GIO: No ale o tom jsem se opravdu bavit nechtěla. Názor, že maso je nezbytné pro vývoj dětí, opravdu není žádná oficiální pravda, je to jen další z širokého spektra názorů. A věz, že jsem se tím zabývala opravdu důkladně, a potvrdil mi to i lékař z Motola zabývající se dětskou výživou, kde byla dcera testována a krevní obraz má naprosto v pořádku. Kromě toho znám mnoho lidí, co na této stravě vyrostli. Ona je často ovolaktoveg. strava i hodnotnější, než běžná strava zahrnující maso, protože vegetariány se lidi stávají třeba i proto, že mají celkově zájem žít a stravovat se zdravěji, tudíž věnují skladbě jídelníčku větší pozornost. Ale to je opravdu zbytečné o tomto debatovat, kdo chce, informace si najde, kdo nechce, nenajde a nechci nikoho obtěžovat informacemi, po kterých netouží. Moje zpráva pro oriku měla být v tom smyslu, že mnoho lidí si pod vlivem nějakých doporučení (třeba maso 6x týdně, jak sjem se již zmínila) mylně myslí, že pokud dítě nesní toto zmíněné množství masa, bude nějak strádat. Proto je dobré si uvědomit, že lze obohatit jídelníček dítěte i o potraviny, které třeba v čr nejsou moc běžně používané (jako luštěniny, oproti masu - kde se to pohybuje v řádu desítek kg/os/rok - se jich v čr spotřebuje tristní 2kg/os/rok), že vynechání masa nemusí znamenat poloprázdný talíř pouze s přílohou. Samozřejmě tato informace je pouze obecná, možná to orika dobře ví, ale neuškodí to připomenout. Co se týká zdravotních problémů, to od monitoru těžko posoudím, ale např. anémie může mít tisíc a jednu příčinu.