• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    RAINBOF: uz to dost spadlo, neni to tak davno co 1x 3F motor 2Nm + driver stal 17k kc (a serva zacinali na 40k kc)
    zalezi k cemu konkretne to ma byt, pokud bude jeste prevod sroubem tak nesymetrie mikrokroku ve vetsine pripadu nevadi, u remenu nebo hrebenu na primo to uz je docela problem, krome relativne uz dost velke polohove chyby kolisa i rychlost a remen budi do rezonance a ten se pak nepekne rozkmita, nehlede na to ze to kolisani rychlosti je uz dost patrne na rezu, ale da se mezi kolo remenu a motor strcit dalsi remenovy prevod a nadimenzovat ho tak akorat aby jsi vyuzil otacky motoru k pozadovane rychlosti osy a chyba mikrokroku se tim zmensi.

    3F krokace maji vvyhodu ze netrpi tolik na rezonance jako 2F, mikrokrok maji paradne symetricky a hlavne maji mnohem rovnejsi frekvencne momentovou krivku, coz je zajimave hlavne u vetsich momentu (kde 2F motory jdou s rostouci rychlosti s momentem dolu velice rychle prakticky od libovolne nizkych otacek) ale i u mensich, kde diky otackam muzes 3F motor zprevodovat a muzes pak 3F 1,2Nm motorem nahradit 3Nm 2F motor, nebo 2Nm 3F nahradit 4Nm 2F a jsou i caste pripady kde je zamyslen remenovy prevod mezi sroubem a motorem uz tak jako tak napr kuli delce osy a aby motor sel strcit dovnitr konstrukce a pak 3F pohon vyjde i levneji. ale stejne jako u 2f krokacu zalezi na indukcnosti motoru, cim vetsi, tim vetsi napeti potrebujes aby jsi potrebny proud civkou protlacil a udrzel moment.

    vse taky zalezi cim to cele budes ridit, s nizkou frekvenci STEP signalu z LPT portu a nizkym deleni kroku se lepsi vlastosti 3F krokacu celkem ztraci, u mensich motoru (cca do 2-3Nm) a při mikrokroku do 1/8 nema pouziti 3F krokace moc smysl.

    pri nizke rfrekvenci STEp signalu je zase vhodnejsi uz treba DC servo, diky regulacni smycce jede servo plynuleji i na nizke frekvence, ale zase na ukor polohove chyby protoze aby jel motor plynule, musi jet s vetsim zpozdenim a regulace musi byt mekci.

    u 2F krokace by sla nesymetrie castecne potlacit vhodnym dimenzovanim motoru nebo pridanim setrvacne hmoty ktera pak nerovnomernosti castecne srovna, to plati ale jen v nejakem rozsahu otacek a vetsi setrvacna hmota zhorsi dynamicke vlastnosti pohonu, pripade velice mekou pruznou spojkou ktera nesymetrie pohlti
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JVCNC: koukam po řešení do 5k ale 3f driver je drahej...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MICA: to ne, ale porad to neni tolik, aby se na tom dalo nejak vyrazne usetrit
    MICA
    MICA --- ---
    JVCNC: No ony SMDčka na snímání proudu nejsou uplně nejlevnější...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    JVCNC: vyrazne lip=aspon nejak funguji
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    RAINBOF: je to sazka do loterie, nekterym tyhle desky shori po pul roce, nekterym hned.

    jestli chces setrit za kazdou cenu koukni po single driverech HY DIV 168, pouzity cip je stejny, ale funguji vyrazne lip a aspon co vim, tak mnohem min hori hned po zapnuti, sam bych je sice nikam nedal a ani nevim jestli je dobry napad je doporucit misto te cervene, ale je to lepsi volba nez ten cerveny 3 driver a porad velice levny, dost zalezi k cemu to chces a jake jsou celkove naroky
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JVCNC: jo to jsem myslel. díky za ref. :D myslel jsem si že to nebude sláva.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MICA: ee, to je cervena cina, no aspon tam uz nedavaj PC817 pro oddeleni step signalu, tzn neni to tak moc spatne jako modra, jen o neco min, zas za ty prachy to neni spatne, nez to shori.

    moc tam ale nechapu ty 5W sensove odpory, tam kde nam staci SMD ktere zustavaji studene oni musi dat 5W :D
    MICA
    MICA --- ---
    Hmmmm "modrá čína" převlečená na červeno? :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    jak presnost? papirovou tam mas napsanou, motor ma v celokroku 1,8° delitelne mikrokrokem 1/2,1/4,1/8,1/16 zakladniho kroku, coz je vicemene vsude stejne, ve skutecnosti se da spolehnout na celokrok a pul krok (coz jeste nejsou mikrokroky) a zavisi na tom jak se konkretni motor povedlo vyrobit. mezi poly motoru je pak nekonzistence zmeny natoceni na jeden krok, tzn napr v 1/16 tzn 3200 kroku na otacku uhel natoceni po jednom pulzu neni rovnomerny, tedy jeden pulz neotoci hridel o 0.1125 stupne ale nekdy o neco vic nekdy o neco min (je to videt pekne i pouhym okem na hrideli, nekdy se nepootoci skoro vubec, nekdy se potoci o vic nez je jeden pulz), podle toho kde je prirozeny pol rotoru vuci polovemu nastavci statoru. to je ale vlastnost vsech 2F krok motoru a zpusobuje ji nesymetricke mag. pole. a presnost v celokroku tam je taky napsana +-5% tedy celkem 10%

    vic by te mela zajimat frekvencne momentova charakteristika motoru, ktera tam neni, ta rika jaky moment ma motor pri jakych otackach, podle indukcnosti 3,5mH by nemusela byt spatna, ale spis to zabije pouzity cip driveru, coz je poplatne cene, je to proste ultra low end
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    měl bych otázku znáte někdo toto ?


    3 Nema23 Dual Shaft Stepper Motor 270oz in 3 Axis Board CNC Kit | eBay
    http://www.ebay.com/...-3-axis-board-CNC-kit-/301081128519?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4619d56e47

    jakou to má přesnost ?
    SARGONOUT
    SARGONOUT --- ---
    Ahoj viem ze sa to sem moc nehodi ... ale
    Hladam cloveka ktory by s nasou firmou spolupracoval na vyvoji kiosku ( plechova bedna , touch monitor + nejake dalsie periferie )
    jednalo by sa o externu spolupracu myslim si ze za velmi dobrych financnych podmienok
    jedna sa o :
    - navrh plechovej skryne ( Solid / Inventor etc ... )
    - priprava dat pre vyrobu + technicka dokumentacia

    pokial bude spolupraca prebiehat OK tak dalsia dlhodoba spolupraca je takmer istotou :)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    PULP121: pokud ti zalezi na cene, muzes to mit za cenu materialu - puvodni obrazek jsem nevidel, ale ten co jsi pastoval ted - to si proste vezmes kus oceli, sverak a pilniky a jedes... :)
    Jak pise jvcnc - v jednom kuse ti ocel nikdo odlevat nebude. Pokud to potrebujes mit kalene, tak budes muset najit nejakeho ochotneho kalice, at ti to hodi k nejake varce a predtim to opracovat s pridavkem na plochach, ktere by mely byt po kaleni opracovany.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PULP121: to zalezi na tech tolerancich a drsnostech povrchu, vetsinou se na odlitkach obrabi funkcni plochy, protoze tolerance liti vetsinou pro funkcni plochy nestaci. i u liti by mohla velikost byt problem, uz jen z duvodu nejake minimalni velikosti vsazky, ktera bude nejspis vetsi nez odlevany objem a toho kam tavenina jeste ve forme zatece a kam uz ne, ale do toho uz moc nevidim, moznosti liti a kaleni zkus v diskuzi o kovech, tam budou vedet vic co je mozne a co ne [ KOVY - asociovanie o kovoch, vybrane kovy v kazdom moznom slova zmysle... ]

    tyhle velikosti v kusovem mnozstvi jsou spis v oboru zlatniku a sperkaru nez strojariny, pripadne pokud by jsi za kazdou cenu stal o ten original, zvaz kolik jich budes potrebovat z dlouhodobeho hlediska, 1 kus se vzdycky blbe poptava, neb kusovku z predtim zminenych duvodu pripravy vyroby nikdo delat nechce a je levnejsi jedna zakazka o 10 kusech nez 10 zakazek po 1 kusu (a taky vetsi sance ze nekoho na to sezenes)
    PULP121
    PULP121 --- ---
    JVCNC: tak jo. prostě si koupim ty kola z uhlíku a na ten luxusní devadesátkovej model zapomenu...:-)

    v podstatě jsou to podobný ráčny (praporky) jako tyhle. a tady koukám že to je nějakym stylem odlitý. co ztracený lití a pak zakalit? šlo by to?

    http://www.excelsports.com/Gallery/100661-1.jpg
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PULP121: pridej aspon jednu nulu na konec ceny a sance ze nekoho najdes budou rapidne vetsi (budou vetsi nez rovna nula), i tak do toho nikdo nejspis nebude chtit jit pokud toho bude od kazdeho modelu 1 kus, sance opet zvysis tim, ze budes poptavat vyrobu z kalitelneho materialu a kaleni budes provadet az na hotovy tvar, to by pak tech 5-6k mohlo byt uz leckde schudnejsi, tez by bylo dobre znat drsnosti povrchu a tolerance, samotny model je jen pulka potrebnych informaci. Tez by to model chtelo v nejakem rozumejsim formatu nez stl ktere ma nektere trojuhelniky zmrsene.

    napred bych zvazil jestli je nutne to mit z kalene oceli (taky zalezi na jakou tvrdost to ma byt kalene), ktera je pro obrabení zrovna velice narocna jak na stroj samotny, tak i na nastroje, pokud by to bylo z lepe obrobitelnejsiho materialu (tzn z cehokoliv jineho) bude nejvetsi polozka v cene to, co je nutne provest tak jako tak at uz se bude delat 1 kus nebo 1000kusu a to priprava strojnih drah a vyroba upinacich pripravku,
    problem ej taky velikost, je to dost male na to, aby nastroje na to byly drazsi nez na 5x vetsi kus.

    levneji jedine ze budes mit kliku a narazis na nekoho kdo to ufusuje v praci na cerno (tedy nebude platit material nastroje, energie, amortizaci atd.) a jedine co ho to bude stat v primych nakladech bude jen jeho cas
    PULP121
    PULP121 --- ---
    JVCNC: kolik myslíš že to bude stát?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    je, za to ti nikdo neudela ani nc kod pro stroj. o nastrojich a spousty dalsich vecech nemluve
    PULP121
    PULP121 --- ---
    snažim se vejít do šesti kil. z kalený oceli. je to hodně crazy?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    a kolik si predstavujes ze to bude stat a z jakeho materialu?
    PULP121
    PULP121 --- ---
    ahoj. poradil byste mi někdo, kde by mi vyrobili (nebo někdo z vás) tyhle dílky? díky!



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam