• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: Na ten mám taky už pár dní chuť, ale houby by se u nás taky nesetkaly s úspěchem :-( Jak ho děláš?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MORPED: no moji právě taky jsou děsné konzervy (já a Bára jsme jediné dvě experimentátorky), o to víc jsem v šoku :-)
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: ano umí mě překvapit,ale mám doma velmi,velmi konzervativní děti i muže,co se týče jídla!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MORPED: nikdy nevíš, já jsem dneska naservírovala dětem jahelník s houbama a hráškem a sice houby pečlivě vypreparovali a odnesli té nejmenší (která je miluje), ale jinak to v nich zahučelo překvapivě rychle :-)
    MORPED
    MORPED --- ---
    INUSHKA: vypada to dobre,ale bohuzel bych to jedla jen ja!nekdy si to udelam pro sebe!Dik!
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já se musím pochlubit tentokrát i s fotkou, protože na tohle jídlo jsem hrdá a navíc dětem chutnalo!
    Smetanové rizoto s červenou řepou:
    V hluboké pánvi zpěnit na oleji nebo na sádle (já měla v lednici schované kachní z výpeku) cibuli a česnek. Na tom orestovat na tenké proužky nakrájenou červenou řepu (syrovou, není třeba předvařovat). Zasypat drceným tymiánem. Přidat kulatozrnou rýži, za stálého míchání chvíli restovat (3 minuty max.). Pak zalít trochou suchého bílého vína a míchat dokud se většina nevsákne a neodpaří. Zalít vroucím vývarem (já použila šťávu z toho kachního výpeku zředěnou vroucí vodou, protože vývar obvykle doma nemívám). Měl by ho být 1,5x objem rýže. Podle chuti osolit, promíchat, zakrýt poklicí a nechat 15 minut stát na teplé (už vypnuté) plotýnce. Je potřeba vydržet a neodkrýt pokličku, aby neutekla pára. Po 15 minutách plotýnku opět na nízký stupeň zapnout a do teplého rizota vmíchat smetanu.
    Servírujeme posypané orestovanými proužky šunky a kostičkami balkánského sýra (případně parmezánem, co kdo radši). Sobě a manželovi jsem přidala ještě pár spařených listů baby špenátu, děti nechtěly.

    A takhle to dopadlo:
    https://drive.google.com/open?id=13g9h0kNdVLZUBqaEPKDrhVBHxKkdKO7s
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    Taky pridam dalsi. Nebot kure na paprice uz nekdo daval a ja to okopirovala. Tak at je dalsi inspirace:

    Kureci kridla, pecene brambory
    Kvetak na mozecek, varene brambory
    Kure na paprice, knedlik/testoviny
    Rizoto
    Vyvar s knedlickama, slany zavin

    Vecere byly zase vesmes salaty. Mela jsem hlavkove zeli, takze jely obmeny: s krenem, se strouhanou mrkvi a jablickem, s varenou strouhanou repou
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: díky, zkusím :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: pivo dávám světlé (jedno jestli alko- nebo nealko, snese se i nějaké zapomenuté z ledničky či vybublané), maso kýtu nebo libovou plec.
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: prosím :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: dokonce jsem si i vzpomněla, že už jsem ho na nyx dávala, a stačilo se kouknout do záloh :-)

    Na oleji orestovat kostky vepřového (0,5kg), osolit, opepřit, přidat 1 lžičku sladké papriky a 2-3 nadrcené stroužky česneku, krátce společně zarestovat, podlít pivem (1-2dl), dusit doměkka. Těsně před koncem dušení přidat 2 papriky nakrájené na proužky (v zimě a podle chuti strávníků optional), 1 cibuli na (půl)kolečka a 4-5 lžic kečupu (puristi rajský protlak a trochu cukru). Dusit cca dalších 5 minut, aby zelenina změkla, ale nerozblemcala. Vhodná příloha rýže, asi i knedlík.
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: nahod to,zní to dobre
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: To bys byla hodná, to by u nás taky mohlo uspět :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: vepřové nudličky na pivě, do omáčky se ke konci dušení přidá cibule na kolečka a, ehm, kečup, ale je to děsně dobrý a chutná to všem čtyřem dětem, takže za mě win-win situace :-)
    mám ti najít přesný recept?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: To by mi asi u vás chutnalo :-) Co si prosím mám představit pod pivovarským vepřovým?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a další půlka týdne (když to nenapíšu, nic si nepamatuju - zrovna jsme s manželem oba dlouze přemýšleli, co bylo k večeři včera, mozkové buňky jsou taky očividně v izolaci)

    pondělí
    oběd: slepičí polévka s kapáním, kuře na paprice s kolínky
    večeře: domácí pizza

    úterý
    oběd: cuketovo-pórkový krém, kuře kungpao s rýží
    večeře: zeleninový salát s kuřecím masem a sýrem

    středa
    oběd: dýňový krém, švestkové knedlíky
    večeře: těstoviny s rajskou omáčkou (kupovanou...)

    čtvrtek
    oběd: slepičí polévka s nudlemi, pivovarské vepřové s rýží
    večeře: rybí prsty s bramborem
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    sekaná jede koukám:), právě už ji jíme 2. den :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SIMCIIQ: Ani náhodou. Vždycky aspoň na dvakrát, někdy i na třikrát. A střídáme se s manželem. Jinak bych se z toho zbláznila.

    Z poslední doby:
    segedin
    fazole se zeleninou v rajské omáčce s těstovinami
    sekaná s bramborem
    kuře na paprice s houskovým knedlíkem
    jáhlová kaše s medem a skořicí

    Na zítra je v plánu brokolicová polévka a smetanové rizoto s červenou řepou a baby špenátem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: kuře pečené na bramborách by mohlo být tohle?
    [ TRISSIE @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam