• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MONIA: já jsem totéž řešila před nějakými osmi lety, takže to, co jsem tehdy kupovala, už mezitím x-krát "inovovali"... ale tehdy bývala jedna Flora a jedna Perla ok (tuším Perla Plus vitamíny, kdo ví, jestli se to vůbec ještě dělá), Rama žádná.

I v margarínech v kostce na pečení se dá najít bez mléka, tuším to bývalo mj. Lando z Kauflandu. To teda na chleba nenamažeš, ale do těsta třeba na koláč tam, kde se píše máslo...
    MONIA
    MONIA --- ---
    Jj to jsem nenapsala med,marmeladu jedem furt,nasla jsem jeden margarin flora light by mela byt ok.V9dis pastiku jsem dlouho nedelala a jak ma ryby rad,tak rybicky mu moc nejedou :(
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MONIA: marmeláda i med se dají namazat přímo na pečivo, dá se udělat paštika z mletého masa nebo z rozmačkaných olejovek, můžeš si naučit dítě na sádlo se škvarkama...
    a v obchodě prostuduj složení margarínů, sem tam je některý úplně bez mléka, i bez syrovátky nebo mléčného aroma
    MONIA
    MONIA --- ---
    Nase kyselinka by bez svaciny neprezil....pokud se na nejake jidlo zapomene,tak si rekne a nebo je extremne protivny.

Ja spis hledam inspiraci co na snidani a na "chleba" diteti s alergii na mleko/mlecne vyrobky. Pomazanky z lustenin mu moc nejedou,kase snese tak 2x do tydne a to musi mit dobrou naladu. Obcas uz jsem bez fantazie,tak treba tu ma nekdo zkusenost?
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    LAURA: uz jsem se bala, ze mam deti exoty..oba (5,5 roku a 16 mesicu) dlabou jak zjednani a nedat jim dopoledne i odpoledne svacinu tak zdlabnou me ;-)
    LAURA
    LAURA --- ---
    TAPINA: hm. moji oba
    synove (9m, 4r) jedi 2-3 svaciny denne (ovoce, zelenina, bily jogurt atd) a k tomu snidani, obed i veceri bez problemu.. apetit kus od kusu asi. (tlusty nejsou podotykam)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jo a když uvařím něco, co mu nejede, a odmítám vydat cokoliv jiného, tak mám dojem, že u něj pocit hladu vůbec není vyvinut :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já třeba dodnes nemá jasno v tom, kdy má Jirka hlad a kdy ne. Když má k dispozici jídlo, které má rád, cpal by se pořád. Když jsme venku bez svačiny, opravdu si půl dne na jídlo nevzpomene.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: doma dítě svačit dopoledne nepotřebuje. kouzlo je hlavně v tom, jak ve škole intenzivně spalujou
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BALAENA: Tak jasně, jestliže je oběd později, tak dopolední svačina proč ne...pauza mezi jídly bude dostatečná.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TORUVIEL: ono taky záleží, jak moc se spaluje. už ve školce říkala učitelka, a teď ve škole tuplem, že vidí, kdo ráno nesnídal, a že přesně na nich pozná, kterou přestávku svačili. bez paliva jsou ve škole nepoužitelní.

dítě snídá před sedmou a na oběd jdou v jednu, ve čtvrt na dvě. bez krabičky se svačinou by nejpozději od třetí vyučovací hodiny nešlo dát do rozvrhu nic intelektuálnějšího než hudebku nebo výtvarku
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TORUVIEL: jo, takovej model si představit umím. Tak naše je ještě malá, to se ještě může mockrát změnit a ke společnému obědu se třeba dopracujeme (dřív masozeleninu jedla taky kdykoli....)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    SEBIEN: No, my vstáváme v 6, 6-7 je snídaně, v 11 oběd, asi ve 14-15 je svačina a pak někdy večeře kolem 19h. Bára teď už nespí přes den, dřív jsem si oběd dala sama poté, co jsem jí v 11 dopoledne uložila, teď jíme spolu, ona nemá s obědem v 11 problém, ale jak říkám, nesmí být nacpaná přes dopoledne svačinou.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TAPINA: no nevím, mojí devítiměsíční jogurt podávaný dopoledne stačil asi na hodinu, hodinu a půl, odpoledne i na dvě... ale možná u takhle malých se to počítá ještě jinak, že potřebujou víc, nevím
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    TORUVIEL: tak to pak asi i záleží, kdy se vstává a snídá - když snídám v sedm, je do poledne k obědu fakt daleko. Já klidně obědvám v jedenáct, dítě zatím před polednem masozeleninu odmítá, když jí to vydrží, umřela bych hlady, kdybych chtěla jíst s ní....
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ADD: Já se třeba po době, co jsem jedla 5-6x denně přeorientovala na 3 jídla a konečně právě ten hlad nemám (když jsem jedla více menších jídel denně, pořád mě honila mlsná, malé jídlo mě prostě nenasytilo). Jinak ti francouzi dětem svačinu dávají, odpolední (ale dospělí ji nemají, jen děti...alespoň co bylo psáno v té knize). Když dám dceři svačinu dopoledne, tak si můžu být jistá, že nebude chtít jíst oběd (nebo se v tom jen pošťourá, prostě nemá hlad). A prostě i dle toho, co už sem tak nějak načetla (i když samozřejmě doporučení se různí, jde tedy o to co je mně sympatické a přijde mi rozumné) si myslím, že by se tělu měl dát na trávení čas (aspoň 3 hodiny před hlavním jídlem) a pořád tam něco "nesypat".
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    YMLADRIS: Hokaido se má skladovat na chladném a suchém místě. My máme sklep vlhký, vydržela v bytě v tehdy nevyužívaném pokoji do vánoc a to tam zase tak chladno nebylo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    "prvomatka se uci varit"

prosimvas, vydrzi dyne hokaido do zimy/pres zimu ve sklepe, pripadne jak dlouho tak asi?
    PETATA
    PETATA --- ---
    INUSHKA: mluvis mi z duse, vzdycky dojedu na nakup, narvu lednici a pak presne neni cas, jsou jine zajmy, mama nas pozve na jidlo a maso na posledni chvili vrazim do lednice a zelenina uz neni tak svezi jak byvala... jidelnicek u nas vubec neexistuje, varim podle chute, tedy kdyz uz varim, ted jsme treba u nasich, kde jsem delala nejakou veceri a zjistila jsem, ze sem fakt snad 10 dni, ne-li vice nic nevarila

jinak rezim.. Naty ji po spani, takze nejaka 15/16, zalezi, kdy spi
    taky jedeme podle toho, kdy ma hlad a ne podle casu
    ADD
    ADD --- ---
    ANNNA: Já když uvařila první nelahvičkové jídlo, špenát, tak jsem ho udělala bez sili a česneku pro dítě a se solí a česnekem pro sebe. Pak jsem tu verzi pro dítě ochutnala, obrátila oči v sloup a obě verze smíchala a znova rozdělila. Ten blevajz bez chuti a zápachu jsem mu nedokázala nabídnout. Žije, je zdravý a extra pálivých jídel se nedožaduje. Nic extra strašlivého nejíme, takže kořením pro všechny stejně.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ANNNA: jak už jsem někde psala, moje tchýně by osmiměsíční Zorce klidně dala polívku s římským kmínem a koriandrem, tak asi ani starší generace lékárnice nemá nic proti :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam