• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    LAURA
    LAURA --- ---
    TAPINA: hm. moji oba
    synove (9m, 4r) jedi 2-3 svaciny denne (ovoce, zelenina, bily jogurt atd) a k tomu snidani, obed i veceri bez problemu.. apetit kus od kusu asi. (tlusty nejsou podotykam)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TAPINA: no nevím, mojí devítiměsíční jogurt podávaný dopoledne stačil asi na hodinu, hodinu a půl, odpoledne i na dvě... ale možná u takhle malých se to počítá ještě jinak, že potřebujou víc, nevím
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TAPINA: myslím,že to bude zase indivindi.. Matymu,když byl batole,tak k svačině dopo dostával celý banán rozmačkaný s půl velkého bílého jogurtu.Nedat oběd nejpozději o půl jedné,tak je zle,a to i ted (5let). Ted občas svačinu vynechá,ale pouze ve školce,když mají pomazánky,co nejí(což je každá,která má jinou barvu než bílou),když je to odpo..musí jíst ještě doma před večeří.
    Nenadělám nic.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TAPINA: Já kdybych nedávala svačiny, tak mi nejpozději v 11 vzteklé, hladové a zoufalé dítě vyřve díru do hlavy... Já pro to mám pochopení. Když JÁ nesvačím, taky se mnou není k vydržení.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADD: V tom, že malýmu člověku jogurt stačí na půl dne a nemá už potřebu konzumovat oběd. Náš malej člověk teda tu a tam žije jen o svačinách (hlavně o víkendu). Ale neřeším to. Chodí do školky a tam ve smečce jí všechno, takže živiny má vyrovnané.
    ADD
    ADD --- ---
    YMLADRIS: Proč nejsou dobré svačiny? My jíme raději malé porce častěji a přijde mi to lepší než 3 - 5 jídel a mezi tím hlad. Chápala bych to, pokud by svačina znamenalo tatranku, ale v čem může uškodit jogurt nebo jablko?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ofoceno z Francouzske deti jedi vsechno (nebo tak nejak)

    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ELIZHANNAH: kádí jako před zavedením ochutnavani - dva dny nic a pak třikrát během dne
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ANNNA: to se nehadam, aktuálně je zelenina chutnejsi (víc slunce, lepší teploty - ve cskleniku a foliovniku ma zelenina min cukru a víc bílkovin, proto je méně chutná) já jenom varují před presvedcenim ze když to koupim na trhu , bio nebo od farmare tak je to lepsi, i ta z konzervy v zimě bude lepší než ta z hypermarketu, ale porad na te koupené v zimě není nic špatného ( kromě tech zelených, norma na saláty a špenát povoluje vyšší obsah dusičnanů) , takže se netrap, pokud nemůžeš mrazit tak prostě v zimě koupis a nemusí s z toho mít spatne pomyšlení
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    SOLEI: jo,, je to možný, přece jen je to pro trávicí systém něco novýho... Jak kaká? U nás je problém ten, že dítko akceptovalo jenom takovou tu zeleninu nebo ovoce, co se tradičně doporučuje při průjmu (banán, mrkev, jablko), zbytek zatím moc nee, takže je momentálně ucpaný, už třetí den nekakalo, takže se mi tu taky kroutí... Dávám jí znovu Sab Simplex, aby se aspoň vyprděla, ale chtělo by to taky, aby se vykakala... Dnes jsem jí dala batátové pyré s troškou másla, doufám, že máslo třeba zaúčinkuje trošku projímavě
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    SOLEI: Hele, zelenina TEĎ je prostě lepší (minimálně chutnější), než zelenina v lednu, to mi nikdo nevymluví :). A je jí spousta a je levná, případně zadarmo/za trochu potu na zahradě. I ta blbá mrkev je lepší teď, než v prosinci skladovaná nebo rychlená.

    HABRENKA: Díky za zkušenost! Přehánět to nehodlám :)

    GILLIATT: Jo, taky už jsem si nastudovala, že hlavní průšvihy s dusičnany jsou při rozmíchávání UM nekvalitní vodou, nikoliv později v příkrmech...

    No nic, jdu něco udělat s tou mrkví, než mi shnije před očima :)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    ANNNA: Otrava dusičnany by už neměla hrozit 5ti, 6ti měsíčnímu dítěti:
    Dusičnany v zeleninových příkrmech | Maminkám.cz
    http://www.maminkam.cz/dusicnany-v-zeleninovych-prikrmech
    ale nevím, dál jsem tu problematiku nestudovala.
    Na trzích byla celou zimu k dostání mrkev, petržel, jabka, hrušky, nemyslím, že by to byla horší zelenina než z Kauflandu, ale je dobré se případně dotyčného farmáře zeptat, jak to pěstuje. Já měla loni hodně jablek ze zahrady, takže jsem zavařovala přesnídávky a taky jsem kupovala v bio krámcích předraženou bio zeleninu, asi až do prosince byla k sehnání brokolice, květák, dýně.., ale mimino toho zas tolik nesní, tak ta cena pak nebyla tak strašná...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Já ted resim čím futrovat své skoro šestiměsíční. Když vidí ze se blíží otec se lžičkou tak projevuje nadšení a víceméně bez komplikaci polyká. Ale potom je to rodeo, začne plakat a je k neutiseni, je možné ze ho ta zelenina v tom břiše tlačí? Zatím ani nedostal nic "problematictejsiho" jen brambor, mrkev, cuketa, červená řepa, batat. Květák, lilek a tak teprve dostane.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ANNNA: jestli chceš nejake záruky, hledej označení IPZ ( integrovaná produkce Zeleniny /)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ANNNA: Tapina ma pravdu, vyprdni se na to, farmarska zelenina není o nic lepší než skleníková z hypermarketu a v zimě koupis čerstvou ( nikdy nevis čím farmář hnoji a čím stříká), když budeš kupovat českou nebo evropskou mas celkem jakous takous jistotu bezpečnosti ( zemědělec je chudý, dvakrát si promyslí co do toho naleje). Farmář na trhu vysadi do hnoje a postřika to sírou takže tam budeš mít dusičnanu a drazdivych látek víc než když koupis cokoliv v kauflandu
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ANNNA: mladou mrkev, patizon, cukety, dyne = zavarit... osvedcily se mi male sklenicky od terynek... kapusta a spenat lepsi mrazit, ale ono neni potreba to prehanet asi :-)
    LEENA
    LEENA --- ---
    ANNNA: joaha:)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    LEENA: No, to právě vím a i proto jsem se ptala na zkušenosti se zavařením :)
    LEENA
    LEENA --- ---
    ANNNA: cukety ale nejsou na zamražení moc dobrý, ani jako pyré
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TAPINA: A co tydlencty dusičnany a podobní prevíti? Já s tím obecně moc neplaším, ale je mi líto to teď skoro vyhazovat, abych za čtyři měsíce kupovala rychlenou...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNNA: Tak zrovna cuketa je ale k dostání celoročně v téměř stejné kvalitě, na té skleník nic moc nezkazí.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Hádáš dobře, není :) Jako fazolky někam nacpu, ale zrovna tu koukám na půl přepravky karotky, která se nedá pořádně skladovat ani zahrabaná v písku...


    TAPINA: Tak s tím počítám, ale jednodruhové neochucené se seženou jenom některé druhy. Myslím, že třeba jednodruhovou cuketu jsem asi ještě neviděla :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNNA: Vyprdla bych se na jedno i druhé. Uprostřed zimy koupíš mraženou jednodruhovou zeleninu, která se dělá z té krásné levné čerstvé teď a nemusíš jí skladovat doma patnáct kilo :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: kapacita v mrazáku asi není, co?
    já mrazila domácí zeleninu (nevařenou, jen blanšírovanou) a pak vařila z toho.
    třeba bys našla kousek místa aspoň na ty druhy, co se budou v dobré kvalitě shánět nejhůř...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam