• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: Pórek používám místo cibule. Když osmahnu maso na cibuli, taky neříkám, že je v tom zelenina.

A jinak moc nechápu, o co vám jde nebo o čem se mě snažíte přesvědčit. Jo, asi jsem teda fakt "objevila Ameriku" a píšu něco, co je každému jasné, ale gró příspěvku nebylo v receptu na "super omáčku", ale v možnosti využití nedojezených skleniček. Dát čekanku psovi mi přišlo trochu líto, když už jsem ji koupila pro zpestření jídelníčku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: a pórek je u vás ovoce? :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: Mně by v tom chyběla zelenina. A hlavně bylo primárním účelem využít tu skleničku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: na másle restovaný pórek se šunkou a smetanou bych teda nějakou skleničkou nekazila, to je u nás běžná omáčka na těstoviny :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: No, kdybych tam tu skleničku nedala, tak by tam byla akorát pórek, šunka a ohřátá smetana, tomu teda neříkám dobrá omáčka : -D
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Mám pocit, že kdybys tam nedala tu skleničku, bylo by to stejně dobrý, takže jde vlastně jen o nastavení samostatné dobré omáčky skleničkovou šlichtičkou. :-)
    Ale znám děti, co jim jídlo ze skleniček fakt chutná i v pokročilém věku a žádají si ho jako omáčku na špagety tak, jak je.
    A taky tím jdou zahušťovat polévky, to je taky míň náročná varianta zpracování zbytků.
    A my teď teda zjistili, že babylove příkrmy voněj tak, že na ně má člověk i chuť. :-) Ale ty zase dítě nenechává. :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Ale proč sem jdu - podělit se o nápad. Možná jsem "objevila Ameriku" a nesdělím vám nic objevného, ale zkusím to.
    Kombinuju domácí stravu s kupovanými skleničkami (jsem holt líná vařit na dvakrát a ne všechno, co vařím pro nás velké mi připadá vhodné pro roční dítě, taky skleničky používám na cestách) a občas se mi stane, že Jorice ta sklenička zkrátka nechutná, že ochutná dvě lžičky a pak už prostě nechce a tak mi zbyde otevřená plná sklenička. Většinou ji nakonec přidám do žrádla psovi, ale dneska mě napadlo, proč ji nezužitkovat pro nás. Měla jsem takhle v lednici otevřené Hami Brambory, vepřová kýta, čekanka (https://www.klubmaminek.cz/cs/produkt/301/brambory-veprova-kyta-cekanka). Tak jsem na másle zpěnila pórek, orestovala trochu na kousky nakrájené šunky, vyklopila na to tu skleničku, trochu zředila vodou a smetanou, lehce dosolila, vmíchala do toho kuskus (šla by i rýže) a byl z toho celkem dobrý a super rychlý oběd pro mě a staršího potomka.
    Přijde mi, že podobně se nějaká ta omáčka na těstoviny nebo základ rizota dá udělat ze spousty příkrmových skleniček, tak jsem chtěla dát tip, kdyby třeba někdo nevěděl, co s nedojezenými příkrmy.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NEMYNA: Jestli se tak nají, tak je to super. Já to s oběma dětmi zkoušela a u obou jsem narazila na to, že nedokázaly v rozumném čase sníst dost na to, aby je to zasytilo. U starší jsem to proto brzo vzdala a krmila normálně lžičkou, u mladší jsem vytrvala déle, ale taky byla de facto do 9 měsíců téměř plně kojená, zeleninu a ovoce takhle do ruly měla více méně na ochutnávání a zabavení, když s námi seděla u stolu. Když jí to přestalo stačit, přešli jsme na krmení lžičkou a teď to různě kombinujeme podle toho, co je zrovna na jídelníčku.
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    INANNA: Já myslím, že to co jsi vyjmenovala, úplně stačí, že to je pestrý dost...když jíte rohlík, dát křupku/jabko/hrušku...trošku starším dětem jsem pak dělala různé zeleninové placičky pečené v trooubě na pečícím papíře (nechat nabobtnat s vodou vločky, nastrouhat zeleninu, spojit hraškou nebo moukou nebo vajíčkem).
    INANNA
    INANNA --- ---
    INANNA: Vlastně potřebuju tip na snídaně a svačiny, co mu dát do ruky, když my máme třeba chleba s něčím...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    INANNA: kolem toho 10. měsíce jsem začala vařit normální jídla, protože nám beztak lezla do talíře a se lžičkou byla poměrně zdatná, ale myslím, že hodně jídel se dá dodatečně udělat i jako finger-friendly. Jedno z prvních jídel, co jsem takhle vařila (ještě teda nějakou dobu sice totéž, ale část ve vedlejším hrnci/pekáči bez koření/soli), byly plněný papriky - pak se to dá nakrájet, paprika zvlášť, maso zvlášť, trochu omáčky na kraj talíře, ať si s tím nějak poradí. A podobně se to dá udělat asi s kde čím, imho.
    INANNA
    INANNA --- ---
    Prosím o inspiraci - čím krmit - přikrmovat 10 měsíční dítě. Blw nebo finger metoda je nám blízká, funguje parádně, až na ten nepořádek, což já narozdíl od zbytku rodiny snáším dobře - to je ale jiná otázka. Zkrátka a dobře, co všechno dáváte cca 10ti měsíčnímu dítěti, přijdu si stereotypní - kusy zeleniny - mrkev, batát, brambora, brokolice, květák etc., ovoce - hlavně jablko, hrušky,banán, ale i avokádo a tak, maso, rýžová kolečka, kukuřičný chlebíčky, trochu pečiva, jáhly, červená čočka... jo a vývary má rád. Napadá Vás ještě něco nebo jak obměnit formu? nesnáší teda mléko, takže čas od času nemléčná kaše různá (pohanka, oves, jáhly, rýže..)
    NEMYNA
    NEMYNA --- ---
    NEELLA: jjo je to blw, akorat jiny nazev
    ovoce, varena zelenina na kusy jak vetsi hranolky primo do ruky ditete
    nevyhoda je ten bordel vsude
    LEJIMADA
    LEJIMADA --- ---
    Já tak krmila dvě starší děti a zase nevěděla, že to má nějaký spešl název :D Je ale pravda, že to v podstatě ochutnávali a pořád jsem je plně kojila. Sami začali jíst kolem desátého měsíce a to už i lžící. Dcerka i polévku. Nikdy jsem je nekrmila. Plánuju stejně začít přikrmovat i Štěpána, ale ještě máme čas. Jsou mu čerstvě čtyři měsíce. Jo a dělala to tak už moje prabába. Ta říkala, že když se dítě trefí vařenou bramborou do pusy a ví co s tím, tak už neumře.
    NEELLA
    NEELLA --- ---
    NEMYNA: To zní skvěle, neni to neco podobného jako blw metoda?
    NEMYNA
    NEMYNA --- ---
    btw jen tak pro inspiraci ;)
    znate finger food metodu? misto kasi davat rovnou pevnou stravu
    mam s tim uzasnou zkusenost, nasi male je 9 mesicu a ji stejnou stravu jako rodina
    to jsem fakt necekala
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    BALAENA: mě imunoložka a alergoložka v jedné osobě řekla, že mu mám dávat cucat různou zeleninu, ovoce, šusku, aby se seznámil s alergeny ale pouze ve stopovém množství. Jíst to nemá... Na to okno mrknu co to je, tehle obrat jsem neslyšela..
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DIABOLUS: můžu se zeptat, kdo to doporučil? v současné době se i pro ekzematické děti se zátěží doporučuje využít imunotoleranční okno a pod krytím kojení s tím to tělo seznámit

mmch zhruba to, co uplatňuješ ty, jsme pod vlivem tehdejších doporučení uplatňovali u syna (plně kojen do sedmi měsíců, pak zaváděno velmi selektivně, jogurt v 10 měsících, lepek až po roce, žloutek taky). no, v roce a půl diagnostikovaná sbírka alergií (mléko, pšenice, vejce a leccos dalšího), mléko nakonec může od tří a něco, bílek mu povolili na konci čtvrté třídy. ještě zbývají ořechy, ale těch se asi nezbaví
    fakt lituju toho, že to imunotoleranční okno přišlo až dva tři roky po něm. podle studií dává mnohem smysluplnější výsledky než odklad
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    DIABOLUS: pak je jeste fajn cervena repa, porek, pozdeji zeleny hrasek. Zacinate v dobrym rocnim obdobi, je spousta zeleniny. Mala mela v zime ekzem z mrkve, a to byly fakt hnusny slichty, co jsem ji varila.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    GILLIATT: má dispozice od obou rodičů a má ekzém. bylo nám doporučeno nezatěžovat jeho tělo zatím ničím, co by mohlo ten ekzém ještě zhoršit. takže vycházíme i z toho co nesmím já - kupříkladu kukuřici. Takže testovat pod dozorem budeme až mu bude aspoň 1,5roku..
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    DIABOLUS: tak do prvních příkrmů se stejně ovoce nedává. Mrkev, cuketa, brokolice, květák, postupně přidat třeba jáhly, rýži, často se dává brambor. Jak jste přišli takhle brzo, že nesmí lepek, mléko, fruktozu? Držím palce:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam