• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: díky, zkusím :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: pivo dávám světlé (jedno jestli alko- nebo nealko, snese se i nějaké zapomenuté z ledničky či vybublané), maso kýtu nebo libovou plec.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: dokonce jsem si i vzpomněla, že už jsem ho na nyx dávala, a stačilo se kouknout do záloh :-)

    Na oleji orestovat kostky vepřového (0,5kg), osolit, opepřit, přidat 1 lžičku sladké papriky a 2-3 nadrcené stroužky česneku, krátce společně zarestovat, podlít pivem (1-2dl), dusit doměkka. Těsně před koncem dušení přidat 2 papriky nakrájené na proužky (v zimě a podle chuti strávníků optional), 1 cibuli na (půl)kolečka a 4-5 lžic kečupu (puristi rajský protlak a trochu cukru). Dusit cca dalších 5 minut, aby zelenina změkla, ale nerozblemcala. Vhodná příloha rýže, asi i knedlík.
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: nahod to,zní to dobre
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: To bys byla hodná, to by u nás taky mohlo uspět :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HUJERKA: vepřové nudličky na pivě, do omáčky se ke konci dušení přidá cibule na kolečka a, ehm, kečup, ale je to děsně dobrý a chutná to všem čtyřem dětem, takže za mě win-win situace :-)
    mám ti najít přesný recept?
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: To by mi asi u vás chutnalo :-) Co si prosím mám představit pod pivovarským vepřovým?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a další půlka týdne (když to nenapíšu, nic si nepamatuju - zrovna jsme s manželem oba dlouze přemýšleli, co bylo k večeři včera, mozkové buňky jsou taky očividně v izolaci)

    pondělí
    oběd: slepičí polévka s kapáním, kuře na paprice s kolínky
    večeře: domácí pizza

    úterý
    oběd: cuketovo-pórkový krém, kuře kungpao s rýží
    večeře: zeleninový salát s kuřecím masem a sýrem

    středa
    oběd: dýňový krém, švestkové knedlíky
    večeře: těstoviny s rajskou omáčkou (kupovanou...)

    čtvrtek
    oběd: slepičí polévka s nudlemi, pivovarské vepřové s rýží
    večeře: rybí prsty s bramborem
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    sekaná jede koukám:), právě už ji jíme 2. den :)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    SIMCIIQ: Ani náhodou. Vždycky aspoň na dvakrát, někdy i na třikrát. A střídáme se s manželem. Jinak bych se z toho zbláznila.

    Z poslední doby:
    segedin
    fazole se zeleninou v rajské omáčce s těstovinami
    sekaná s bramborem
    kuře na paprice s houskovým knedlíkem
    jáhlová kaše s medem a skořicí

    Na zítra je v plánu brokolicová polévka a smetanové rizoto s červenou řepou a baby špenátem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: kuře pečené na bramborách by mohlo být tohle?
    [ TRISSIE @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: přesně,pod nazvem "polévkou s kuličkami" jsem u syna maskovala dokonce i žampionovou :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a doplním do konce týdne

    pátek
    oběd: hráškový krém, sekaná s bramborem
    večeře: palačinky

    sobota
    oběd: zeleninová polévka, těstoviny s pestem a kuřecím masem
    večeře: dýňová polévka s domácími chlebovými kostkami

    neděle
    oběd: zeleninová polévka, pečené kuře s bramborovou kaší a vařenou zeleninou
    večeře: kuskus se zeleninou a sýrem
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GILLIATT: já jsem před pár lety zjistila, že všechny krémové polévky jsou u dětí průchozí, pokud k nim dostanou takovou tu smaženou zavářku (těstový hrášek). A že jsou pak průchozí i u manžela, který krémové polévky jinak opravdu nerad (on je sní i bez ksichtění, protože jde příkladem, ale v soukromí se netají) :-)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    u nás tenhle týden:
    plněné paprikové lusky s mletým masem, rajská omáčka + rýže nebo těstoviny (jedli jsme 2 dny)
    kuřecí vývar s nudličkami a zeleninou (+jednou s nočky a jednou játrovými knedlíčky z mražáku)
    cuketové risotto
    plátky z krůtích prsou s kuskusem, brokolicí, mrkví
    noky se špenátem
    pečená krkovice na kostičky s porkem, hráškem rýží
    a dneska dospěláci dovážka vegan burger z belzepubu a děti kuskus s mraženou zeleninou

    Polívky u nás jely furt k večeři, lzahřejou a je to rychlý,akorát ted se musí i "hutný" jídlo. Vedou vývary a krémový a česnečka s krutony. Dělám podobně jako GALE Do porkový nebo květákový máme rádi rozkvedlaný vajíčko. A krutony jsou oblíbené do všeho.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SIMCIIQ: já zatím tahám jídla z mrazáku.. mám guláš, boloňskou, ovocné knedlíky a vývar .. dovařuju přílohy a případně maso dceři, bo ta tyhle věci nejí
    Já se teda věším z představy být doma pár měsíců.. moje děti (3,10) jsou hrozné konzervy na jídlo a nemám chuť se s nimi dohadovat.. takže kombinovat maso a přílohy bez zeleniny a omáček, je fakt na mašli..a vařit 2-3 jídla pro 3 strávníky odmítám
    GALE
    GALE --- ---
    TRISSIE: Díky! Na tu jsem nikdy neměla odvahu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GALE: překvapivě dobrá je krémová cuketová. byla to jednou nouzovka (půl cukety v ledničce) a děti se po tom mohou utlouct.
    GALE
    GALE --- ---
    SIMCIIQ: Ony ty zeleninové polévky jsou vlastně vsechny stejné, jen se mění ta zelenina. Dělám je tak, že osmahnu cibuli, na to hodím zeleninu ve smesi s bramborami, tak 2 : 1 ve prospěch zeleniny , a koření. Az to zmekne, rozmixuji a je hotovo. Takhle se da udělat kvetakova, brokolicova, porkova, mrkvova. Liší se to jen dochucenim pomocí koreni. Dynovka brambory nepotrebuje. Taky můžeš přidat treba červenou čočku a nahradit ji část brambor.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SIMCIIQ: já teď vařím většinou hned dvakrát denně, krom vývaru, který si dělám na dva dny, prostě v těch našich počtech ani nejde vařit "na ohřátí" :-) (ale zas jsem mistr na upcycling zbytků - třeba ty krůtí tortilly byly ze zbytku pečeného krůtího stehna z víkendu...)

    jinak moje děti jsou hodně polévkové, je to taková jistota u všech, takže lehčí polévku máme k obědu většinou každý den, a aspoň jednou týdně nějakou hutnější s pečivem.
    jako základ používám často nějakou mraženou zeleninu - směs pro "vodovou" a jednodruhové pro krémové.
    postup jsem zhruba dávala tady: [ TRISSIE @ Varime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste! ]
    MORPED
    MORPED --- ---
    zemlbaba
    bramborove noky s makem / s kysanym zelim
    rajska
    gulas
    bratislavske plecko
    Vsechno to varila tchyne,bo ja lezim s anginou,aby toho nebylo malo!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam