• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    PECA
    PECA --- ---
    Jdu si pro radu. Sháním free (jako zadarmo) SW pro návrh překližkové skládačky. Například chci slepit nějakou krabičku s přihrádkami. Potřebuju si to nakreslit, kde bude jaký přesah, případně nějaké zámky, čepy apod, abych byl schopný to správně vyřezat a slepit.
    V čem nejlépe kreslit takovéto věci? Používám SketchUp, ale ono je to spíš takové 2,5D, než 3D modelování, tak třena na to je něco lepšího. Výsledek by se měl řezat z překližky. Prozatím ručně, ale časem buď laser, nebo frézka.

    Pozor, teď složitější věc - krabička se otevírá nějak spektakulárně, nebo prostě a jednoduše, otevřením krabičky se pomocí táhla či kulisy vysune, otevře, nebo sklopí nějaká přihrádka, oddíl uvnitř krabičky... Momentálně si tohle dělám na papíře, ale už mě vadí neustále gumování a překreslování. Od průmky jsem nic podobného nedělal a už jsem to rýsování a navrhování kulis dost pozapomínal :/ Teď si to chci rozkreslit ve SketchUpu, ale napadlo mě, jestli na to není dostupný nějaký lepší nástroj. Podobně, jako o odstavec výše...
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    CHIX: ono z toho asi nakonec nic nebude asi... ale melo to bejt naky vyrezavani z korku (z korkovy podlozky)
    CHIX
    CHIX --- ---
    VISOPIMUS: a nechces to vyfrezovat?
    VODRHA
    VODRHA --- ---
    VISOPIMUS: co mam zkusenost, tak treba AWAC - hostivar, RYCHLY TOM - hradec, ZUKOV - krc, a nejaka firma je v tachlovicich za prahou.. je toho dost, hledej "rezani vodnim paprskem/vodou" kdyz jim posles krivky, spocitaj ti kolik to bude stat.. pravdepodobne se to bude muset rezat mezi hobrou, aby se to nehejbalo, takze o ty dve desky hobry to bude drazsi..
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    VODRHA: hm, pravda... ale to bude na sehnani jeste horsi :D
    VODRHA
    VODRHA --- ---
    VISOPIMUS: jestli to nechces mit vopaleny - ten korek, tak bude lepsi vodni paprsek..
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    cus vespolek, nevite, kde a za kolik by se dalo neco vyrezat laserovou rezackou z korku podle myho navrhu a z donesenyho materialu? (jestli vubec neco takovyho existuje jako sluzba)
    Diky :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PEPPE_LOPEZ: kolik ma ten stroj posuv ze vam nestaci 24k rpm na plasty a penove materialy?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PEPPE_LOPEZ: no, tahle točí to samý a pokud si koupíš tu pasivně chlazenou, tak ti k tomu stačí jenom měnič, na kterým si nastavíš otáčky. Navíc, když to jede, tak si u toho klidně můžeš povídat, protože nejhlučnější věc je asi větrák na rozvaděči frézy. My jsme taky dřív používali přímou brusku, ale když ti to má jet 6 hodin v kuse, tak je to k zbláznění...

    Jinak, vážně potřebuješ něco rychlejšího, nebo jenom silnějšího?
    PEPPE_LOPEZ
    PEPPE_LOPEZ --- ---
    TEAPACK: obrábíme plasty a plastové pěnové materiály. K takovému vřetenu je potřeba ještě nějaké napájení a kde si cosi , tohle je jednuché ruční freza upnutá v hlavě , posere se koupíš za pár korun novou a vyměníš, ale točí to pouze 24k a je to hukot.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PEPPE_LOPEZ: O.o silnější nebo rychlejší? To, co tam používáte je s komutátorovým motorem? o.O nebylo by lepší něco jako tohle? My to máme na čtyřosce jako druhý vřeteno pro obrábění plastů a dřeva a naprostá spokojenost a skoro není slyšet že jede =)

    Jestli potřebuješ něco opravdu rychlého, tak se koukni na ten cnc.inshop, maj tam i jedno co točí 65k. Hodně by mě zajímalo, co s tím vyrábíš =)
    PEPPE_LOPEZ
    PEPPE_LOPEZ --- ---
    na malém 4 osém CNC používáme ruční frézu 25 000 ot/min , nevíte někdo jestli se dělají tyto ruční frézy i silnější cca. 35000 ot/min
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: to ano, ale v hobby sfere kam je to urceno, ta indexace neprinasi dalsi moznosti ale jen usnadnuje, preupnout obrobek zvladne i clovek (5 osou kontinualni drahu naprogramovat uz ne), jako hobby doma neni prepupinani obrobku na zavadu, je to hobby a neni potreba setrit kazdou 1s jako v seriove vyrobe kde i jen ta indexace ma smysl (hlavne u vetsich stroju a vetsich obrobku kde je rucni manupulace problematicka). 5 osy stroj ma hlavne smysl pokud je u nej vsech 5 os skutecne najednou pouzivano, pak teprve prinese nove moznosti obrabeni. Prepupinani lze zjednodusit misto indexace levneji napr. automatickou sondou. ale i tak je to prijemne, jen je pak stroj degradovan na 3 osy stroj s handicapem snizene tuhosti oproti 3 osemu stroji.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: konstrukce je fajn, dostatecne masivni bloky a na nich linearni kolejnice, tak to ma byt, vretenik tez, s rychlou vymenou a profi vyrobek, jen ten vretenik samotny bude nejnakladneji polozka v materialu a tak to je tez spravne, libi se mi ze to je konstrukcne vyvazene, ze to neni nikde zbytecne osiznene.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    QNEDLEEQ: tohle je fakt pekny, videl jsem to uz pred nejakou dobou a konecne nekdo zacal u konstrukce pouzivat hlavu misto prdele. nicmene nikde jsem nevidel na zadnem videu skutecne 5 osy pohyb. vytknout se tomu da snad jen ten nestastne umisteny energovod u rotacnich os pod vretenem. Problem bude hlavne SW, pro 5 ose stroje zadny free neexistuje a existujici jsou pro bezneho smrtelnika nedostupne. sice je k tomu ten fusion 360, ktery 5 os neumi, jen na rok a navic je pouze cloudovy, coz me osobne se prici a odradilo me od instalace a vyzkouseni
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    VEVERAK: tak to motor bude asi ok
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    hmm, prodejce chce 500kc/hod za praci technika, to je takove...

    jakoze aktualne bohuzel zacinam byt ve fazi ze to je mimo me znalosti pomalu... (abych s jistotou neco rekl).

    Co se tyce vetsi zateze tak si mam predstavit co? dneska jsem jel delsi dobu, motor uz byl zahraty a nic jsem nepoznal (coz ale vubec nic neznamena ...)

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    zase ale koukam ze pojistky tam jsou, ty by to meli pred reverzaci za chodu ochranit, tak snad jen ten prepinac a start tlacitko dostali zabrat.

    taky koukam ze to je mrnous, ve stejne kategoii ale nekombinovany jsem mel na stole nejakej cas neco podobneho ( http://www.arceurotrade.co.uk/images/client/C0-Lathe-Cap.png ) v cnc verzi, tam ale byla regulace se zpetnou vazbou a tepelnou ochranou, bez ni bych ten motor upekl asi 20x, zase u tehle malejhh strojku neni v nejhorsim pripade nahrada pohonu nic tragickeho
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    VEVERAK: cele to zpusobila ta reverzace, kdy do motoru tekl 2x takovy proud nez co by mel, krome toho prepinace pripadne muze byt poskozena izolace vinuti motoru a to pak poznas pri vetsi zatezi az se motor ohreje. Ten prepinac bych tak jako tak vymenil kdyz se takhle chova tak v poradku nebude. a pripravil se na vymenu motoru dokud to jeste neni nezbytne, u tehle levnych cinskych strojku jako prvni odchazi motor a regulace a casto i bez nejakeho pretezovani (jmenovite stitkove hodnoty casto byvaji nikoliv provozni, ale hodnoty vykonu tesne pred destrukci), tady regulace neni, takze jako prvni odejde motor nebo prevody.

    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    trololo: po tom co jsem zkontroloval vse tak ze jsem na pinech spinace meril odpor a sedelo to, pri prepnuti se na jednom paru zvetsil odpor (napojen obvod pres civku motoru) a na druhem zmensil (zkrat skrz prepinac).

    Pri prepnuti se odpor na pinech prohodil a byl skoro stejny... tak jsem si rekl ze vyzkousim

    a soustruh funguje na oba smery....

    ovsem nejsem uplne klidny, sice jsem ted asi 3h byl schopen soustruzit v klidu, co to mohlo zpusobit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam