• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: jo, jeden takovej na mě čeká přes rok v dílně, a má i automatickou výměnu nástrojů, ale času se taky nedostává =(
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: tak nelaskujte, vlezete do modraku a at uz to je hotove :)

    na soustruh se chystam taky, mechaniku mam k dispozici takovou ze lepsi si tezko prat, ale ten cas.... to uz i prachy na vsechny pohony je mensi problem nasetrit
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    THERIDANE: uz tomu chybi jen vymenit univerzalu za klestinovku, dodelat pneu ovladani klestiny, popotahovac a hura na seriovou produkci.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ZELENY_CAJ: orientačně tě to vyjde na 1000Kč/hodinu + materiál.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZELENY_CAJ: to je prave problem, tzn neni znamo jak velke budou znaky, jejich tvar podle fontu, delka rezu a podle toho i technologicka narocnost, treba jak velke tam vzniknou ostruvky, jestli bude potreba v tech ostruvkach odebrat material celeho ostruvku aby se tam pak ostruvek nepricil atd., pro zacatek treba jen z ohledu jestli to je vubec vyrobitelne dannou technologii a tezko podle toho udelat i orientacni nastrel ceny.

    bez konkretniho zadani nelze udelat ani orientacni odhad ceny ktery bude v mensim rozsahu nez +-100%. to je zase pripad typu chci auto o kterem nevim vubec nic dalsiho, jen to aby melo 4 kola, ale chci vedet kolik bude stat.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Bohužel nemám.. chtěl bych vědět jen orientačně. Proto sem navrhnul tu alternativu s abecedou. Jestli má smysl o tom uvažovat.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZELENY_CAJ: rezat hlinikove slitiny laserem je neefektivni, stejne jako cokoliv co dobre vede teplo (napr med), laser musi mit velky vykon aby material odparil driv nez teplo odvede do okoli, takze 5mm tloustky hlinikove slitiny odpovida stejny vykon laseru jako na rezani, placnu od boku, 12mm ocelove desky a na to je potreba laser s vykonem v radu kW a takovy stroj ma velke provozni naklady, tzn hodinova sazba bude draha.

    poptej rezani vodnim paprskem, te je teplovodivost materialu ukradena a na rezani hlinikovych slitin vhodnejsi, u rezani vodou pak ale moc nepocitej s dalsim obrobenim, to je problematicke protoze v hranach zustanou tvrde abrazivni castice kterymi to vodni paprsek reze a extremne opotrebovava rezne nastroje pri dalsim opracovanim, sice to jde ale musi se vedet jak.

    aspon DXF toho co chces vyrezat nemas? vcetne tech radiusu
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Polomer hrany max 1mm
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Děkuju všem za super shrnuti. V tom případě se mi vlastní stroj zatím nevyplatí.
    Ještě jeden dotaz: kdybych chtěl do hliník 5mm plechu o velikosti a4 vyfrezovat obrysy složitosti odpovídající abecede včetně čísel, ale tak aby byly všechny znaky spojené třeba 2mm materiálu, tzn neoddělit od sebe. Dalo by se to představit jako kdybych si chtěl písmena a znaky vyloupnout sám. Jaká zhruba bude cena? Laserem mi to vyrezou za 2500, ale nemá to tak pěkne hrany jako freza.

    Ještě by byla možnost tím laserem a pak celý ten plat projet strojem na zacisteni a prebrouseni.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    myslim ze nic jednodussiho a levnejsiho nez tyhle zminene stroje pro tyhle ucely stavet nema smysl. Dva ruzne pohledy na stejnou vec a oba dotazene do uspesneho konce. na cnc foru jsou i pokusy jak to udelat levneji a jednodusseji nez tyhle 2 stroje, ale ani jeden nebyl do uspesneho konce nikdy dodelan.

    vyhoda vlastni stavby je ze se clovek neco nauci a vi o svem stroji vsechno. levneji nez hotovy stroj to ale nevyjde pokud nema dostupne potrebne strojni vybaveni a i tak je to sporne. jen je cena rozprostrena do delsiho casoveho obdobi a cast odpracovana stavitelem. Problem je ze obdobne stroje na trhu moc nejsou.

    minimalni pozadavky na rychlost 2mm/s a presnost 0,1mm jsou nesmysl, pokud by to cele melo ve vulich kvrdlat o 0.1mm byt i jen v hazivosti vretene nebo ve vulich vedeni os nebo posuvovy sroub-matice tak bude nastroj znicen hned jak se dotkne materialu, neco jineho je geometricka tolerance stroje v celem rozsahu, napr kolmosti a rovinosti os, chyby se scitaji, takze ve vysledku se trefit do tolerance 0.1mm v celem rozsahu stroje muze byt u samostavby dost narocne i za predpokladu stejne teploty pri obrabeni. rychlost 2mm/s je tez nesmysl, dostupna vretena nemaji pri nizkych otackach pri kterych by slo jezdit takhle pomalu dle pozadavku s takovym nastrojem dostatecny moment, takze se vreteno zastavi a nastroj ulomi hned jak se dotkne materialu. Rezne podminky nastroju musi byt dodrzeny z obou stran, nelze frezovat libovolne pomaleji pri stejnych otackach a otacky nelze kuli vlastnostem pohonu vreten libovolne snizovat. Nutne je dodrzet posuv na zub a reznou rychlost. nedodrzeni muze vest ke zkraceni zivotnosti nastroje ne na 1/2 ale treba i na 1/1000 a i min a to co pak bylo usetreno na stavbe stroje se rychle prodrazi na spotrebovanych nastrojich a znicenem materialu.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ZELENY_CAJ: je to sice trochu jinam, ale je to tam komplet probrané =)
    www.C-N-C.cz • Zobrazit téma - Router 500 x 400 x 100 dřevo plasty Al slitiny
    http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=14001&start=150
    www.C-N-C.cz • Zobrazit téma - Stavba a provoz 3D frézky
    http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=11451
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Rychlá otázka na zkušené: kdybych si chtěl postavit 3os cnc na frezovani obrysu z 5mm, případně možná 8mm dural plechů (hliník a podobné taky). Obrábený prostor 300*300*10mm zhruba. Jake budou náklady na dily aby to za něco stalo? Je nejaky opensource že kterého se dá vyjit?
    Rychlost obrábeni aby byla minimálně třeba 2mm/s a přesnost na desetinu mm.

    Nebo je lepší něco koupit?

    Diky
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    PECA: Mrkni na libreCAD, teď sem v tom maloval pár předloh pro cnc. Chce to trochu času ale umí vše co sem potřeboval. Taková alternativa autocadu pro chudé :)
    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: 15,6", ale zatím je to "voser" jenom v tom tutorialu. Tak uvidím, dám tomu šanci. Stejně potřebuju tyhle věci "dostat do ruky". Akorát nevím, proč si prostě nevezmou nastavení OS. kde mám obecně nastavený zvětšení, abych všechno přečet.
    A to mě technický kreslení tak moc nebavilo. Jenže vono s příložníkem tuší a volšovejma rukama je to takový dost... ehm :)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: zalzezi jak je ten displej velkej, ja to prectu v pohode i kdyz ten screenshot zmensim na 1980x1080, ale zase to je 22" coz ten ntb asi nebude.

    idealne vsechny tooly, neexistuje sw ktery by byl univerzalni pro vsechny typy praci. kdyz se naucis pouzivat jeden, tak v ostatnich to uz bude vyrazne rychlejsi, neb jsou si podobne, ja si obecne nemuzu zvyknout na novy pristup k praci v cadech ktery je treba v solidworks, inventor atd, v tom 123D a fusion bude nejspis taky, v nekterych pripadech v tom tvorim rychleji ale ve spouste pripadu vubec netusim jak, zatim co ve starem pristupu (napr rhinoceros) jsem schopnej tvorit o dost rychleji, ale zase mi tam chybi parametrizace a hlavne strom zmen,, idealne si pripravit nejakou typickou soucastku a tu pak zkusit vytvorit ve vice cadech a pak uvidis ktery ti sedne nejlip.
    PECA
    PECA --- ---
    Jsem nějak zapomněl ten skreenshot...
    Taky jsem si teď vzpomněl, že kvůli podobným situacím mám vlastně na ploše "lupu" :)
    Sice se s tím taky dělá trochu blbě, ale výrazně pohodlněji a zvládá to i videa, což bych jinak nepřečet.

    PECA
    PECA --- ---
    JVCNC: Dík za tipy. Nějak to vyzkouším.
    Teď zrovna jsem se dal do Autodesk360, ale má to šitózní rozhraní, podobně jako nové verze SketchUpu (ty od Trimblu, verze po 8 od Google). Shitózní myslím, že to nepozná hires displej a některé texty jsou prakticky nečitelné. Zrovna v tutorialu. Můžu si to okopírovat do notepadu, ale je to opruz (viz příloha). To jen tak na okraj.
    Né že bych byl tak movitý, abych si jen tak pořídil 3k displej, ale je to služební noťas a můžu si na něm doma dělat svoje hobby.
    Nevím, jestli SketchUp umí nějak dělat kinematiku, či animace, ale myslím, že ne.
    Podle popisu by FreeCAD snad kinematiku zvládnoul. Tak to asi zkusím i s ním. Pokud ten Autodesk nebude výrazně lepší (což kvůli tomu pošahanýmu zobrazení dost težko), nebo nebude FreeCAD nějak zásadně zaostalej, tak asi přejdu na ten FreeCAD. A kdyby ne, tak mám pořád možnost se plácat v tom SketchUp8.
    Nakonec bude nejlepší se naučit jenom jeden tool, ale pořádně.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    PECA: melo by ti stacit libovolne vektorove kreslitko, napr inkscape
    https://inkscape.org/cs/
    ten je sice vice artovy nez cad ale da se v nem rychle zorientovat, vetsina cadu jsou tvorena pro rutini praci, tedy nejsou tak intuitivni. sam ho na nejake veci pouzivam.

    pripadne, slozitejsi ale komplexnejsi (a stale free) je freecad (jeste jsem nezkousel ale chystam se na nej)
    http://www.freecadweb.org/

    pak jsou jeste free verze profi cad nastroju, ktere jsou i celkem intuitivni, ale mozna pro tebe overkill, umoznuji ale i kinematicke vazby, takze si tam muzes ruzne hejblata rozhejbat a kouknout jestli se hejbou tak jak maji.

    tenhle je cloudovy, coz muze byt problem (coz je i duvod proc jsem ho nezkousel)
    http://www.autodesk.com/products/fusion-360/overview

    pripadne pak jeste (taky jsem nezkousel)
    http://usa.autodesk.com/autodesk-123d/



    PECA
    PECA --- ---
    Jdu si pro radu. Sháním free (jako zadarmo) SW pro návrh překližkové skládačky. Například chci slepit nějakou krabičku s přihrádkami. Potřebuju si to nakreslit, kde bude jaký přesah, případně nějaké zámky, čepy apod, abych byl schopný to správně vyřezat a slepit.
    V čem nejlépe kreslit takovéto věci? Používám SketchUp, ale ono je to spíš takové 2,5D, než 3D modelování, tak třena na to je něco lepšího. Výsledek by se měl řezat z překližky. Prozatím ručně, ale časem buď laser, nebo frézka.

    Pozor, teď složitější věc - krabička se otevírá nějak spektakulárně, nebo prostě a jednoduše, otevřením krabičky se pomocí táhla či kulisy vysune, otevře, nebo sklopí nějaká přihrádka, oddíl uvnitř krabičky... Momentálně si tohle dělám na papíře, ale už mě vadí neustále gumování a překreslování. Od průmky jsem nic podobného nedělal a už jsem to rýsování a navrhování kulis dost pozapomínal :/ Teď si to chci rozkreslit ve SketchUpu, ale napadlo mě, jestli na to není dostupný nějaký lepší nástroj. Podobně, jako o odstavec výše...
    VISOPIMUS
    VISOPIMUS --- ---
    CHIX: ono z toho asi nakonec nic nebude asi... ale melo to bejt naky vyrezavani z korku (z korkovy podlozky)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam