• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    JVCNC: S CNC akove zkusenosti nemam, ale silene je to, ze se to podari i u konvencniho frezovani - zejmena to s tim rychloposuvem... :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: to se ti povedou i horsi veci, napr nejcastejsi prvni setkani cnc obrabece s metodou frezovani HSC, frezovani celisti sveraku rychloposuvem :D to se mi povedlo az relativne o dost pozdeji, jen skoda ze to byla kalena celist hydraluickeho sveraku a nastroj 16mm SK monolit. u CNC plati dvakrat mer, jednou frezuj minimalne 2nasobne

    CNC crash and fail compilation 2013 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=d4zzFiTCzg4
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: ona ta odchylka bezne nicemu nevadi, pokud to nevadi pohledove nebo tvarove treba u funkcnich otvoru v nejake toleranci. Vadi to az pri vysokych rychlostech pohybu, kdy je skokova zmena smeru pohybu prilis velka a na rozhrani dvou vektoru pak muze dojit k pretizeni pohonu, coz vadi hlavne u krokacu, cim je ta odchylka vetsi, tim je i vetsi uhel mezi vektory a tim je i vetsi skokova zmena, ale i to jde v linuxcnc obejit pomoci G64, kdy pak stroj nedodrzuje presne drahu - netykaji se ho zmeny smeru pohybu, ale pak zase v ramci zakulaceni drahy v rozich je strojni draha jinak nez jak je naprogramovano v g-kodu, coz obcas muze vadit, v extremnim pripade to pak udela misto ctverce kolecko, ta max chyba zaobleni rohu pri g64 jde nastavit, takze to neni neco co je potreba resit v kazdem pripade.

    zalezi jak je velka nastavena odchylka, to by melo byt nekde v nastaveni blendercamu, zalezi ale taky na tom jestli blendercam dostane ke zpracovani data v obloucich, kdyz je dostane uz v useckach, tak s tim uz nic neudela ani blendercam. I kdyz zase treba surfcam generuje drahu pro 3d v useckach ale umi je zpetne prepocitat na oblouky a myslim ze to mi i kdyz jsou vstupni data taky z usecek. Budu nekdy muset ten blendercam zkusit abych si rozsiril obzory, zacina se o nem mluvit cim dal tim vic, tedy neco uz umet bude.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: u fontu to obcas byva taky dost problem, nektere fonty jsou neuveritelne zprasene, coz vetsinou nevadi protoze tiskarna a papir zkousne vsechno, pri pouziti pro cnc uz se leccos objevi, nejcasteji to byva duplicitni vektory, prekrizene vektory, nenavazujici vektory atd. a to vsechno tiskarne a papiru nevadi, u cnc to uz muze byt obcas docela slusny problem, setkal jsem se i s tim ze font byl zvektorizovan z bitmapy, tzn kazda hrana pixelu byla obkreslena vektorem a to je pak pro cnc zcela nepouzitelne ackoliv to nikde jinde nevadi a ani si toho nikdo nevsimne
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: je to videt i na tech s rovnym dnem, koukni do souboru co z blendercamu vypadnul, jestli tam najdes G2 nebo G02, a G3 nebo G03 tak by to melo byt v nastaveni linuxcnc (nejspis, zas tak moc linuxcnc neznam), jestli tam bude pouze G0 nebo G00 a G1 nebo G01 tak to je v nastaveni blendercamu, s tou hodnotou to ale neprehanet, pokud z blendercamu lezou usecky (G1 nebo G01) tak zmenseni odchylky zvetsi vysledny soubor, coz by tak nevadilo, ale linuxcnc ma nebo alespon mel problemy s rychlosti pri zpracovani vetsiho mnozstvi kratkych usecek, jen si tedka uz nepamatuju az od jake hodnoty posuvu F, pri gravirovani by to problem byt nemel, to az napr pri finishovani 3D tvaru kde se jezdi vysokou rychlosti a s malym uberem. Bohuzel tu rychlost kdy to zacne linuxcnc omezovat si nepamatuju, takze tezko rict jestli by tohle u tebe mohlo byt nekdy omezujici.

    to drnceni nemusi byt od vibraci, ale od zalepeneho nastroje ktery se materialem spis protlacuje, tedy motory jedou ale rezny odpor zalepeneho britu nastroje je takovy ze se nastroj nehne a natahuje se mechanika stroje, az se natahne natolik ze prekona rezny odpor tak pak teprve poskoci. tedy v tvem pripade toto nastalo tam kde byla vetsi hloubka, ale ten tvuj stroj by pri gravirovani do 0,4mm misto 0,1mm nemelo prekvapit a nemel by si toho ani vsimnout, ale to uz zalezi na nastroji a reznem odporu, ten v pripade tupeho nastroje bude vzdy vetsi a vysledek horsi nez v pripade ostreho nastroje ktery e materialem prokouse bez odporu.

    pripadne muze byt pricinou jeste nerovnomernost step signalu, coz nejspis nebude tento pripad, v linuxcnc je dobre nechat latency test bezet treba i cely den, u parportu clovek nikdy nevi protoze vse je dost zavisle na konkretnim HW v PC.

    pokud by jsi kupoval ty gravirovaci nastroje tak pozor u karbidu na hazivost vretene, u toho co tam mas bych se toho trochu obaval, nejlepe zmerit hodinkama. nastroje vybirej s co nejvetsim included angle dle obrazku nize, daji se koupit s celym uhlem 20° ktere moc nevydrzi ale i s 45° ktere jsou uz vyrazne tuzsi a vydrzi mnohem dyl.

    vreteno by si to zaslouzilo lepsi, nejlepe 3f asznchroni s frekvencnim menicem vodou chlazene, dneska se daji koupit od cinanu velice slusne uz za zkousnutelny peniz.

    u tech cinskzch vreten je problem ze dva ruzni prodejci napr na ebay kteri mji stejne vreteno a stejnou fotku vretene ale napr s polovicni cenou neznamena ze to je stejne vreteno, hazivost se tez lisi dost kus od kusu a je dobre nesetrit za kazdou cenu a koupit nekde v cr od nekoho kdo tu hazivost deklaruje, casto byva vetsi a pak mu to muzes hodit na hlavu. primo od cinanu doufat ze budes mit spis ten lepsi kus nez horsi, obcas je ta hazivost velice slusna (0,005mm) obcas dost katastrofa (napr 0.05mm)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: to chce brusku, neco takoveho http://www.forsteel.eu/on-25-bruska-na-ostreni-nastroju

    , a i s ni a mikroskopem na ni neni uplne trivialni ten nastroj spravne vybrousit, ale rychlejsi je koupit je hotove, ne ale vsechny ktere jde koupit ty uhly maji spravne ci je tam vubec maji, na to obcas pozor.

    tez jeste pozor pri gravirovani vyplni, u vetsich ploch v nekterych materialech vznika pak dost silne pnuti a zkrouti se, tedy to pnuti zjistis az kdyz to chces ze stroje sundat a ono to vyskoci ven samo a obcas i docela energicky :D

    btw, v cem jsi pripravoval data pro stroj? na fotkach cislic je znatelna konverze oblouku do usecek.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: to je u gravirovani vzdycky problem, material musi byt rovny a nastroj musi jezdit paralelne se stolem. u nerovnych povrchu se pouziva spis ryti diamantem na odpruzenem hrotu kde odpruzeni hrotu kompenzuje nerovnost povrchu.

    jinak na rovnomernou hloubku gravury u deskovych materialu nejlepe pres vakuove upinani materialu, vakuovy uponaci stul si muze stroj vyrobit primo na sobe a pak bude pohyb nastroje vuci stolu stroje perfektne paralelni, bez ohledu na to jaka je geometrie stroje, tedy kdyz vedeni jezdi do oblouku, tak je to fuk, protoze tim strojem prefrezovana plocha vakuoveho stolu bude do oblouku uplne stejne.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: aha, to vysvetluje ten zub v profilu stopy a stopu, gravirovaci nastroje maji specifickou geometrii u ktere jsou zasadni uhly (coz vlastne u vsech reznych nastroju)



    na to cim jsi to graviroval je vysledek paradni, ale u plastu uz se bude natavovat, koukni na ebay, tam jich je hromada k vyberu za par korun
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: parada, cim jsi to graviroval?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: bal bych se trochu o zivotnost kulicek ve vozicich, ram bude uz dost tuhej na to aby pripadne chyby geometrie nesrovnal tim, ze tuhej neni a kdyz pripadne nepresnosti neuhne ram, tak musi neco jineho, ve videich kde vsechno popisuje jsem nepostrehl (nevidel jsem je vsechny) jestli kolejnice pred prisroubovanim nepodlejva nejakym tmelem ktery by srovnal chyby v primosti toho svarence a u svarence se da ocekavat ze bude zkroucenej a bude se jeste dal kroutit, pokud nebyl vyzihanej. On uz ten hutak je zkroucenina sama o sobe, nejlepe svarit pak zihat a pak prefrezovat funkcni plochy a doufat ze to bylo vyzihano dobre a uz se to po frezovani nebude kroutit. U mekcich ramu to zase tak nevadi protoze uhne spis ram
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: to me taky napadlo, dost mozna autor netusi o tom ze CNC rizeni aby bylo poradne tak je postavene zakladem na samostatnem HW pro generovani ridicich pulzu a neni to jen ciste SW zalezitost (zminuje se o mesa kartach ale zrejme vubec netusi co a k cemu jsou)

    ve srovnani s machem ma samozrejme pravdu, linuxcnc predci macha ve vsech ohledech, zato z hodne velke casti muze pouziti windows, v pripade ze generovani pulzu probiha v pc a jdou ven pres lpt port, tak tam se nikdy nemuze cokoliv na windows vyrovnat rtai linuxu, stejne tak jako se sebelepsi sw s lpt nemuze vyrovnat jakemukoliv HW reseni generovani pulzu
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    pekne, jen veta
    "Viac ako rovnoceným partnerom plateným softvérom je slobodný LinuxCNC. Je to naozaj kvalitný softvér s jednoduchým ovládaním a hravo konkuruje drahým uzavretým softvérom, vďaka otvorenosti ich aj predčí. Je ľahko upraviteľný pomocou Pythonu a Gcode."

    je zavádějící až nepravdivá, hrave jim rozhodne nekonkuruje a uz vubec je nepredci. kdyby to pravda byla, tak by uz zadny vyrobce na zadnej stroj nedal ridici system za 300K kc. konkuruje jim akorát cenou a moznosti prizpusobeni (pro programatory, bezni uzivatelé tezko)
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: ona je to i po vytvrzeni oproti ABS o dost krehci
    PECA: urcite je jednoduzsi poradne zvladnout klasickou linearni mechaniku nez laborovat se zrcatkama, ty zrcatka maji vyznam az od urciteho vykonu (rychlosti vytvrzeni), tedy tam, kde by uz klasicke linearni osy mely problem s dynamikou, krom toho linearni osy budou pri stejnych nakladech a slozitosti vzdy presnejsi, jen je u nich omezujici dynamika

    jedna cz dlp tiskarna (myslim ze uz nekde i na nyxu bylo)
    3D tisk
    http://3dtisk.blogspot.cz/
    PECA
    PECA --- ---
    SVANC: Tak přemýšlým, jestli by nebylo lepší, kdyby ta zrcátka dal na klasické pojezdy, podobně jako to mívají cnc routery či laserový plottery. Přijde mi to jednodušší, než řešit tohle úhlové vychylování.
    PECA
    PECA --- ---
    DIY high resolution 3D DLP printer (3D printer)
    http://www.instructables.com/id/DIY-high-resolution-3D-DLP-printer-3D-printer/

    Myslím, že jsem někde četl 50 mm za hodinu... Mě spíše zajímá využitelnost a zdravotní (ne)závadnost výrobku (po vytvrzení). U ABS plastu je to celkem jasné. Něco to vydrží, je to relativně bezpečný materiál. S tou pryskyřicí všichni pracují v rukavičkách - alespoň před vytvrzením.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    AXTHEB: HDD používá servo (na plotně má servo informace který čte hlava, podobně jako u CDčka), tohle je bez zpětný vazby...
    A předevšim galvo systém má smysl s velmy silnym laserem(který jen tak nezlevní), tenhle podvraťák to všechno zbytečně brzdí, DLP projektor by to zvládal rychleji...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: jenze pracuji na mnohem kratsi vzdalenost, si spocti o kolik se posune hlava pri stejne uhlove zmene na 3cm a na 30cm delky ramene, navic HDD prochazeli vyvojem mnoho let a stal taky jine penize, tez se nemusi resit zmena ohniska v zavislosti na uhlu a k jistemu rozptylu paprsku dojde tak jako tak a v tom HDD jsou rizene samostatnou elektronikou, tady jestli se nepletu tak zvukovkou (vysledek bude zaviset na konkretnim PC) a v tomto pripade je kouzlo v tom ze neni potreba zadny ten externi ridici HW, bez ktereho kvalita nejspis uz moc nevzroste. jsou to sice jen moje dohady a rad se necham prekvapit, myslenka je to velice zajimava ale jsem uz delsi dobu k levnym a zazracnym technologiim znacne skepticky. predevsim co se tyce toho kam az lze konkretni technologie posunout. presne galvo hlavy existuji uz nejaky ten patek, ale cena je nekde uplne jinde
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JVCNC: Hlavicky v harddiscich sou taky polohovany nejakejma galvama ne? A ty sou docela svizny a kurva presny ne.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AXTHEB: o uspech se nebojim, jak se toho chytnou senzacechtivi novinari, spise se bojim dalsiho zlepsovani kvality se stavajici koncepci, patenty jsou kapitola sama
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam