• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BLANCHE1: Tak s novinkama u nás není problém. Spíš právě nechce nic jíst moc dlouho. Chleba byl držák, ale i ten začíná odmítat...

Kefír a smoothie jsou dobrý nápad, vyzkouším...

Teď mě napadlo napéct nějaké nepříliš sladké (a nebo i třeba slané, se strouhanou zeleninou) svačinové těsto ve formičkách na muffiny a zamrazit to... to musím zkusit! Je mi jasný, že kdybych měla něco vymýšlet každé ráno, vydrží mi to tak týden...
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ANNNA: Já to točím podobně, u nás na snídani jede ještě kefír natur (to ale začal až tak před rokem - bylo mu cca dva a půl) a ke snídani často ovesná kaše. Teď v létě dělám ke svačině občas ovocné smoothie s jogurtem/kefírem/mandlovým mlékem, kakao z karobu nebo tmavého kakaa na pečení. Peču často, takže občas dostane kus buchty a když je vedro mrazím přesnídávku nebo mixované ovoce do zmrzlinovátek z IKEA a má to jako sváču. Občas vařím mléčnou rýži z rýže na rizoto.
    Můj syn teda vyžaduje v podstatě skoro totéž dokola, když se snažím občas procpat něco nového, musí nás to vidět jíst a i tak to ještě trvá, než to přijme.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Můžu vás požádat o inspiraci, co batoleti ke snídaním a svačinám?

Věčný koloběh chleba/rohlík/jablko/jogurt/banán se začal zajídat a jinak moc nemám inspiraci, samotné mi to stačí :)

Napadají mě saláty (zeleninové i ovocné), muesli, upéct nějakou svačinovou buchtu - a tím tak končím. Kaše má k večeři.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    VVENDY: moje doktorka mi porad cpe redene ovocne stavy, hlavne to zminovala v dobe, kdy jsem myslela, ze budu muset prejit na UM. Alej inak s tim zatim Zorka problem nema, takze jsem nevyuzila a nemohu slouzit primou zkusenosti.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    TRISSIE: davam kousek masla, ale to je asi jedno, jestli olej nebo maslo. Mrkev a ryze je jasna. Tyka se to ale jen varene mrkve? Syrova je taky se stejnym ucinkem? Kase zatim nedavam. Zacala jsem vylozene zeleninou a dopoledne mu obcas dam zkusit kousek ovoce. Ale zatim jen na chut.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VVENDY: přidáváš do příkrmů olej? Pokud ne, tak tím začni.
    Jinak ono to ze začátku vždycky trochu dře, než si na to střeva zvyknou, ale obecně, mrkev a rýže jsou dvě potraviny, které se používají proti průjmu, takže u dítěte, které má problémy s vylučováním, bych je rozhodně v jeden den nekombinovala (takže když mrkev s něčím, tak radši s bramborem - rýži třeba s cuketou - a pokud už dáváš i kaši, tak rýžovou dávat jen v den, kdy nebyla ani rýže, ani mrkev k obědu).
    Ale ono se to brzo poddá...
    a samozřejmě, čím víc dítě pije, tím líp kadí - tak zkusit dávat po příkrmu i vodu nebo dokojit.
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    Prosim o radu. Zacali jsme doma s prikrmy. Jenze prcek ma obcas problem s tlacenim. Ktere potravine se vyhnout nebo naopak co zaradit do zacatku, aby mu to slo lip. Zacpu vylozene nema, ale nez se vykadi, da mu to dost zabrat. Diky
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MIDORI: Podle mě není problém.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    koupila jsem v akci kralika, ktery mel datum spotreby tusim do druheho nebo tretiho dne, hned jsem ho zamrazila. Muzu ho dat diteti? v mrazaku byl asi mesic
    MIST
    MIST --- ---
    YMLADRIS: no....spis problem je, ze plno morskych ryb obsahuji rtut a nedoporucuji se ani tehotnym. A na shellfish muze byt silna alergie. Japonci maji hlavne morske ryby a jeste syrove, to pro male deti skutecne neni.
    V pohode jsou sladkovodni ryby, u tech je riziko jen tech kosti.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    INUSHKA: a to počkej až začne mluvit :) náš malý neměl problémy sníst jakoukoliv zeleninu,jakékoliv barvy dokud nemluvil.. jak začal (naštěstí dost pozdě),tak diskutoval,co papá a nepapá.. od té doby do něho nedostanu zelenou zeleninu-jediné co projde je cuketa,ale s kecama,že tohle papá.. jinak v syrovém stavu pouze rajčata,a nenadělám nic.. s ovocem je to trochu lepší,tam nejí snad jen hrušky.. každopádně každé léto diskutujeme,že meloun,merunky,třešně .. atp papá,jen prostě jsou u nás jen v létě,tak zapomněl ..
    jinak ale s jídlem je pažrout,férově sní za den více než já,a nejde se na oběd odbýt.. on prostě musí jíst :)
    ADD
    ADD --- ---
    PETATA: Fakt nevíš, jestli to není výjimečné. Taky neřekneš, že ty lidi jsou divný, že se celej den válej na pláži, koupou se a vůbec nepracujou; chápeš, že to je týden dva v roce. Kdysi jsem tu řešila, jestli jsou hamburgery z Mekáče jedovatý, že je má muž rád a kluci je chtějí, a bylo mi řečeno, že v nich nic vysloveně škodlivého není. Hranolky a cola jsou horší, ale párkrát za rok taky nikoho nezabijou. Nemáš šanci zjistit, jestli je to jejich každodenní strava nebo prázdninové užívání si. Když se jich zeptáš, pošlou tě do háje tak jako tak. :-)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    My jsme ted uz treti tyden na balkane s14 mes.ditetem. prijde mi ze se tu pekne zkazi. Daji se tu koupit sklenicky hipp,ktery jsou pekne slany. Doma mu vodu redim prirodnim mostem,tady jsou jen slazene dzusy. Samotnou vodu pit nechce,jeste to stridam s cajem. Zacal odmitat vecerni kase a chce jist,co mame my. Tak docela koukam,ze sporadal treba rejzi s pomerne ostrym ajvarem. Jinak kupujeme mistni jogurty,ovoce atd. A porad zvejka mistni rohliky a chleba. Takze na dovoleny je to bohuzel vic cukru,soli a ecek...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: No právě, pak člověk všude venku potkává děti, co se s nadšením ládujou smažákama a přijde mu, že snad neznají nic jiného - a on je opak pravdou, sváteční jídlo :o)
    Lízátko už klidně dávám, ono to na docela dlouhou dobu zavře pusu a neobsahuje to nic hroznýho. Cukr za jedovatej nepovažuju, pokud člověk nemá sklony k obezitě, a to se zatím nezdá.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    PETATA: Mě to ani nepřekvapuje a není to jenom na dovolené. My jak chodíme plavat a potom si tam téměř všichni vždycky dáváme svačinu, tak pozoruju, čím krmí děti ostatní rodiče - párek v rohlíku z tamní kantýny je zcela běžná svačina dvouletých dětí (jedna maminka z našeho kurzu ho dokonce používá jako motivaci, aby se synek ve vodě choval slušně a dělal, co se po něm chce), každé druhé batole tam pochoduje s kinder čokoládou nebo lízátkem v ruce. Já taky nejsem zrovna vzor zdravé výživy a ani u Malvíny se nedržím dogmatických tabu (třeba hranolky občas dostane; když z nich přímo nekape tuk a nejsou spálené, nevidím na nich zas tak strašně závadného), ale někdy taky nestačím zírat, čím jsou lidi schopní dítě krmit. A nejhorší je, když se to spojuje s výjimečnými událostmi jako málem sváteční jídlo. Já takhle strašně dlouho považovala smažený sýr s hranolkama za luxusní jídlo, protože jsme ho měly výjimečně povolený jen na výletech a na dovolené.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    ANNNA: v Sapě se prodává asi 8 druhů rýže a většina je lepivá. Vietnamci také do rýže přisypávají různé sušené cibule, kusy ryb a nebo fazolovou mouku, pak se to dobře válí a lepí.

jinak to nevím, jak by se vám líbilo pro děti - ale celkově na rýži je super sádlo, máslo, olej :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HELLEJU: moje pediatra hlasuje za ryby od roku. komentovala to ze udajne japonci kteri prakticky nic jinyho nez ryby neji :) tez miminum nedavaji tak asi vi proc
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem docela zvědavá, jak se bude stravovat moje dítě na dovolené, protože mu letos už nehodlám brát žádné speciální krmivo s sebou, bude jíst to, co my a nebo bude mít hlad. Bude to v polních podmínkách pod stanem a po hospodách, tak uvidíme.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    PETATA: Jste na Kypru?:o))) Tam to želé bylo taky, vůbec nechápu, že to někdo jedl:o)

No takhle se bohužel stravuje spousta lidí a přijde jim to OK. Já bych si sama to, co měly ty děti, nedala ani jednou... Pak se fakt nemůžeme divit, že je tolik dětí obézních.
    MORPED
    MORPED --- ---
    INUSHKA: jo tak Krystof ji jahody,ale maliny uz ne. Taky mu chutna hnusna nektarinka z obchodu,ale doma trhana merunka nene.Tresne si da aj s peckama. Rajce vyplivne,ale okurku by sezral aj s tim plastovym obalem,jsem zvedava,ci ji bude jist,az dozraje na poli.
    No bud se nato vyprdni,nektere decka to proste neji,nebo zkouset furt dal nabizet,ale nenervuj se tim,jeji chyba. Nabizis. Nebere,neji ...smula. Nejsi horsi matka. Podle me teda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam