• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: čas od času se stane, že se to sekne během bootu, ale na to stačí shodit a zase nahodit hlavní vypínač a napodruhý už to běží vždycky v pohodě. A jinak velmi spolehlivě ;-)

    A ještě jsem zapomněl, že ten závit byl na kuželový ploše, klasický závity to řeže jako nic :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TEAPACK: jak ta elektronika ještě vůbec funguje? :D
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s CNC soustruhem Masturn 40CNC ?
    Běží to na 486DX (50MHz) v DOSu a dneska když jsem dělal čtyřchodej závit, tak se mi často (5x z 20) stalo, že jednu drážku to začalo dělat dřív, takže je z ní mrzák.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: to mas pohon na hreben? kdyz uz to je cnc tak odpojit sroub z prevodovky a dat motor na sroub, jak si stroj na sebe vydela tak vymenit trapezy za kulickace, precejen konvencni stroje nenabehaj toho tolik jako cnc takze u nich se trapez snese, ale u cnc by jsi mohl stelovat matici, podle vytizeni, klidne i kazdy tyden. Ona bronzova matice muze mit taky slusnou zivotnost, kdyz jezdi na brousenem a lestenem sroubu, ale takova sestava je dneska uz drazsi nez nez okruzovany nebo i nez levnejsi brouseny kulickac, nemluve o tom ze u trapezu s rostoucim zatizenim rostou ztraty ve treni, takze pak jde velky silny a pomali motor nahradit mensim rychlejsim, se ziskem v rychlosti na rychloposuvech a ze u soustruhu tech rychloposuvu je pozehnane.
    MICA
    MICA --- ---
    CERBERUS: Pokud nespěcháš a nehrotíš výdrž nástroje, tak bych to pořešil přes eBay
    5 16 36 UNF HSS Plug Right Hand Tap 5 16 36 | eBay
    http://www.ebay.com/...5-16-36-UNF-HSS-Plug-Right-Hand-Tap-5-16-36-/250872007101?hash=item3a692309bd
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THERIDANE: Jo, donutit polyamid k slušnému chování skoro nejde... když jsme si s ním hráli, tak začal dělat třísky při odebírání 0.7-1mm/ot a hloubce řezu tak kolem 8-10mm.

    Pokud to pujde, odebírej hrubovací šponu co nejtlustší a trhej jí tak, aby měla tendenci ještě odletět =)
    CERBERUS
    CERBERUS --- ---
    Netusil by, prosim, nekdo kde u nas sehnat rucni zavitniky 5/16"-36? Diky za kazdy nasmerovani :)
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    THERIDANE: hrubovaci sponu bych nakouskoval, nechal pridavek treba 0,3 na prumer a finalni sponu vzal najednou. ale je treba polaborovat) jinak moc pekne, super ze jsi rozchodil zavitovani
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Co na to rict. Dokud to nevyzkousis, nevis ;)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    THERIDANE: Tak to zalezi jak to naprgas, ne? Nemel by byt problem tu sponu nakouskovat
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Ofukem by to neslo?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    THERIDANE: To je hrozně dobrý! (Nebo mi to tak aspoň připadá.)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: jo, jeden takovej na mě čeká přes rok v dílně, a má i automatickou výměnu nástrojů, ale času se taky nedostává =(
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: tak nelaskujte, vlezete do modraku a at uz to je hotove :)

    na soustruh se chystam taky, mechaniku mam k dispozici takovou ze lepsi si tezko prat, ale ten cas.... to uz i prachy na vsechny pohony je mensi problem nasetrit
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: uz tomu chybi jen vymenit univerzalu za klestinovku, dodelat pneu ovladani klestiny, popotahovac a hura na seriovou produkci.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ZELENY_CAJ: orientačně tě to vyjde na 1000Kč/hodinu + materiál.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZELENY_CAJ: to je prave problem, tzn neni znamo jak velke budou znaky, jejich tvar podle fontu, delka rezu a podle toho i technologicka narocnost, treba jak velke tam vzniknou ostruvky, jestli bude potreba v tech ostruvkach odebrat material celeho ostruvku aby se tam pak ostruvek nepricil atd., pro zacatek treba jen z ohledu jestli to je vubec vyrobitelne dannou technologii a tezko podle toho udelat i orientacni nastrel ceny.

    bez konkretniho zadani nelze udelat ani orientacni odhad ceny ktery bude v mensim rozsahu nez +-100%. to je zase pripad typu chci auto o kterem nevim vubec nic dalsiho, jen to aby melo 4 kola, ale chci vedet kolik bude stat.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Bohužel nemám.. chtěl bych vědět jen orientačně. Proto sem navrhnul tu alternativu s abecedou. Jestli má smysl o tom uvažovat.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZELENY_CAJ: rezat hlinikove slitiny laserem je neefektivni, stejne jako cokoliv co dobre vede teplo (napr med), laser musi mit velky vykon aby material odparil driv nez teplo odvede do okoli, takze 5mm tloustky hlinikove slitiny odpovida stejny vykon laseru jako na rezani, placnu od boku, 12mm ocelove desky a na to je potreba laser s vykonem v radu kW a takovy stroj ma velke provozni naklady, tzn hodinova sazba bude draha.

    poptej rezani vodnim paprskem, te je teplovodivost materialu ukradena a na rezani hlinikovych slitin vhodnejsi, u rezani vodou pak ale moc nepocitej s dalsim obrobenim, to je problematicke protoze v hranach zustanou tvrde abrazivni castice kterymi to vodni paprsek reze a extremne opotrebovava rezne nastroje pri dalsim opracovanim, sice to jde ale musi se vedet jak.

    aspon DXF toho co chces vyrezat nemas? vcetne tech radiusu
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Polomer hrany max 1mm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam