• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    LUK
    LUK --- ---
    Ahoj, mám na cestě z Číny CNC s Machem 3. Máte někdo zkušenosti s instalací a zprovozněním? Dík
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: to zalezi na to cim to ridis a na pohonech, u mensiho lehciho stroje s krokacema, kdyz system umi pouzivat home i jako endstop ti samostatny endstop na strane home spinace krome dratu navic nic neprinese a mimo homovani nesmi system na home spinac stroj nikdy pustit (ani na endstopy obecne). u serv se endstopy dratujou primo do driveru na signal enable aby najeti na endstop vyradilo pohon bez ucasti systemu a do systemu to pak signalizuje signal servo ready, protoze servo ti je schopne ten stroj uz docela rozbit a i prestehovat (i kdyz ma nekolik tun), teda zalezi jak funguje konkretni servobudic, pri odpojeni enable by mel napred zabrzdit a az pak motor odpojit ale nektere na to muzou mit jiny signal, to uz se lisi vyrobce od vyrobce.

    24V nejak extra nezari a ty 2A tam stejne prolezou malokdy pri takhle nizkem napeti (podle motoru, ale to by musel byt super nizkoindukcni a to nejspis nebude nebo se tocit hodne pomalu), zalezi jak je udelano to k cemu je to pripojene ale takhle maly vykon by nemel rozhazet skoro nic, jestli tim spinacem ale tece 1mA pri 5V, tak to samozrejme problem byt muze a to i bez jakehokoliv ruseni.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: ale ve vysledku nevim jestli je dobry mit v jednom konektoru endstopy i steppery. konec koncu to stineni se resi prave proto aby se proud do stepperu neindukoval v kabelech do endstopu. kdyz to dam oboje do jednoho kabelu se spolecnym stinenim, tak to tam to stineni asi nemusim mit vubec :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: hmm, no tak nejak mam v planu jako home a endstop pouzivat stejnej spinac.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: referak (referencni spinac) je home, prejezdak (prejezdovy spinac) = endstop, fault signal=signal o nejake chybe pohonu (aby se stroj zastavil a nejezdil dal s nejakou osou ktera uz nepojede)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: co je referak, prejezdaky a fault signal? ja jen pocitam, ze tam asi pridam jeste endstopy casem...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: myslel jsem to vnitrni vnejsi jako uvnitr krabice a ven z krabice, na 24V/2A bohate staci i ten Dsub9, diky poctu pinu rovnou s motorovyma zilama jim taham i referak, pripadne prejezdaky pripadne fault signal a mam celou osu pekne v jednom kabelu.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: no vnitrni/vnejsi. Pouzivani uvnitr budovy, ale z venku na krabici ke ktery se dostane obsluha stroje. 24V 2A...

    Nakonec sem objednal ty GX16-4, protoze to ve vysledku bylo nejlevnejsi co sem nasel...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: na vnitrni nebo vnejsi instalaci?
    na vnejsi jedine se zajistenim, ty prvni jsou docela ok, pouzivaji hlavne cinani u levnejch strojku a celkem to jde, osobne je moc rad nemam protoze zpracovani je mizerny a moc k nim nemam duveru ale problem jsem s nimi jeste nemel.

    Taky jsi nenapsal na jake proudy a napeti, asi by ti bohate stacil i Dsub9 ktere pro tenhle ucel docela fungujou.

    ty druhe spis na vnitrni instalaci, ty sroubky z vnejsku dostupne nechces, na vnitrni instalaci klidne i bez sroubku (v rozvadeci se ti samovolne nevytahne a byva dobra praxe pod napetim se v nem pokud mozno nehrabat), u driveru a dalsich zarizenich se pouzivaji bezne.

    docela slusne a levne jsou jeste konektory Weipu. Takovy bezny standard jsou M23 a letecke/vojenske, ale to by jsi nezaplatil a asi by to bylo zbytecne na doma pro krokace.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Co pouzivate za konektory k pripojeni motoru?

    Co sem si vsiml, tak se docela pouziva tohle: https://www.gme.cz/mic334


    Ale neprijde mi to uplne levny a ani sem nikde nenasel jak se to presne jmenuje. Nekde tomu rikaj "XLR" a nekde "aviation connector". Pod XLR si ale predstavim uplne jinej konektor. A aviation plug taky neni uplne presny oznaceni a pod obema se najdou ruzny druhy konektoru.

    Pak jsem premejslel o tomhle:



    Dela se 5ti pinova verze, tak by se jeden pin dal pouzit na stineni. Stejne to mam v plastovy krabici, takze uz je to detail...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau, zeptam se radeji i zde, neb to tu zije vice nez ve strojarskem klubu:

    [ TLOUDEV @ Strojarsky klub ]
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    ANASTAZIA: no a tim sis odpověděl sám - potřebuješ normální frézku, ne router
    ANASTAZIA
    ANASTAZIA --- ---
    AKA_THE_A: stroj bude urcenej pro modely a prototypovani proto potrebuju frezku
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    ANASTAZIA: plasty by dal i levnej čínskej CO2 laser (akorám mám takovej dojem že je o něco menší než požaduješ), ale 22mm MDF rozhodně nedá :D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: je to bazarovka takze sam, je to kompromis, budto usetrim a poradim si, nebo si neporadim ale pak musim zaplatit nekoho jineho kdo si poradi.

    Pravdepodobne tam je nabastlena osa Z ktera samotna je fabricky vyrobek a na ni dobastleny motor a na tom vsem dodelany drzak vretene a vreteno je tez neoriginalni . Jestli k tomu do posledni chvile pouzivali ten puvodni ridici system tak ten bude chtit modernizovat, protoze vzhledem ke stari z roku 1990 muze kdykoliv odejit. Jeste tezko rict jestli krytovani mechaniky te delsi osy maj nekde pod stolem nebo jestli ho vubec nekde maji. takz tezko rict v jakem stavu budou ty hrebeny.
    ANASTAZIA
    ANASTAZIA --- ---
    JVCNC: dekuji za prehledne zhodnoceni, neco vymyslim a prijdu si pro dalsi rady
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC:v klidu,to bylo jen takovy jedovaty rejpnuti ;) - jinak ta masinka nevypada vubec spatne,tohle si asi musis servisovat sam - bude to trochu diy ne?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: eh jo samozrejme, obdelnik, jsem uz unavenej a jeste me ceka dost prace

    napr tohle bude vyrazne lepsi nez caucau, sice bazarovka ale i hodne jeta bude lepsi, jen je otazka kdo to bude servisovat, cena je ale zajimava https://www.sbazar.cz/rkc/detail/24904224-cnc-router
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: sorry za rejpnuti - ctverec 800x600 ? Nemyslel jsi obdelnik? Jinak hezky vysvetleno...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANASTAZIA: no tak zacneme tim ze bych jeste jednou zvazil jestli skutecne potrebujete vlastni stroj kdyz pro nej nemate moc prace, to je jako poridit si vlastni auto kdyz budu potrebovat cestovat 5 dni v mesici.

    jestli ze teda ano tak:

    DWG/DXF nezere zadnej stroj (az na vyjimky, zjednodusene redeno) tyhle formaty sice cca obsahuji jak ma dil vypadat ale neobsahuji to, jak toho ma stroj docilit, k tomu je potreba jeste mezikrok ktery se jmenuje CAM.

    zvazit pracovni plochu, cim mensi tim lepe a levneji

    ta presnost je co? kdyz objedes ctverec 800x600mm aby vysledek mel max chybu 0.05mm tedy +- 0.025mm?
    mas to vubec jak zmerit? meridlo kterym se daj takovy veci zmerit je CMM (souradnicovy merici stroj s cenovkou v milionech)

    Takovej stroj bude potrebovat prime odmerovani ktere na jednu osu jen to odmerovani bude stat vic nez cely stroj od caucau a ridici system jehoz cena bude ve statisicich a nebo pohony jejichz cena bude rovnez cca 20-40k kc na osu a prime odmerovani ktere se pripoji primo do pohonu a nebo srouby v prenosti prinejhorsim C1 coz bude taky cca 20-40k KC na osu a klimatizovanou mistnost. Takova tolerance v tomhle rozmeru je nesmysl i pro jine dily a materialy.

    Krome toho, ty materialy ti budou cvicit s teplotou a vlhkosti v tomhle rozmeru o vic nez o 0.05mm nebo ta presnost byla myslena jinak? treba na 100mm atd. caucau tam pise 0.03mm, jenze to neni presnost ale elektronicke rozliseni, udaj ktery s presnosti nema vubec nic spolecneho, tu bude mit v radu milimetru a vzhledem ke konstrukci se bude menit podle toho na cem bude ten stroj polozenej, vzhledem ke svarenci se bude menit v case atd. zbytecne rozebirat hloubeji. Ona ta presnost neni jen jedno cislo ale komplexni informace o mnoha cislech (kolmost, rovinost, opakovatelnost a spousty dalsich)

    tedy bude potreba slevit z tohodle naroku, CNC routery na takove veci obvykle pracuji ve vysledne presnosti v desetinach az milimetrech.

    kdyz teda slevis z presnosti, tak pak je dulezite kde presne jsi mezi, 'vyrobni prostredek co zivi celou firmu a musi fungovat, temer 0 zmetkovitost vyroby + servis a cely stroj na klic' az k 'je jedno kdyz obcas nepojede a zakazku nedokonci nebo zkurvi material, jsme sikovni a dokazem si poradit sami se spoustou veci ohledne stroje a jeho rizeni'. Od toho se pak odviji cena dosti zasadne a pod 100k kc u noveho stroje rozhodne nepujde, nejspis ani pod 200k kc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam