THX_1138: co jsem koukal na max zatizeni jednoho otevreneho voziku pro 16mm podeprenou tyc tak se pohybovalo od 500 - 1000N, tedy teoreticky by to stacit melo, je tu ale hned nekolik ale,
zatizeni u nich je ruzne podle smeru montaze, zalezi kde jsou zrovna kulickove drahy, osobne je nemam moc rad, prtoze se pri zatizeni rozviraji. Solidni vyrobce ma v katalogu i obrazek, jak jsou kulickove rady orientovay a jakym smerem jake zatizeni snesou, takovemu udaji se pak verit da, pokud tam je jen jedno cislo tak je buhvi jak ziskane a tezko rict jak odpovida realite a jakou pak ma vozik a tyc zivotnost pri takovem zatizeni,
dalsi ale je, ze na ne ude pousobit i dalsi zatizeni krome hmotnosti stolu, pri vrtani pak muze byt tech 100kg taky zanedbatelnych oproti silam potrebnym k tomu aby vrtak zakousnul sponu.
osobne se mi zda ze 16mm tyce budou malo, udelal bych tohle, zjistil bych jakym max prumerem a do ceho budu vrtat, kouknul do tabulek na potrebne sily, pricetl k vaze stolu a vse dimenzoval na 2x-3x vetsi zatizeni. ono se to nezda ale u vrtacky je sila nasobena pakou a prevodem do pinoly a oproti tomu jak na paku tlacim je sila na vrtaku mnohonasobne vetsi.