za trest, ukázkově otvírá tlamičku, když bych z její mističky chtěla dát něco Terezce!

a rezolutně odmítám nařčení, že je to proto, že jich je moc a co si kdo nevybojuje, to nemá :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: záleží na exempláři. když jsem to zkusila kdysi já, rozzářil se, obě ručičky do misky a přehodil mi hrst těch masových kousků do mého talíře
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: jojo, včera jsem se pokoušela do Pavla dostat rýži s omáčkou a masem - rýži jo, ale maso ani smykem. Tak mu říkám "Já to maso sním, když ho nechceš", a tos měla vidět tu rychlost, s jakou se vrhnul po lžičce, kterou jsem si nesla k puse :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    XMARGE: No jo, funguje to zvláštně... a úplně nejlíp chutná jídlo uloupené rodičům z talíře, a nebo pokud rodiče loupí z dětského talíře. To je všechno najednou daleko větší lahůdka!
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ANNNA: kysaná smetana u nás nefunguje. Když jsme mu takhle dali upravenej těstovinovej sálat, flusal to (suchej salát ale jedl). Občas těm jeho chutím nerozumím:o)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    XMARGE: Uvařila bych si český rizoto a dítěti to na talíři zamíchala s kysanou smetanou do blemcava...

Moje dítě jí ochotně i suchý věci, ale často se u toho děsně vzteká - nese si plně naloženou lžičku k puse, otevře pusu, slastně zavře oči... a v posledním manévru vyklopí lžičku na bryndák :)
    TAIRA
    TAIRA --- ---
    XMARGE: Jojo, rajčata mě taky napadly...tak hodně štěstí ;)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    TAIRA: můžu to zkusit se smetanou a nebo rajčatovým protlakem.. Rajčatový omáčky on má moc rád:o))
    TAIRA
    TAIRA --- ---
    XMARGE: :-) já mám děti 1 rok a 2,5 a dlabaly to obě...u nás stoupá popularita jídla s tím, jak moc se z něj dá udělat velkej bordel ;) takže jáhly dost dobrý!
    jinak by se to dalo udělat míň suchý, prostě neodpaříš tolik vody...a nevím, jak by to chutnalo třeba s trochou smetany, aby tam byla jakási omáčka...
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    TAIRA: kéž by mi dítě jedno tyhle suchý rizota. Rýži miluje, ale musí to být blecmavé italské risotto a nebo rýže s omáčkou. To co, připominá české rizoto - včetně kuskusu a jáhel - fluše a odmítá jíst víc než dvě lžíce... Je mu 2r5m.
    V kolika letech se tohle zlomí? Já mám ráda i to český sušší rizoto...
    TAIRA
    TAIRA --- ---
    tip na rychlý a dobrý oběd nejen pro děti - kuřecí jáhlové rizoto z http://gkobelkova.webgarden.cz/...ky/recepty-nejen-pro-deti-od-1-roku/kuskus-pohanka-jahly-polenta-6
    KRKA
    KRKA --- ---
    XMARGE: to delam taky :-) a tecou mi sliny :D z cehokoliv
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam