• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    PIERDUS: když už jsme u toho, tak sháním takovéto hliníkové profily 40x20mm, nevíte, kde to u nás váhodně sehnat? Délka 50-100cm
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    pls prodává někdo u nás nebo v Evropě tohle nebo něco podobného?
    http://www.openbuilds.com/OpenBuilds_Store/shop/open-rail/open-rail



    kickstarter:
    OPEN RAIL Open Source Linear Bearing System by Mark Carew — Kickstarter
    http://www.kickstarter.com/projects/openrail/openrail-open-source-linear-bearing-system?ref=live
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Jakej mas problem s vecma od igusu? Ja co sem od nich videl tak fungovalo kurevsky dobre
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PIERDUS: jo prodava a vyrabi kde kdo, misto toho abych ti neco doporucil ti spis poradim cemu se vyhnout za kazdou cenu, a to cemukoliv od fy igus., zbytek na fotak bude fungovat +- vsechno stejne za +- podobnou cenu, zalezi co preferujes, jestli cenu da se zbastlit, jestli jednoduchost realizace samotne mechaniky, je to v podstate jenom o penezich s primou umerou, zde by mohlo vyhovovat temer cokoliv
    VODRHA
    VODRHA --- ---
    PIERDUS: kamerovy slider mam planu, stejne tak jako steadycam :) muzem to probrat, jestli pro to mas sirsi vyuziti, ja jen tak pro sebe a kamose to planuju nekolik let.. nevidim jinej duvod nez financni to konecne zrealizovat.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    JVCNC: prodává to někdo u nás nebo v Evropě pls? mě to na kamerový slider vcelku vyhovije, ale rád bych odebíral od někoho z Evropy nebo ideálně od nás. Stojí to zlomek toho, co profi těžké lineární vedení.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: jasan, v palikacich kde se neocekava zatizeni od toho druheho konce (spicky nastroje, konec seriove kinematiky) a zaroven nejaka moznost znecisteni, tak proc ne, kayde reseni ma svoji aplikaci. V kazdem pripade se musim zastat hlinikove konstrukce s vetknutyma kalenyma tycema, pac znam aplikace kde to funguje 15+ let bez udrzby v aplikaci cnc routeru, zatimco pro tenhle pojezd ktery z praxe znam a neni s nim problem jsou prave ty dvere (ktere castokrat vazi vic nez 10 tiskaren dohromady)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: nadšení na mý straně nehledej, neb ve finále je onen úžasnej výrobek furt jen anodizovanej hliník po kterym jezdí Delrinový kolečka...
    Sice originální autor tvrdí že ty kolečka ten povlak "neproříznou" (jak by taky mohly, když je podstatně tvrdší), ale furt na tom nevidim důvod proč by to mělo bejt lepší než normální hliníková stavebice a kalený tyče... :P

    Předchozí příspěvek byl pokus o vysvětlení "co je na tom opensource" ;-)

    A alespoň k tématu - jak je ten hliníkovej konstrukční systém (v kombinaci s vodícíma tyčema) vhodnej ke stavbě rámu pro 3D tiskárnu? (bavíme se o reprap-like typu)
    Pro ilustraci třeba T-rep od Bothacker...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: udelat to same s necim komercnim tak umru hlady driv nez zacnu, coz bude nejspis duvod proc presne neco takoveho nikdo komercne nedela, to co znam na stejnem principu jsou ocelove rolny, odvalujici se po ocelovych tycych v hlinikovem bazmeku, to funguje, kdyz to neni uzavrene a se stiratkama, tak jen na soupaci kryt ci jine udelatko kde o nic nejde, udelat z tohodle "opensource" mi prijde stejne tak uzasne jako si nechat patentovat ctverec. chapu tvoje nadseni nicmene jsem z neho vylecen tim ze mam moznost videt co s cim udela po nejake dobe provozu
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: Ano, tak tohle presne "OpenSource" neznamena :-D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: opensource = smíš beztrestně vyrábět a prodávat přesný kopie a prodávat to pod tim určitym jménem... (udělej to samý s něčim komerčnim a hrozí ti soud)
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    JVCNC: Ja to nemám na CNC, tak jsem zvědav, uvidím po testování.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PIERDUS: jo znam, a od mnoha vyrobcu, co je na tom opensource netusim, v kazdem pripade vyhozene penize, pokud zrovna clovek nepotrebuje aby to fungovalo jen tyden, ale jako vedeni pro soupaci kryt to vyhovi, k cemokoliv jinemu je to docista k hovnu.

    ti jini vyrobci tam daj do toho tazeneho profilu alespon kalenou brousenou tyc po ktere se to odvaluje, na tohle spadne vlas nebo chlup pres ktery ta rolna prejede jen jednou a hned je tam vymackla dira. vzhledem k tomu ze cela ta plocha po ktere se to odvaluje je stale jen tazeny profil pres pruvlak, tak to bude velice meka slitina o promenlivem prurezu, o nejakem predepnuti nebo bezvulovosti nemuze byt rec.

    klasicka nepodeprena tyc s uzavrenym kulickovym linearem je mnohem lepsi reseni, tohle je na urovni nabytkoveho pojezdu pro suplik ktery je porad i kulickovy a ocelovy. tohle bych se stydel strcit i jen do kose
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    pokud se mi povede realizovat jeden projekt a pokud neseženu levnější zdroj, budu objednávat cca 10x 100cm profilů, rolny, desky jezdců, atd ... hromadná objednávka by přišla vhod, kdyby měl někdo zájem (jsem z Brna)
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    AKA_THE_A: cena se objevuje u objednávky podle počtu kusů, v mém případě u jednoho metrového profilu a pár rolen atd cca 800,-
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PIERDUS: jak jsou na tom s poštovnym?
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    skladem mají věci zde, dneska jsem něco objednal, tak snad příští týden dorazí

    https://www.inventables.com/categories/innovative-materials/components/mechanical/makerslide
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    Znáte?

    MakerSlide Open Source Linear Bearing System by Barton Dring — Kickstarter
    http://www.kickstarter.com/projects/93832939/makerslide-open-source-linear-bearing-system
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    PROFOR: Jo aha - koukam, ze uz jsem ti to radil... :)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    QNEDLEEQ: Ja vim, ze s tim vsude otravuju, ale koukni se na cnc forum: http://www.c-n-c.cz - ono o linearnich vedenich a podobne se docela diskutuje, probiraji se, ktera jsou dobra, atd atd... Myslim, ze by ti to mohlo pomoci.
    Prece jen ty maji rozumnou konstrukci - chce to jen najit takove, ktere snesou to pouziti (at uz zatez (statickou, dynamickou) nebo jine podminky, jako je prach a podobne).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam