• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DIABOLUS: můžu se zeptat, kdo to doporučil? v současné době se i pro ekzematické děti se zátěží doporučuje využít imunotoleranční okno a pod krytím kojení s tím to tělo seznámit

    mmch zhruba to, co uplatňuješ ty, jsme pod vlivem tehdejších doporučení uplatňovali u syna (plně kojen do sedmi měsíců, pak zaváděno velmi selektivně, jogurt v 10 měsících, lepek až po roce, žloutek taky). no, v roce a půl diagnostikovaná sbírka alergií (mléko, pšenice, vejce a leccos dalšího), mléko nakonec může od tří a něco, bílek mu povolili na konci čtvrté třídy. ještě zbývají ořechy, ale těch se asi nezbaví
    fakt lituju toho, že to imunotoleranční okno přišlo až dva tři roky po něm. podle studií dává mnohem smysluplnější výsledky než odklad
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    DIABOLUS: pak je jeste fajn cervena repa, porek, pozdeji zeleny hrasek. Zacinate v dobrym rocnim obdobi, je spousta zeleniny. Mala mela v zime ekzem z mrkve, a to byly fakt hnusny slichty, co jsem ji varila.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    GILLIATT: má dispozice od obou rodičů a má ekzém. bylo nám doporučeno nezatěžovat jeho tělo zatím ničím, co by mohlo ten ekzém ještě zhoršit. takže vycházíme i z toho co nesmím já - kupříkladu kukuřici. Takže testovat pod dozorem budeme až mu bude aspoň 1,5roku..
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    DIABOLUS: tak do prvních příkrmů se stejně ovoce nedává. Mrkev, cuketa, brokolice, květák, postupně přidat třeba jáhly, rýži, často se dává brambor. Jak jste přišli takhle brzo, že nesmí lepek, mléko, fruktozu? Držím palce:)
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    tak já se tzeď začnu patlat s prvníma příkrmama. Prckovi je 6měsíců. Blbý je že nesmí lepek, mléko, sacharózu i fruktózu, takže žádný ovoce zatím :(. Nějaké typy?
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    INUSHKA: mam zkusenost, ze pecena zelenina se nerozmatne v ruce tak jako varena. Mekke to je, ale jinak. Takze mrkev, repa, petrzel, brokolice, kvetak, brambory na hranolky, ... Jen nevim, jak s tim mrazenim. Ale v lednici to den az dva vydrzi.
    MORPED
    MORPED --- ---
    INUSHKA: Krystof taky nechtel kasovitou stravu,nejedl ani kase,dve lzicky a stop. Proste jsem jakoukoliv zeleninu nakrajel ana spalicky a uvarila. Jedl jak umel,ozuzlal,neco snedl. Maso jsem tak krajela,podusila v celku,kousek ukrojila a dala mu.Hodne mel teda testoviny,bo sly akorat do ruky.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SEBIEN: z Pradobrot
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    INUSHKA: jinak brokolicové špalíčky z trouby Bělce dost jely a dobře se jí jedly
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    INUSHKA: kdybych věděla, že bude podobný případ, jako Bělka, tak ti poradím ještě tak měsíc nějak přežít - u B. se to pak zlomilo a najednou to šlo, jedla rukama (jabka, okurky na špalíčky, nebo chleba a něco vařenýho na kostky) a zároveň ochotněji jedla moje jídla normálně lžičkou (skleničky jedla celkem v pohodě, ale domácí konzistence jí nějak neseděla)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    INUSHKA: Jestli něco takového vůbec existuje :-) Co se uvaří, to jde rozmačkat, ne? Náš devítiměsíční jí ze lžičky krásně, ale řve na nás, když jíme my, takže mu dáváme nejčastěji mimo pečiva či křupek syrovou okurku a papriku. Ale napadá mě chřest, když je ještě jeho sezóna...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: zkus to pokusne rozmixovane nabidnout v cuciku tj te kapsicke, ze ktere se to da sat. treba zaujme. (jsou opakovane vymyvatelne a plnitelne kapsy, ale poprve experimentuj normalnim rozstrizenym naplnenym a ducktapem zalepenym kubikem nebo jak se to jmenuje, kdyz nezabere aby tu plnitelnou nekoupila zbytecne)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    INUSHKA: nevadila jsem denně, měla jsem uvařenou krabičku a část toho jsem postupně dojedla jako přílohu k jídlu pro sebe
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    INUSHKA: pídí v tomhle věku zil na okurce a rajčatech (bez vaření) a lehce povařené mrkví nakrájené na kostky v oslazene vodě a s máslem to měl jako bonbony, papriku dostával celou, tu okusoval jako myš, občas mi prošla i upečená červená řepa a Máslová dýně nebo batáty, stačilo aby to bylo na kostičky a pár kousků si byl ochoten vzit
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Jdu si sem pro radu.
    Jorika prostě nechce jíst zeleninu ze lžičky. Ale když dostane kousek něčeho do ruky, nacpe si ho do pusy okamžitě. Potřebovala bych tipy na vhodnou zeleninu a hlavně její úpravu tak, aby mohla jíst sama rukana a přitom byla šance, že se aspoň trochu nají (v 9 měsících už prostě nemůže být živa jen z mléka) - t.j. především
    - že to po uchopení nerozmáčkne na kaši, která jí proteče mezi prsty
    - že to dokáže rozkousat svými dvěma zuby
    - že to bude mít nějakou kvalitu a výživnou hodnotu
    Super by bylo, kdyby se to dalo předpřipravit, nacpat do mrazáku a pak už jen ohřívat. Vařit denně čerstvé jídlo nemám čas a kapacitu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tak holt nejste cílovka, to se stává...

    a jinak teda, hlavní devizu vidím ve dvou věcech: nejde o ohřívané jídlo (a většina jídla prostě chutná lépe čerstvě dokončená, ne zchlazená a znova uvařená) a načasování - není potřeba koordinovat předání v době večeře.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    OXIS: Moje první reakce teda taky byla zděšení nad množstvím plastu, v kterém je to dodávané. Druhá byl nechápající údiv, že za TOHLE fakt někdo dá prachy. Po prohlédnutí nabídky jídel a receptů tato trvá. Připadá mi, že to nepřináší žádnou přidanou hodnotu. Dohrý pocit z toho, že jsem to sama strčila předpřipravený, nakořeněný a zamotaný závitek do trouby nebo ohřála na páře hotový knedlík? Tak to už ho můžu mít i z toho, že ohřeju zcela hotové jídlo dovezené z restaurace. Přitom v principu mi to přijde jako výborný nápad a mít tu možnost, i bych si to jednou za čas objednala, KDYBY mi to umožnilo vyzkoušet si přípravu nějakého "špeku", na který bych si sama netroufla, skutečně ze základních surovin. Sama si maso okořenit dodaným kořením, vyzkoušet si podle podrobného návodu nějaký složitější technologický postup, na kterém celé jídlo stojí, ochutnat nezvyklou surovinu, která se v malém množství na dvě porce těžko shání... Zkrátka zaplatit si za ty pomocné a přípravné práce typu škrábání brambor, čištění zeleniny a porcování masa, ale dohromady si to pak poskládat sama. To by mi dávalo větší smysl.
    Ono jde ale asi o to, jaká je vlastně cílová skupina a jaký má být smysl. Já bych to brala jako službu pro lidi, kteří se o vaření zajímají, ale netroufají si experimentovat sami a nechtějí plýtvat časem. Ono je to ale postavené spíš jako služba pro ty, které vaření nebaví, ale chtějí mít na stole čerstvě uvařené jídlo.
    GIO
    GIO --- ---
    jj chapu, vpohode,)
    OXIS
    OXIS --- ---
    GIO: tyjo, to jsou rozdily, moje prvotní reakce bylo nadšení, a to jsem ještě ani netušila, že to dělá celé ona! :) ale nevnucuju, neobhajuju, jen se mi to do tohohle auditka hodilo.
    GIO
    GIO --- ---
    OXIS: to je strasny!! fakt, primarne temi obaly, sekundarne tou vizi. pripadla bych si jako naprosty trotl, ktery sam neumi nic vymyslet, potazmo nakoupit, potazmo improvizovat z toho co je doma... prijde mi to fakt pekelny.. to uz fakt radsi dovoz hotoveho jidla snad, nez tohle..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam