• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    Diskuze týkající se problematiky při stavbě domácího CNC a i jiných obráběcích strojů, nejsem žádnej profík, ale můžeme se zde společně podělit o těch pár poznatků co jsme nasbírali. Samozřejmostí bude prezentace našich výrobků a výsledných produktů.
    rozbalit záhlaví
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    AKA_THE_A: matroš je POM, dodal bych...
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    GILHAD: stále konzultuji Solidworks jestli to tak půjde :D
    Možná se na to asi vyseru a bude pravoúhlý a se zátkou...

    btw kolik by mě stálo nechat vyřezat tu nepravidelnou dutinu? (je to v SolidW 2012)



    GILHAD
    GILHAD --- ---
    AKA_THE_A: Pod uhlem ve dvou rovinach? Jako naklonene proti X i Y? A nestacilo by to pootocit, aby to bylo naklonene jen v jedne rovine?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: O.o nestačí na to seříznout kousek špalku na pile?
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TEAPACK: to se bez přístupu k fréce bude dělat blbě :(
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    AKA_THE_A: co udělat upínací přípravek?
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    Jak složitý by bylo vyvrtat dírů, která je pod úhlem v obou rovinách? (proti povrchu)
    Vrtačka do který by se mi dělící hlava (nebo otočnej stůl) vešla nemá naklápěcí stůl a vrtačka s otočnym stolem je malej čínskej podvraťák kterej je na to moc gumovej... nebo se dělá něco na způsob otočnýho stolu ale 2-osý?
    (A 5-osý CNC nemám, takže bych musel někomu těžce platit...)

    Materiál je POM...
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    AXTHEB: jo to vypada dobre ale zase je to relativne drahe..
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Diky za reakce, jde videt ze jsem v dobre spolecnosti :))

    PECA: chtel sem at to co nejmene bzuci... cim vic ustepu tim lip

    SALAM23: tohle bezi na 8bit avr a myslim ze tu rychlost s tim nedam ... kazdopadne dik za tip, pokud zanevru na hlucnost tak grbl vypada zatim nejlip.

    THERIDANE: dobry postreh, dik. Mam drivery od LV8728 od on semiconductor a chci vyzkouset co se s nima da delat.. pofle datasheetu by meli zvladat step 1MHz, respektive min sirka pulsu je 500ns
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ZELENY_CAJ: co tohle http://blog.protoneer.co.nz/raspberry-pi-cnc-board-hat/ ,jen ty drivery jsou schopny davat max 2,5A - ja pouzivam temer to samy,jen na 4 osy a s Arduinem "CNC Shield v3" poridil jsem si to k freze abych mohl pripojit i pc bez lpt pres usb - jako soft pouzivam GRBL Master nebo webovej ChillyPeppr a Easel - za cca 250,- to maka uplne v pohode - na plotter to musi byt dostacujici lowcost reseni
    PECA
    PECA --- ---
    ZELENY_CAJ: A není těch 128 µkroků zbytečně moc? Třeba by nějakých 32 stačilo, na nějaký plotter či zapisovač.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    JVCNC: diky za rozbor,) chci 2F krokovy motor kvuli cene, drivery mam s 1/128mikrokrokem a resim cim to ridit. Hledam tedy nejaky singleboard nebo mikroprocsor board + pokud mozno funkcni kod. Drivery na te desce muzou a nemusi byt, zalezi, dobastli se. Rychlost chci nabrat na remenicich s prumerem 25mm (vnitrni dira 5mm, na ebay normalne dostupne kolem stovky), nejde mi o super presnost, rekneme pul mm je asi v klidu.Vsechny dily vytisknu z plastu takze budou lehke,proto se nebojim te remenice s vetsim prumerem. Pohon GT2 remenem.

    100k step signal mas pravdu. To by se vskutku hodilo. Nekdo nejaky tip co pouzit? Urcite je nekde neco hotoveho..
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ZELENY_CAJ: pises o mikrokroku tedy uvazujes o krok. motorech, ty nikdy tiche nebudou z duvodu principu funkce. Hlucnost ruznych typu pohonu je nasledujici, od nejhlucnejsiho. 2F krok. motor, 3F krok motor, DC servo, AC servo, AC linear. Tez se da rict ze je to serazene i podle ceny, od nejhlucnejsiho-nejlevnejsiho po nejmene hlucny-nejdrazsi.

    budes-li to tahat remenem, tak u nejmensi hotove remenice s dirou HTD 3M 16z je prumer 15.28, tedy obvod 48.003536mm, tzn je to ekvivalentem ke sroubu se stoupanim 48.003536mm/ot. pro posuv 200mm/s pri mikrokroku 1/128 potrebujes frekvenci ridiciho signalu 106,666kHz (pokud jsem se nikde nespletl), Tedz hledas neco co umi poslat do 1 osy alespon 106,666Khz. Casto se uvadi max step frekvence jako soucet frekvenci vsech os protoze to lip vypada, pri vyberu na to pozor, potrebujes neco co umi nikoliv maximalne celkem 106,666kHz. Pri vyberu tedy napred zjisti, ceho presne se tyka uvdena max.frekvence Step signalu.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    Zdravim mistni guru, uvazuju nad velkym plottrem ktery bude kreslit fixem a rad bych aby byly motory tiche a rychlost vysoka (idealne 200mm/s s prehledem). Takze asi ridit armem a drivery s 1/128 microsteppem minimalne. Jake je nejlepsi opensource reseni pro hw? Je neco zajimaveho pro rpi?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: jednak to a pak taky na kvalite paprsku, jak moc bude mozne dosahnout co nejmensiho bodu, ten z odkazu je bez optiky. a vlnova delka tez neni nejvhodnejsi.

    na pomale znaceni do dreva asi pouzit pujde, znaceni kovu jedine se spec. pastou na to urcenou ktera se laserem zapeka do povrchu, jinak ani nahodou. mozna na rezani tenkych folii. Zalezi taky cemu rikas jeste rezani, jestli ohorelemu cernemu rezu (spatne) nebo kdyz je rez jen lehce tmavsi (dobre), spis je otazkou co od toho vlastne ocekavas, ono i pod rezanim si lze predstavit leccos.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: dobry vedet :) nicmene moje otazky sme stale nezodpovedeli... tj.:

    co vsechno se da 6W laserem delat? laserem s 0.5W prikonem sme bez problemu gravirovali cernej plast, tak hadam ze tohle by mohlo bejt o neco zajimavejsi...

    jak silnej laser potrebuju na nejaky domaci hobby rezani 1cm tlustyho plastu/preklizky?
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: bych neřekl :P

    PECA
    PECA --- ---
    THERIDANE: to bude vono, jak říkám nejsem zrovna znalec, děkuji za vyjasnění :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    PECA: prave pri tom 1mm propalu mi prijde nejaky zaostrovani na nanometry jako blbost... a rekl bych, ze blueray ma radove presnejsi/jemnejsi mechaniku nez prumerny CNC... prece jen se tam pouzivaj galvanometry s uzavrenou ridici smyckou... ne krokovy motory...


    BTW nevim jak moc je to OT, spis takova blbustka:

    Wizard Chess taking a piece
    https://www.youtube.com/watch?v=BwU3_hOCt-0
    PECA
    PECA --- ---
    HARVIE: Nevím, ale přesně z tohoto důvodu používá BD modrý laser, namísto červeného, použitého v DVD. A pokud máš pevně danou ohniskovou vzdálenost řekněme v řádu 10 cm, tak posun po Z (kterým posléze ostříš) o několik desítek µm nemusí být až tak významný pro případné rozostření. Zvláště, kdy výška propalu je potom třeba 1 mm.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam