• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    BYDK
    BYDK --- ---
    AKA_THE_A: ne, ze bych byl zabednenec. Vim, co se mi snazis rici. Ale nevis, co chci udelat. Pokud neuspeju, tak uz nic resit asi nebudu. Dik
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BYDK: lol, a kam jako? :D vždyť to vypadá (skoro)jako normální LEDka...
    Pokud to myslíš s řezáním kovů vážně, podívej se po CO2 nebo Nd:YAG laseru, tyhle jedinný dosahujou potřebnejch výkonů a normální smrtelník si může jeden(použitý) koupit...
    BYDK
    BYDK --- ---
    AKA_THE_A: :)
    25mW to je fakt bida.Tak to ani nema smysl. Leda mozna, pokud bych mohl ridit pulsy a pridelalal k tomu mega chladic. :D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BYDK: ???
    vymyšlené co? "some kind of death-ray"?

Každopádně jsi asi přehlídnul jak dlouhej ten puls může bejt... 100ns max, to je 1x10^-7 sekund,
    slovy "jednastomiliardtina" sekundy a při max střídě 0,1% průměrnej výkon bude 25/1000 W, což je 25mW. Nic moc...

nebo to měl bejt sarkasmus?
    BYDK
    BYDK --- ---
    AKA_THE_A: Super. Pulzni mi bude stacit jako pridavna. Chci udela parabolu s vice diodama. Bude to docela mazec z hlediska optiky a chlazeni, ale uz to mam vymyslene. :)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: já si hned řikal že je to drahý... zkus třeba http://www.wickedlasers.com/lasers/Spyder_III_Pro_Arctic_Series-96-37.html ;-)

jinak zelenej laser je (jen)na pálení docela škoda, kvůli technickýmu provedení je docela neúčinnej
    PECA
    PECA --- ---
    SARGONOUT: Ne ne :-) Ja videl na YouTube jak hacker vzal normalni laserove ukazovatko (tvar kratsi propisky, za par korun na 3x LR44) rozebral a na PCB ukazoval na nejaky regulator. Ten regulator (nevim presne) vyzkratoval, znicil pajkou, nebo tak neco. Potom tim laserem zapalil sirku. Je docela mozne, ze dioda z mechaniky na totez staci taky.

Kazdopadne na DealExtreeme.com prodavaji zelene lasery az do 500 mW: http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13512
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    BYDK: Tak s LD z vypalovačky na hliník (a kovy obecně) rychle zapomeň...
    potřebnej výkon je minimálně o 2 řády jinde, obecně DIY laser je docela hardcore záležitost...
    Z těch vhodnejch je Nd:YAG (šíleně)drahej na pořízení a CO2 je drahej na provoz, oba z nich nejsou vidět, jako bonus je YAG nebezpečnej pro oči...

p.s. ta "25W" dioda je pro 1-100ns pulsy, není určená pro trvalej provoz(neuchladila by se)
    PECA
    PECA --- ---
    Kromě samotného výkonu je potřeba, aby ten paprsek byl co nejužší a celý výkon se vyzářil do co nejmenšího bodu. Kromě toho si myslím, že vodivost materiálu je spíše ke škodě, ale nejsem odborník. Co vím (a o řezání laserem jsou to jen domněnky, na základě fyziky základní a střední školy), tak řezání laserem je spíše odpařování, respektive u materiálů, které se neodpařují (dřevo) propalování, laserem.

Překvapuje mě, že někdo vůbec experimentuje s diodami z vypalovaček. Ale zase je fakt, že taková ta laserová ukazovátka lze hacknout (vyřadit nějaký omezovač) a dá se jimi také třeba pálit papír. Tak třeba to stačí.
    BYDK
    BYDK --- ---
    Chtel bych tim pozdeji rezat hlinik a dural. Myslim, za tam bude dochazet dost k odrazu, ale zase tyto materialy vedou dobre teplo, takze by to melo byt hodne v pohode.
    Jinac z toho co rikas plyne, ze kdyz si vezmu zeleny laser, co dosviti az 8-10km, co prodavaji, tak by mel palit velice dobre. Co jsem koukam, tak emitovana enerige taky zalezi na barevnem spektru. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Colors_in_eV.svg
    Ale pokud vyrobce udava vyzareny vykon, tak to asi resit nemusim.
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    BYDK: nie som fyzik a mozno kecam ale zakon zachovania energie plati vsade ... takze hlavne potrebujes vykon :)
    ... potom to asi dost bude zalezat od rezaneho materialu a vlnovej dlzky toho laseru
    kazdy material pohlcuje rozne vlnove dlzky inac
    BYDK
    BYDK --- ---
    Mam otazku, ktera mi neni tak uplne jasna. Jake musi byt podminky, aby paprsek mel tepelny vlastnosti. Je to jen otazka vykonu, nebo zalezi na spektru a dalsich parametrech? Tedy jake predpoklady musi dioda mit, aby zhnula. Dik
    BYDK
    BYDK --- ---
    HYENA: jinac co takhle dioda. Ta uz je radove ve watech. :) http://www.gme.cz/cz/l-splpl90-p511-082.html
    BYDK
    BYDK --- ---
    Parada, diky kluci. ;) Ja mam teda jeste 20CD-RW vypalovacek, takze o diody nemam nouzi. :D Jinac diody jsem nespalil, protoze svitili par kilometru do dalky. Ale nerezaly. :( No, nejak se s tim popreru.
    PECA
    PECA --- ---
    BYDK: Ohledně laserů se mrkni na http://www.dealextreme.com/ - něco tam seženeš, ale netuším, jak moc je to legální, kvalitní, vhodné pro cnc a tak :-)

SARGONOUT: Dík, zkusím někdy večer dorazit.
    HYENA
    HYENA --- ---
    BYDK: DVD-RW je jasná volba, při její extrakci z tý zapisovací hlavy a při pájení nových kontaktů musíš opatrně, jsou citlivý na teploty, já sem takhle 2 ze 4 usmažil páječkou.

Jinak např http://www.gme.cz/cz/l-sld80500a-p511-723.html za 1230Kč 500mW, to už je slušný když uvážíš, že ty RW se dělaj myslim kolem 150mW.

Pak Blu ray (e-bay), ty sou až 300mW a pordávají je tam za 30-80 dollarů.
    BYDK
    BYDK --- ---
    Zdravim. CHtel jsem postavit ploter rezacku s laserovou hlavou. Bohuzel nevim, ale nepodarilo se mi rozchodit ani z DVD-RW tu diaodu tak, aby rezala. Nevim, kde jsem udelal chybu. :( Nevite nekdo o levne vykonne diode? A taky jake jsou potrebne vlastnosti, aby laser dioda mela tepelne ucinky? Diky
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    PECA: irc.freenode.net ... kanal #brmlab
    PECA
    PECA --- ---
    SARGONOUT: Mozna jsem to prehlid, ale to IRC najdu kde (server a kanal)? To by bylo idealni. Nemyslim primo Prusu, ale proste nekoho z CR. Kazdopadne mi Prusovo reseni s extrudovanymi kluznymi pouzdry prijde prima napad.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam