SODOM: Já to sice psal, ale s tím, že narozdíl od dotyčných ezoteriků z Plešivce mám opačný, veskrze pozitivní dojem :-) Energie jdou trochu mimo mne, ale třeba s Waki, která má zvláštních zážitků z Brd fůru, se na tom shodnem.
Co se týče toho keltského hradiště a tak, ještě bych upřesnil pár věcí.
1) Hlavní doba, kdy na Plešivci hradiště fungovalo, byla v době bronzové, kultuře knovízské štítarské. Zdá se, že tehdy mélo i něco společného právě s výrobou bronzu, mohlo jít o místní středisko, které v sobě mohlo spojovat víc významů - opevnění, sídlo vládce, svatyni, metalurgický okrsek... Podle různých nálezů depotů v okolí a stop aktivit z jiných období se ale zdá, že se významnost Plešivce neomezovala jen na tuhle dobu.
2) Za jedno z největších keltských hradišť v Evropě bych ho neoznačoval, zvlášť, pokud budeme počítat i laténská oppida apod., ale je určitě jedním z našich největších hradišť podobného stáří a typu.
3) S tím nedostatkem vody je to ošemetné, doposud nevím, odkud se tahle informace vzala - ve stejné době vznikala řada podobných výšinných poloh, které na tom jsou s vodou obdobné a na Plešivci je i dneska víc studánek, než na většině z nich.
To jenom na zpřesnění a jak to vidím já, za zážitky díky. Často jsem tam jezdíval na čarodějnice, buď na Fabiánovu zahrdu, nebo k Bludné výhybce (na Výhybku, když zrovna byla bouřka, Zahrada je moc exponovaná). Ne každej rok to ale vyjde...