• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: ono taky záleží, jak moc se spaluje. už ve školce říkala učitelka, a teď ve škole tuplem, že vidí, kdo ráno nesnídal, a že přesně na nich pozná, kterou přestávku svačili. bez paliva jsou ve škole nepoužitelní.

dítě snídá před sedmou a na oběd jdou v jednu, ve čtvrt na dvě. bez krabičky se svačinou by nejpozději od třetí vyučovací hodiny nešlo dát do rozvrhu nic intelektuálnějšího než hudebku nebo výtvarku
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TORUVIEL: jo, takovej model si představit umím. Tak naše je ještě malá, to se ještě může mockrát změnit a ke společnému obědu se třeba dopracujeme (dřív masozeleninu jedla taky kdykoli....)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SEBIEN: No, my vstáváme v 6, 6-7 je snídaně, v 11 oběd, asi ve 14-15 je svačina a pak někdy večeře kolem 19h. Bára teď už nespí přes den, dřív jsem si oběd dala sama poté, co jsem jí v 11 dopoledne uložila, teď jíme spolu, ona nemá s obědem v 11 problém, ale jak říkám, nesmí být nacpaná přes dopoledne svačinou.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TAPINA: no nevím, mojí devítiměsíční jogurt podávaný dopoledne stačil asi na hodinu, hodinu a půl, odpoledne i na dvě... ale možná u takhle malých se to počítá ještě jinak, že potřebujou víc, nevím
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TORUVIEL: tak to pak asi i záleží, kdy se vstává a snídá - když snídám v sedm, je do poledne k obědu fakt daleko. Já klidně obědvám v jedenáct, dítě zatím před polednem masozeleninu odmítá, když jí to vydrží, umřela bych hlady, kdybych chtěla jíst s ní....
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ADD: Já se třeba po době, co jsem jedla 5-6x denně přeorientovala na 3 jídla a konečně právě ten hlad nemám (když jsem jedla více menších jídel denně, pořád mě honila mlsná, malé jídlo mě prostě nenasytilo). Jinak ti francouzi dětem svačinu dávají, odpolední (ale dospělí ji nemají, jen děti...alespoň co bylo psáno v té knize). Když dám dceři svačinu dopoledne, tak si můžu být jistá, že nebude chtít jíst oběd (nebo se v tom jen pošťourá, prostě nemá hlad). A prostě i dle toho, co už sem tak nějak načetla (i když samozřejmě doporučení se různí, jde tedy o to co je mně sympatické a přijde mi rozumné) si myslím, že by se tělu měl dát na trávení čas (aspoň 3 hodiny před hlavním jídlem) a pořád tam něco "nesypat".
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    YMLADRIS: Hokaido se má skladovat na chladném a suchém místě. My máme sklep vlhký, vydržela v bytě v tehdy nevyužívaném pokoji do vánoc a to tam zase tak chladno nebylo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    "prvomatka se uci varit"

prosimvas, vydrzi dyne hokaido do zimy/pres zimu ve sklepe, pripadne jak dlouho tak asi?
    PETATA
    PETATA --- ---
    INUSHKA: mluvis mi z duse, vzdycky dojedu na nakup, narvu lednici a pak presne neni cas, jsou jine zajmy, mama nas pozve na jidlo a maso na posledni chvili vrazim do lednice a zelenina uz neni tak svezi jak byvala... jidelnicek u nas vubec neexistuje, varim podle chute, tedy kdyz uz varim, ted jsme treba u nasich, kde jsem delala nejakou veceri a zjistila jsem, ze sem fakt snad 10 dni, ne-li vice nic nevarila

jinak rezim.. Naty ji po spani, takze nejaka 15/16, zalezi, kdy spi
    taky jedeme podle toho, kdy ma hlad a ne podle casu
    ADD
    ADD --- ---
    ANNNA: Já když uvařila první nelahvičkové jídlo, špenát, tak jsem ho udělala bez sili a česneku pro dítě a se solí a česnekem pro sebe. Pak jsem tu verzi pro dítě ochutnala, obrátila oči v sloup a obě verze smíchala a znova rozdělila. Ten blevajz bez chuti a zápachu jsem mu nedokázala nabídnout. Žije, je zdravý a extra pálivých jídel se nedožaduje. Nic extra strašlivého nejíme, takže kořením pro všechny stejně.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ANNNA: jak už jsem někde psala, moje tchýně by osmiměsíční Zorce klidně dala polívku s římským kmínem a koriandrem, tak asi ani starší generace lékárnice nemá nic proti :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TAPINA: Já to právě občas střihnu i do východních vůní, občas i zlehka papričku, ale fakt jenom aby to hřálo, nikoliv pálilo. Já sama to mám ráda a nepotěšilo by mě, kdybych nemohla do ničeho dát třeba římský kmín, nebo koriandr, protože na to děti nejsou zvyklý :)

Mně se právě taky zdá, že není důvod proč ne - tak se ptám, jestli někdo o nějakém neví :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Od nějakého roka a půl celkem běžně používám do jídel česnek, pepř, a vůbec takové ty součásti české kuchyně, bez kterých to není ono. Nevidím důvod, proč ne, mnohé z toho je i zdravé.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    Dotaz zase z jiného soudku - nevíte, jestli existuje konkrétní důvod, proč by malé děti neměly jíst ostrá/kořeněná jídla? Většinou vařím klasicky batoletsky (takřka bez soli a pouze s bylinkami), ale čas od času ráda uvařím něco ZLEHKA kořeněného, a občas je na mě pohlíženo jak na vraha malých dětí... chápu logiku, že "když si zvykne na pálivý, nebude chtít nekořeněný", ale to myslím při jednom okořeněném jídle měsíčně nehrozí. Dítěti to chutná :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    XMARGE: Já jednak kvůli vitaminům a minerálům, protože Malvína jí naprosto nevypočitatelně (jeden den je jak kyselina a druhý do ní za celý den horko těžku nacpu půl jogurtu a kousek banánu, zbytek naháže psovi), mlíko je jediná jistota, která zabere vždycky. Druhak z lenosti ráno vstávat, chodit po schodech dolů do kuchyně a ohřívat mléko. Přes den jí ho už dávám rovnou z ledničky, ale po ránu do prázdného žaludku mi přijde lepší, aby bylo teplé. Pixlu UM mám u postele, teplou vodu v termosce a můžu zůstat pod peřinou. Malvína si vypije mléko a pak si ještě třeba půl hodiny hraje v naší posteli, zatímco my dospáváme. Prostě jsme si na to tak zvykli, je to takový ranní rituál, kterým se zahajuje den. A třetí důvod je cestování, vodu si můžu ohřát téměř kdekoliv, prášek UM vydrží i v teple, kdežto na skladování a ohřívání kravského mléka často na místech, kam jezdíme, nejsou podmínky. Nalít vodu z termosky a nasypat prášek zvládnu bez stresu a rychle i ve stanu :-)

TAPINA: Jako já to taky nemám nějak přesně zorganizované a rozvržené, to co jsem popisovala je spíš zvyk nebo preference. Já nedokižu fungovat bez snídaně a startuju na mlíko a cukr, takže jak někdo ráno potřebuje kafe, tak já prostě potřebuju jogurt, tvaroh, termix nebo aspoň tvarovou buchtu nebo lučinu, když už si musím dát pečivo. A Malvína se obvykle dožaduje téhož, co mám já. Dál už je to ovšem taky dost punkové, podle nálady, situace a místa pobytu. Obědváme jak to vyjde, někdy třeba taky ve čtyři odpoledne. Svačiny vůbec nemají pevný čas, prostě když mám chuť nebo se mi zdá, že Malvína má hlad, tak vytáhnu nějaké ovoce, jogurt nebo kus buchty, když mám upečeno. A večeříme společně s mužem, když přijde z práce, pokud se extrémě nezdrží. Většinou je to stylem "co dům dá", občas mám na něco konkrétního chuť, tak si to uvařím, jindy zas pověřím muže ať něco koupí cestou z práce. Obdivuju ty, co mají jídelníček rozplánovaný na týden dopředu a dokážou se toho držet. Já si třeba koupím brokolici, že z ní druhý den udělám polívku, druhý den někam vyrazíme a na polívku nezbyde čas, třetí den se najíme venku, čtvrtý něco přinese muž a pátý si s hrůzou uvědomím, že ta brokolice tam pořád je a rychle vymýšlím, co s ní, než zplesniví. Strašně bych se chtěla naučit mít to víc zorganozované, ale zatím všechny pokusy selhaly. Asi je to proti mojí povaze.
    PETATA
    PETATA --- ---
    XMARGE: ze zacatku jsem se bala ji davat na noc dve deci normalniho mleka, kdyz na nej nebyla zvykla a zatim jsem u toho zustala
    a pri nasich cestach je pro me jednodussi sehnat ci si ohrat vodu, nez ohrivat mliko a hlavne ho pres den (v lete) skladovat
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: Máme to taky tak. :-) Když děti chtěly studený oběd nebo když jsme někam šli, byl studený oběd. Většinou vařím to, na co mají lidé aktuálně chuť; složitá jídla tu nikdo nechce, tak to tak můžeme dělat. Všude po bytě se válí sušenky slané i sladké - a kluci to vesměs nechtějí, většinou jen někde na výletě. Ani o gumové medvídky, které milují, si nikdy neřeknou, to jim musím sama nabídnout. Říkají si o pití, jogurt a rohlík se šunkou nebo chleba s tlačenkou. :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XMARGE: Možná kvůli vitamínům (v jednom extranežravém období jsem z toho důvodudávala, i když jinak už ne.

Jinak jak to tu čtu, tak si připadám slušně punkově. Jak máte organizovaná jídla. Já vlastně vůbec neřeším, co se kdy jí. Jednou denně uvařím něco teplého, ale nikde není řečeno, že to bude zrovna v poledne. Často dítě ji, co si samo někde urve. A jí kupodivu (nebo možná právě proto?) docela zdravě :o)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    To um davate proc(myslim kombinaci um vecer, kravske mleko pres den)? nereju, zcela vazne se ptam:-)
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    Aha, já myslela, že kravské mají děti pít až od dvou let? Vařím s ním, ale pít jí ho nedávám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam