• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TORUVIEL: pred casem jsi na nyx psala, ze kupujes nejake kase od nejake firmy a jis to k snidani ty i dcera. Jsem pochopila. Mohla bys to prosim zopakovat? Pisu sem, neb muze zajimat i nekoho dalsiho.

Hledam neco, co by se co nejrychleji nejinstantneji pripravovalo a zaroven se dal vyuzit efekt Ji to mama, takze ja chci taky!!

pripadne diky
    OXIS
    OXIS --- ---
    ORIKA: červenou čočku dávám, taky pohanku a jáhly (jáhlený vločky), ovesný a ječný vločky. lilek už měl taky a dobrý. červená řepa mu chutná.
    MONI: ale zatím mu to všechno jen vařím a většinou v jednom hrnci, pak rozmixuju s máslem, někdy přidám uvařený vejce. ale už kouká po tom, co jíme my, takže si kousnul i housky se sýrem a mrkvovýho koláče :))
    MONI
    MONI --- ---
    ORIKA: Mrkvové pyré s červenou čočkou podle Annabel Karmel, vhodné od 7m:
    Na 1/2 lžíce oleje zpěníme 3-4 minuty 50g cibule, přidáme 25g scezené a okapané čočky a přelijeme 400ml vroucí vody (pro větší děti může být vody méně). Vaříme 25 minut. Dále lze přidat oloupané rajče, řapíkatý celer, nastrouhaný čedar.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ORIKA: Jak moc už zvládá kouskatou stravu? Já už v 10 měsících začala zlehka občas dávat i něco, co jsme jedli my (samozřejmě nesoleno a upravené kořenění) - nějakou velmi krotkou zeleninovou omáčku, zapečené brambory (dělám bez uzeniny) se zeleninou bez krusty sýra a tak.

Ten začátek holt nuda je... vajíčko už tam má? Nějakej protein by to chtělo :) Červené čočky bych se nebála - vyzkoušíš a uvidíš. Přinejhorším bude pár hodin prdět... Stejně třeba hrášek. Dýni jsem dávala jako jeden z prvních příkrmů prostě rozmačkanou, později vařené kousky (je krásně měkká), kolem roku určitě už dostala i pečenou. Kedlubny a batáty jsou taky vděčný příkrmy...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TEREZZ_: dohledala jsem si obsah a je to na mne moc eko-bio, ale chtela jsem se v teto souvislosti (taky decko 10 mesicu) zeptat, zda verite na zdravy talir dle Slimakove a zda to nejak dodrzujete:

Zdravý talíř - praktická pomůcka zdravé výživy
    http://www.healthyplate.eu/cz/

(ctvrtiny: zelenina - ovoce - polysacharidy - bilkoviny)

----

Polévky a kašičky pro nejmenší

Než začneme vařit
    Nákup potřebných surovin
    Jak vařit celá zrna
    Mletí čerstvé mouky z různých druhů celých zrn
    Ovoce
    Semena a ořechy
    Zelenina
    Plané byliny a zelené natě
    Obiloviny
    Recepty polévek
    Recepty kaší
    Ovocné, celozrnné kaše a krémy
    Ovocné přesnídávky
    Výroba domácího jogurtu
    Ovocné a bylinné čaje
    Domácí chleba
    Nejpřirozenější strava ze všech - kojení
    Zdravé hračky pro naše děti
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    ORIKA: ZA sebe doporučuji: http://knihy.abz.cz/prodej/polevky-a-kasicky-pro-nejmensi
    Je tam vše krásně, přehledně popsáno.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    prosím vás, co jste vařili pro 10ti měsíční mimino? zatím dávám na oběd jen zeleninu s přílohou, s masem začnu nejdřív v roce, ale přijde mi to pořád dokola to samé - brambory/těstoviny/rýže s mrkví+petrželí/cukinou/květákem/brokolicí/špenátem...můžu mu dát lilek? červenou čočku? a jak děláte dýni? a nějaké další nápady? děkuju moc!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    OXIS: Pohankové, kukuřičné, cizrnové třeba. Akorát počítej s tím, že se nevaří tak dobře, jako pšeničné (dost se lepí k sobě, občas se při vaření rozdrobí...).
    OXIS
    OXIS --- ---
    Dáte mi tip na zdravý těstoviny? Vím, že celozrnný děti nemůžou, ty obyčejný taky dávat nechci. Nejsem úplně biomatka, ale jak mu mám dát něco prvně, tak s tím hrozně nadělám :)). Pohankový můžou být? Díky :))
    http://www.bioobchod.cz/testoviny-pohankove-muslicky-smajstrla/d-75789/
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TORUVIEL: Na rozdíl od mixéru to je jednoúčelové ;) Jediný bonus je, že to umixuje rovnou ve skleničce, ze které můžeš pít.

Smoothie občas dělám v sekacím nástavci na tyčák - zvládne to i zmrzlý ovoce.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: A v čem je to odlišné od mixéru? :-) Nevim, zdá se mi to jako zbytečný krám, co bude zabírat místo v kuchyni. Smoothie si občas dělám buď tyčákem, nebo když dělám větší množství, tak v hlubokém mixéru.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    smoothie maker

tipuju ze nekdo na mmb koupil celou paletu smoothie makeru v lidlu (nevim)
    MIXÉR SMOOTHIE MAKER
    http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=70088475

pouzivate to nekdo? nevim zda mam podlehnout nadeji ze bych fakt delala zelenino-ovocne napoje, nebo ne :)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    Tak já to řeším,že radsi mu tu cibuli ani nedam,než řešit proč to nebude jíst. Jediná zelenina projde mrkev a cuketa a rajče. Ostatní do neho dostanu max rozmixovane v polivce. A než se dphadovat každé jídlo,tak ať sežere kila rajčat a budeme spokojeni všichni.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ADD: znám, synátor cibulku taktéž odstraňuje a tvrdí mi, že ho ta cibule nemá ráda, tudíž ji nebude jíst :D
    ADD
    ADD --- ---
    ORIKA: Ono není moc co vymýšlet, když syn, vidí-li na mase osmaženou cibulku, žádá párátko, aby ji mohl nabodnout a odstranit. A nedat mu nic jiného nemá smysl, on klidně umře hlady, nejí ani sušenky; čokolády a gumových medvídků mu stačí po jídle na zobnutí, pak už taky nechce.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ADD: potěšila jsi mě, u nás je to totiž se starším to stejné .)
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Ve smyslu - kdybych oblíbená jídla dělala jednou měsíčně, tak syn dvacet pět dní v měsíci odmítne večeřet a v lepším případě pak dostane housku se šunkou, v horším půjde spát bez večeře. To radši točíme deset jídel dokola, protože houska obden je ještě snesitelná. :-)
    (K pestrosti ho vychovávají ve školce - a syn sám referuje, že to vylil do kýblu, že mu to nechutnalo... na to doma nemám.)
    ADD
    ADD --- ---
    TRISSIE: Fascinuje mě "je to stálice, syn se po ní může utlouct, dělám ji JEDNOU MĚSÍČNĚ". :-))) U nás když se děti po něčem mohou utlouct, je to minimálně jednou týdně. :-)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Dávám do "číny" - nejdřív opeču nakrájené maso, aby chytlo křupavé kousky, mezitím nakrouhám na proužky co je zrovna za zeleninu v lednici (cibule, pórek, řapíkatý celer, kedlubna, mrkev, brokolice, cuketa, paprika, zelí... poslední dobou se snažím držet to ve verzi cibule + 2 různé druhy zeleniny), opeču na oleji, zapráším zázvorem. Po chvíli odeberu dětskou porci, zbytek zaliju sojovkou.

Nejčastěji takhle máme pečené vepřové/krůtí. Zbytky kuřete dávám spíš do salátů.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    TRISSIE: Já ho zapékám nebo jen přidávám do těstovin a k tomu hodím co je zrovna po ruce a v lednici (cuketa, řapíkatý celer, brokolice, paprika, hrášek, kukuřice...).

Dnes jsem ho pokusně (obrané kuřecí paličky z vývaru) přidala k mrkvi a udělala jakoby dušenou s tím kuřetem a se šalvějí, podlila jsem trochou vývaru a na závěr jen kapku smetany na omáčku a paráda, dítko zbodlo k obědu dvě misky :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam