• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    PROMETHEA: zeleninový polívky? Já je v tomhle věku "zahušťovala" pečivem, tkerý dítě může - natrhala jsem pečivo na kostičky a naházela do polívky. Dětem chutnala hlavně hrášková a klasická bramboračka (tam stačilo zahustit rozmačkáním brambor).

    a teda naokraj - děti ke svému vývinu potřebují tuk víc než dospělý člověk, takže sýr ani máslo není pro ně moc tučný. Naopak, dětem se nedoporučuje dávat odtučněné mléčné výrobky (a to ani polotučné mléko).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Jste nekdo kreativni v pripade studenejch veceri?
    Dite od 15m vyse.
    Tocim ruzny druhy peciva/syr typu lucina/okurka, obcas normalni syr a maslo (ale to mi prijde jeste moc slany a tucny), ze zeleniny rajcata ani papriku zatim moc neukouse, a nic jinyho syrovyho me nenapada...
    Obcas avokado, vareny vajicko a nejaka zeleninova pomazanka

    Jine ultimativni tipy? :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Dělala jsem dnes experimentální večeři typu "co dům dal" a myslím, že se docela povedla, tak dávám tip:
    Zapečená polenta s fazolemi a smetanou
    - polentu jsem uvařila v osolené vodě s kmínem a bazalkou
    - vmíchala do ní osmahnutou slaninu s česnekem (zastánci zdravé výživy mohou vynechat)
    - polentou jsem pokryla dno pekáčku vymazaného olivivým olejem
    - na to navrstvila bílé fazole (z konzervy, nálev jsem slila) a na kolečka nakrájený pórek
    - zalila jsem to směsí sladké a kysané smetany s rozšlehaným vajíčkem, posypala sýrem a dala zapéct do trouby
    Chutnalo :-)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Tak jsem dneska zkusila https://www.albert.cz/recepty/pecene-lilky-se-smetanou-agranatovym-jablkem - část jsem dala do jiné misky a nesolila a nečesnekovala a předložila mláděti - chutnalo.o)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    TRISSIE: já miluji těstoviny s brokolicí a květákem ve smetanové omáčce... To by asi děti také mohly - pohledám recept...


    VVENDY: Ha takhle bych mohla udělat carbonaru i chlapovi (nejí maso)... díky.o)

    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    jak je to prosim s doporucenou davkou mleka (UM,kojeni) pro rocni dite. Jedeme uz dlouho prikrmy, v noci dostava tak 100 - 150 ml UM a pres den jak to vyjde - bud mlecnou kasi vecer (ale ne kazdy den), nebo trochu mlika rano do ovesnych vlocek...

    ted jsem nekde cetla, ze se mam denne dostat na ca 500 ml? (je to vcetne treba jogurtu/tvarohu?)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    JINX: No mrazí se to čerstvé, co bylo v čerstvém, to je i v mraženém. Mražené má smysl mimo sezónu, kdy jediná jiná volba jsou skleníkové ne o přes půl světa dovezené plodiny. Nicméně pesticidy v ovoci a zelenině nejsou v množství, kdy kontrolní orgány​ nešílí a nezasahují nic, čím by se měl člověk znepokojovat a rozhodně to není důvod ovoce a zeleninu něčím "sofistikovaně" nahrazovat. Ani BIO zeleninou, která je tak drahá, že ze základní potraviny je rázem pochoutka pro sváteční chvíle. Ovoce a zelenina se jí a nezkoumá, větší riziko, než nějaké pesticidy, představuje v našich končinách to, že děti získají stravovací návyky, ve kterých se zelenina téměř nevyskytuje.
    JINX
    JINX --- ---
    Chtel bych se zeptat co se tyce pesticidu v ovoci a zelenine - jak jsou na tom balene mrazene smesi v supermarketu oproti cerstvym? IMHO v mrazenem by toho mohlo byt podstatne mene.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    INUSHKA: Jasne, me se teda taky rozjel ekzem, šle zatim to nejak moc neřeším, mam nejakou masticku, ale zapominam mazat a do toho, co ne/jist jsem se jeste neponorila. Ale mela bych...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SINSEMILLA: Celer byl moje první myšlenka, já ho často do bramborové kaše i přidávám, ale velmi rychle jsem ho taky zase zavrhla, je to pro ekzematiky opravdu dost dráždivá potravina.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    BALAENA: jasně, já s potravinovými alergiemi nemám zkušenosti, jen píšu, čím nahrazujeme brambory my
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SINSEMILLA: S celerem bych ale ve chvíli, kdy se hledá viník alergie, byla ve stravě velmi, velmi opatrná
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    a také máme rádi hráškové, to děláme normálně z raženého hrášku. to k řízku zrovna asi ne, ale k masu na přírodu se to hodí
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    INUSHKA: A my jeste děláme celerove pyré nebo celerove-petrželové a nahrazujeme tim brambory
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Aha. Díky. My na vyšetření na alergologii pořád čekáme, takže zatím jsou to jen takové odpozorované odhady.

    A děkuju všem za tipy. Zejména MONI za polentu, měla úspěch. Dá se s ní zacházet jako s bramborovou kaší a vypadá i dost podobně na to, aby i v jídle poměrně konzervativní Malvína byla ochotná to bez protestů sníst.
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Jen poznamka bokem: mne se objevila alergie na brambory pred par lety a pry casto doplnuje brizu a olsi, ale aktivni to je jen v dobe, kdy tyto kvetou. Stoji za to za mesic vyzkouset, jestli jsou brambory stale problematicke. Byla by skoda se jim vyhybat celorocne, kdyby to nebylo nutne. (Do te doby jsem o takove verzi alergie neslysela, tak nevim, jak je to zname.)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: To zní jakostrašně super kombinace, kterou určitě někdy vyzkouším :-) Ale teď mi bohužel nepomůže. Řízky máme už osmažené v trojobalu a batáty nemáme ozkoušené (běžně je v kuchyni nepoužívám, neb muže po několika pokusech moc nenadchly). Experimentovat s novými potravinami se mi teď úplně nechce.
    MONI
    MONI --- ---
    INUSHKA: Co třeba polenta? Nechá se jako kaše nebo pečená kostka.
    Škola vaření: polenta | Apetitonline.cz
    http://www.apetitonline.cz/skola-vareni/3396-skola-vareni-polenta.html
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: já zrovna minulý týden měla v noblhoch restaurací řízek, teda přírodní, s batatovým pyre s lucinou, a dobre to bylo moc!
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    INUSHKA: tyjo, to je zajímavá otázka. Jsem se pro zajímavost koukla, co se kde dá najít a třeba tahle diskuze je zajímavá :)
    Diskuse - Rodina.cz
    http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=17654337&typ=0
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    S řízkem si dost dobře dovedu představit nějakou tu grilovanou zeleninu, on je sám o sobě dost kalorický a zasycující.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam