• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMIVarime pro deti a tehotne, aneb at nam to pekne roste!
    Recepty, tipy atd na vareni pro zminenou skupinu..
    rozbalit záhlaví
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MUFLONEK: delam printscreen z appky meho kuchynskeho robota, tak ten postup ber z rezervou, je tam nastaveni vykonu a rychlosti pro termomix. pujde to podle me normalne umichat i v ruce. kdyz to neji zrovna mimino, pridavam orechy (vlasaky, para, mandle, co mam) a/nebo seminka (dynova, slunecninova ...) a/nebo jine susene ovoce (brusinky, svestky, posekany merunky ..)

MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    IKARIE: prosím o ten recept na banánový chlebíček. Děkuji. o)
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    QUANTI: jeden tvaroh (kostka, ne ve vanicce, davam polotucny z lidlu)
    jedno maslo
    250g polohrube mouky
    spetka soli

vyvalim do valce (tvar treba houskoveho knedliku), dat do lednice odlezet den nebo aspon pres noc, pak rozkrajim na 4 dily, vetsinou pecu ze dvou a ty dalsi dva treba za dva dny, v lednici do vydrzi (lze i zamrazit)

a jablka neloupu, jen vydloubu jadrince a nasekam v robotu, cca 600g na ty dve nohavice
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IKARIE: prosím tvarohové těsto na štrůdl? znám jen jogurtové...

jinak u nás:
    kuřecí paličky na zelenině
    svíčková
    domácí pizza z kynutého těsta
    roštěnky s rýží
    losos s bramborovou kaší

bude sekaná z krůtího a kuličky s rajskou, pro dospělé udělám někdy chilli con carne a děti můžou mít něco, co zbylo :D takový osvědčený rychlorecept jsou těstoviny s kuřecím na kousky a kukuřicí
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: je to takovej skoro babica-recept, puristy by z toho asi kleplo, ale detem to hrozne chutna, tak co clovek nadela :)

kureci na nudlicky marinuju ve smesi sojovky a mleteho zazvoru (aspon pul hodiny), pak orestuju na panvi, nakonec pridam mrazenou kukurici, arasidy (pro skoro triletou je furt jeste z jeji porce vybiram, pro jistotu...), a lzici skrobu rozmichanou ve vode. chut pripadne doladim sojovkou/soli, omacky kvuli detem spis vic nez min.

ja bych hrozne rada poradne kungpao, palive a vubec, ale to bych tu jedla jenom ja :(
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    ANDREJKA: sypeme tím stejným, ještě máme konopná semínka, do zeleninových krémů (těch méně hutných), jako třeba do porkovy, přidávám ječné kroupy, někdy zamíchám vajíčko, a třeba do špenátový máme radi ztracený vejce.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    a opejkali jsme burty, ty PURE z lidlu maji celkem ok slozeni (ne teda pro rocni mimino samozrejme:) - kdyz se ted clovek moc nedostane pro naky dobry farmarsky, to je taky zabava na pulku odpoledne
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    my tento tyden co jsem tak dala dohromady - je to teda rehole, starsi syn ji jak protrzeny a mimino se taky nak rozjedlo, asi jak sem rezignovala na ty zeleninovy kejdy a ji uz s nama, nevim jak to s tema dvema zubama dela, ale zvlada to dobre :)

zahajujeme den cerstvym smoothie, starsi loupe pomerance, zabava na 20 minut - dva pomerance, dve mandarinky, nekdy zazvor, nekdy citron, troska medu

POMAZANKY: vajickova, repna , tunakova
    & domaci bagety (ale uz doslo drozdi a nezvladla jsme ho namnozit, tak mame ted smulu)

POLEVKY:
    - vyvar z krutich krku s nudlema
    - hovezi vyvar
    - hraskovy krem
    - bramboracka bez hub
    - kvetakova s bramborem

HLAVNI JIDLA:

- kvetakove placicky se syrem pecene v troube
    - bramboraky napul brambory a cukety, mimino dostalo pecene v troube
    - cizrnove curry z kokosoveho mleka s ryzi
    - kureci rizky obalovane v cornflakes s brkasi
    - spagety carbonara
    - bolonske spagety
    - pecene kureci stehna s pecenou zeleninou, nasledujici den pak "rizoto" ze zbytku s vypekem
    - cuketova nadivka

SLADKE PECENI za asistence 3,5 leteho:
    - bananovy chlebicek bez cukru
    - jablecny nepeceny dort s pudinkem a piskotama tzv. "mokry pes" :)
    - strudl, ten jedem furt, nez dojdou jablka (s tvarohoveho testa, bez cukru, jablka neloupu, sekam v robotu, delam jednu nohu bez orechu a tu ji i rocni)
    GILLIATT
    GILLIATT --- ---
    tak já přihodím tento týden
    čočková polévka, sekaná s bramborem, kaší, chlebem:), hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudličkami, mleté hovězí s krájenými rajčaty, mrkví, cibulí a špagetami.
    Saláty bohužel děti odmítají, jedí nakrájenou syrovou zeleninu, to ano, ale jak se to smíchá, tak ne (snesou jedině šopák). A ta zelenina je ted zoufalá, achjo, normálně tolik masa vůbec nejíme :(
    VVENDY: díky za inspiraci - zelný si udělám co nejdřív!
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: to se přiznám, že bych nejedla ani já :D sladký jo, naslano si neumím představit.
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: to vypadá dobre
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    INUSHKA: dělala jsem podle
    Staročeské jahelníky: Sladký s ovocem, slaný s houbami. Který si dáte? | | MAKOVÁ PANENKA
    http://makova-panenka.cz/...epty/staroceske-jahelniky-sladky-s-ovocem-slany-s-houbami-ktery-si-date/
    jen jsem přidala do směsi předtím, než jsem ji hodila do trouby, mražený hrášek, a nahoru dala trochu sádla (příště si ho rozpustím a pokapu to s tím)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TRISSIE: Na ten mám taky už pár dní chuť, ale houby by se u nás taky nesetkaly s úspěchem :-( Jak ho děláš?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MORPED: no moji právě taky jsou děsné konzervy (já a Bára jsme jediné dvě experimentátorky), o to víc jsem v šoku :-)
    MORPED
    MORPED --- ---
    TRISSIE: ano umí mě překvapit,ale mám doma velmi,velmi konzervativní děti i muže,co se týče jídla!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MORPED: nikdy nevíš, já jsem dneska naservírovala dětem jahelník s houbama a hráškem a sice houby pečlivě vypreparovali a odnesli té nejmenší (která je miluje), ale jinak to v nich zahučelo překvapivě rychle :-)
    MORPED
    MORPED --- ---
    INUSHKA: vypada to dobre,ale bohuzel bych to jedla jen ja!nekdy si to udelam pro sebe!Dik!
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já se musím pochlubit tentokrát i s fotkou, protože na tohle jídlo jsem hrdá a navíc dětem chutnalo!
    Smetanové rizoto s červenou řepou:
    V hluboké pánvi zpěnit na oleji nebo na sádle (já měla v lednici schované kachní z výpeku) cibuli a česnek. Na tom orestovat na tenké proužky nakrájenou červenou řepu (syrovou, není třeba předvařovat). Zasypat drceným tymiánem. Přidat kulatozrnou rýži, za stálého míchání chvíli restovat (3 minuty max.). Pak zalít trochou suchého bílého vína a míchat dokud se většina nevsákne a neodpaří. Zalít vroucím vývarem (já použila šťávu z toho kachního výpeku zředěnou vroucí vodou, protože vývar obvykle doma nemívám). Měl by ho být 1,5x objem rýže. Podle chuti osolit, promíchat, zakrýt poklicí a nechat 15 minut stát na teplé (už vypnuté) plotýnce. Je potřeba vydržet a neodkrýt pokličku, aby neutekla pára. Po 15 minutách plotýnku opět na nízký stupeň zapnout a do teplého rizota vmíchat smetanu.
    Servírujeme posypané orestovanými proužky šunky a kostičkami balkánského sýra (případně parmezánem, co kdo radši). Sobě a manželovi jsem přidala ještě pár spařených listů baby špenátu, děti nechtěly.

A takhle to dopadlo:
    https://drive.google.com/open?id=13g9h0kNdVLZUBqaEPKDrhVBHxKkdKO7s
    VVENDY
    VVENDY --- ---
    Taky pridam dalsi. Nebot kure na paprice uz nekdo daval a ja to okopirovala. Tak at je dalsi inspirace:

Kureci kridla, pecene brambory
    Kvetak na mozecek, varene brambory
    Kure na paprice, knedlik/testoviny
    Rizoto
    Vyvar s knedlickama, slany zavin

Vecere byly zase vesmes salaty. Mela jsem hlavkove zeli, takze jely obmeny: s krenem, se strouhanou mrkvi a jablickem, s varenou strouhanou repou
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    TRISSIE: díky, zkusím :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: pivo dávám světlé (jedno jestli alko- nebo nealko, snese se i nějaké zapomenuté z ledničky či vybublané), maso kýtu nebo libovou plec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam