• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: No právě, pak člověk všude venku potkává děti, co se s nadšením ládujou smažákama a přijde mu, že snad neznají nic jiného - a on je opak pravdou, sváteční jídlo :o)
    Lízátko už klidně dávám, ono to na docela dlouhou dobu zavře pusu a neobsahuje to nic hroznýho. Cukr za jedovatej nepovažuju, pokud člověk nemá sklony k obezitě, a to se zatím nezdá.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    PETATA: Mě to ani nepřekvapuje a není to jenom na dovolené. My jak chodíme plavat a potom si tam téměř všichni vždycky dáváme svačinu, tak pozoruju, čím krmí děti ostatní rodiče - párek v rohlíku z tamní kantýny je zcela běžná svačina dvouletých dětí (jedna maminka z našeho kurzu ho dokonce používá jako motivaci, aby se synek ve vodě choval slušně a dělal, co se po něm chce), každé druhé batole tam pochoduje s kinder čokoládou nebo lízátkem v ruce. Já taky nejsem zrovna vzor zdravé výživy a ani u Malvíny se nedržím dogmatických tabu (třeba hranolky občas dostane; když z nich přímo nekape tuk a nejsou spálené, nevidím na nich zas tak strašně závadného), ale někdy taky nestačím zírat, čím jsou lidi schopní dítě krmit. A nejhorší je, když se to spojuje s výjimečnými událostmi jako málem sváteční jídlo. Já takhle strašně dlouho považovala smažený sýr s hranolkama za luxusní jídlo, protože jsme ho měly výjimečně povolený jen na výletech a na dovolené.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    ANNNA: v Sapě se prodává asi 8 druhů rýže a většina je lepivá. Vietnamci také do rýže přisypávají různé sušené cibule, kusy ryb a nebo fazolovou mouku, pak se to dobře válí a lepí.

jinak to nevím, jak by se vám líbilo pro děti - ale celkově na rýži je super sádlo, máslo, olej :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    HELLEJU: moje pediatra hlasuje za ryby od roku. komentovala to ze udajne japonci kteri prakticky nic jinyho nez ryby neji :) tez miminum nedavaji tak asi vi proc
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já jsem docela zvědavá, jak se bude stravovat moje dítě na dovolené, protože mu letos už nehodlám brát žádné speciální krmivo s sebou, bude jíst to, co my a nebo bude mít hlad. Bude to v polních podmínkách pod stanem a po hospodách, tak uvidíme.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    PETATA: Jste na Kypru?:o))) Tam to želé bylo taky, vůbec nechápu, že to někdo jedl:o)

No takhle se bohužel stravuje spousta lidí a přijde jim to OK. Já bych si sama to, co měly ty děti, nedala ani jednou... Pak se fakt nemůžeme divit, že je tolik dětí obézních.
    MORPED
    MORPED --- ---
    INUSHKA: jo tak Krystof ji jahody,ale maliny uz ne. Taky mu chutna hnusna nektarinka z obchodu,ale doma trhana merunka nene.Tresne si da aj s peckama. Rajce vyplivne,ale okurku by sezral aj s tim plastovym obalem,jsem zvedava,ci ji bude jist,az dozraje na poli.
    No bud se nato vyprdni,nektere decka to proste neji,nebo zkouset furt dal nabizet,ale nenervuj se tim,jeji chyba. Nabizis. Nebere,neji ...smula. Nejsi horsi matka. Podle me teda.
    PETATA
    PETATA --- ---
    jak se stravuji Cesi na dovolene... vcera jsme meli tu cest sedet vedle stolu matky (babicky) s dcerou a 2 malyma klukama (tomu mensimu 2 roky)
    oba dva na talirich hamburger, parek v rohliku, kopec hranolek a v kelimku coca colu
    babicka to zavrsila tim, ze jako dezert donesla uplne nechutne chemicke zele (na ktere si tu zrejme mistni ujizdeji, protoze je 3x denne, v ruznych barvach), ktere chutna jak vune na wc
    aby nebyli o neco ochuzeni, maminka jim jeste prinesla kompotovany ananas (ten byl z toho vyberu jeste nejlepsi) a babicka nabizela zmrzlinu

pritom vyber je tu obrovsky, spoustu cerstve a dusene zeleniny, ryby, bile maso, skopove, testoviny a vzdy nekolik druhu cerstveho ovoce

jako ja taky nejsem svata, ale snazim se varit a davat ji alespon trosku rozumna jidla, ale tohle se mi zdalo fakt zbytecne
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MONI: Jo, zkoušeli. U babičky na zahradě trhala jahody, třešně, maliny, všechno zralé a krásně sladké. Pomáhala mi to dávat do košíku, šplhala po žebříku za tátou na strom a sápala se po třešních, ale když jsem jí dala ochutnat, tak to akorát rozžvýkala a vyplivla. A to rozhodně nezůstalo u jednoho pokusu. Nepomáhá nakrájet, osladit, oloupat, zamíchat do tvarohu nebo jogurtu, upéct v buchtě... prostě nic. Přesnídávky jakžtakž jí, ale nemáme toho ovoce zase tolik, abych z toho udělala zásobu přesnídávek, a rozvařit celou várku jahod, abych měla tři čtyři skleničky, ze kterých nakonec polovina skončí na podlaze, to je mi zas líto. Rozmixované přesnídávky můžu koupit. Z domácího ovoce chceme mít taky něco já s mužem. Co nesníme hned, to mrazím nakrájené na kousky a v zimě pak používám do buchet, dezertů a knedlíků.
    Je mi jasné, že podle zákona schválnosti Malvína nasadí naopak ovocnou dietu přesně ve chvíli, kdy na podzim ze stromu spadne poslední jabko.
    MONI
    MONI --- ---
    INUSHKA: a zkoušeli jste trhání jahod / třešní přímo na zahradě?
    U nás jahody taky nejdřív úspěch neměly, pak jsme byli u našich na záhonku, kde nějaké dostala, ale vracela je tam zpátky (jako správné batole musí mít ve všem pořádek:). Pak vzala na milost lesní a nakonec na zahradě z misky i normální. Od té doby když vidí jahodu, tak ji musí mít.
    Třešně se jí líbí jak vypadají, chce s nima blbnout, když dostane vypeckovanou půlku, tak si ji sice dá do pusy, nasyslí si tam další a pak jich několik najednou vyplivne. Podle mě nemá ráda jejich konzistenci, jak mají pevnou slupku. Z bublaniny taky vybírá jen piškot, naštěstí obarvení od ovoce jí nevadí.
    Na milost vzala třešňovou přesnídávku - rozvařené a rozmixované třešně jsem horké nalila do skleniček a otočila dnem vzhůru, krásně se zavařily. Teď jí dávám vždy půl skleničky s půlkou rozmačkanýho banánu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HELLEJU: Od prvních příkrmů a jediné, co jsem kdy řešila, bylo, aby v tom nebyly kosti.
    HELLEJU
    HELLEJU --- ---
    Od jakého věku dáváte dětem ryby? Dáváte mořské nebo sladkovodní a jen uvařené nebo upečené? V tomhle pořád nemám jasno a zapomněla jsem se zeptat pediatra.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Zabal a pošli k nám, Jirka by se nejradši živil pouze ovocem, takže můžu na oplátku dodat maso a přílohy :o)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já si taky posrěžuju, třeba kouzlo Nyxu pomůže. Těšila jsem se, až bude čerstvé ovoce, jak ho budu Malvíně dávat, a ona? Bojkot, ale naprostý. Dokonce i z tvarohové buchty kousky ovoce dloube a teď jsem jí musela vidličkou seškrábnout i ten kousek tvarohu, který byl od třešně jenom obarvený, aby tu buchtu snědla. Jí jenom banány a jablka, všechno ostatní plive. Se zeleninou je to podobné, i když škála druhů, které je ochotná sníst, je naštěstí trochu širší. Zato díky babiččině vepřovému řízku vzala na mlost maso, dokonce i hovězí a vepřové, a teď ho z oběda vyjídá jako první. Ještě před měsícem to bylo přesně obráceně, zelenina do ní padala a maso plivala. Fakt jak na houpačce.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    HABRENKA: Jo, přesně, proto si myslím, že není třeba to řešit. Ono i dospělý někdy prostě jí víc a někdy míň, nebo má různé chutě. Nejsme stroje, do kterých se ráno, v poledne a večer nalévá přesné množství živného roztoku.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    BADIANE: deti to maj jak na houpacce, se spanim i jidlem... dcera nekdy jedla, nekdy ne... neumre na to... podle mne neni dobry diteti, co nesni obed davat brzo "dobrou" svacinu, v 10m uz muze na svacinu i zeleninu, ne? a co jogurty? nebo proste mliko "mezi"?

TORUVIEL: hehe, deti jsou ruzne... syn necelych 5m a k obedu ji kolem 100g zeleniny a chtel by jeste, dojida mlekem, k veceri dostal na zkousku kasi, asi 180g hustsi (=na lzicku) a chtel jeste...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BADIANE: 150g k obědu v tomto věku? To mi dcera nesnědla ani omylem, ke každému jídlu max 100g a to bylo hodně. Jinak bych nabízela pořád různá jídla, to že to dítěti zrovna nechutná, to je třeba jen období (a v letním období je to časté, že děti moc nejí, dcera taky teď preferuje ovoce, sní tuny jahod a třešní, v zimě zase spíš vařená jídla).

ELIZHANNAH: Nenašla jsem žádnou informaci, že by to nebylo vhodné. Stévií občas sladím dceři ovocný čaj, ale jinak nic, v jídle mi to moc nechutná.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Netušíte, že můžu jako kojící sladit svoje jídlo stévií (pozn. mám tu v prášku z dmka)? A může jíst skorotříleťák něco, co jsem osladila stévií?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    Taky si jdu pro inspiraci. Syn 10,5m zacal odmitat obed - zeleninu. Maso mu zatim nedavam, ani kravske mleko. Zeleninovy obed jedl od 6m v pohode. Jeho soucasny jidelnicek:
    - rano kojeni (mezi 7-9h)
    - dopoledni svacina: bezlepkova kase. Ledaze snidal pozde, to mu ji nedavam a rovnou obedva
    - obed: zelenina s bramborem/ryzi/jahly apod (mixuju, kousky nechce, davi je)
    - odpoledni svacina: cerstve ovoce (tez mixovane; obcas mu dam do ruky kus bananu ci jablka ale bavi ho to jen na hrani a objevovani, nenaji se tak). Sni ho 250ml a rve ze by chtel jeste.
    - vecer donedavna jen kojeni (mezi 19-20h), ale zacal se v noci dost budit s placem, tak jsem mu zacala davat jeste pred kojenim bud kasi nebo zeleninu.

Ted uz pres dva tydny se mi nedari do nej dostat zeleninovy obed, v lepsim pripade sni neco pres pulku (driv jedl 250g, ted je 150g uspech). Nekolikrat se uz stalo ze nesnedl skoro nic a pak byl az do odpoledni svaciny protivny hlady. Jak dostal odpoledne ovoce, byl pak jak slunicko az do vecera. Co s tim? Nezda se mi spravne mu davat jen to ovoce, aby si nenavykl jist hlavne sladke a ostatni odmitat. Taky nevim zda bez dostatku zeleniny bude mit dost vitaminu aj zivin.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    PETATA: Co zkusit pro začátek hustší kaši na lžičku?

Ale jinak bych jí klidně zkusila dát to, co si dáváte vy. Mně dcera hrozně překvapila, jak jí jede zeleninový salát s (domácím) dresingem. Normálně ze zeleniny samostatně jí hlavně okurku a papriku, s dresingem zbodne i "listí"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam