• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    zkousel jsem zase nejake testy mikrobrusky parkside coby vretena, tentokrat bez videa, na nem neni uz moc co videt, ale trochu jsem meril, vrtani 2mm nastrojem do 2mm plechu AlMg2. na jedne strane dira 2.3mm na druhe strane dira 2.7mm. pri frezovani to same frezoval jsem mezikruzi s sirkou 3mm, na jedne strane 2mm plechu je 3mm na druhe 2.6mm. a to jsem frezoval po 0.2mm do hloubky, rezne sily tedy vcelku zanedbatelne nicmene mekkost ulozeni hridele je takova ze i pri zanedbatelnych reznych silach a hazivosti to udela brutalni ukos i jen na 2mm plechu, o tom jak musi trpet nastroj nemluve. Tedy verdikt je takovy ze i na nezelezne mekke kovy je tohle nepouzitelne, na plasty, drevo a vsude tam kde o nejaky rozmer skutecne vubec nejde to asi nejak pouzit pujde. Na hlinik byt i s rez. pod. tak, ze nastroj hned neuleti, vzhledem k mekkosti ulozeni hridele, nikoliv.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: tohle neni dobry napad hned z nekolika duvodu, uz jsem tu o tom myslim drivejs psal. On ti hlavne nepodekuje moc nastroj kterej budes zapichavat do toho oproti cemu budes merit, no a jestli to je signalova zem arduina tak to uz vubec neni dobrej napad.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: ale rikal jsem si, ze kdyz ukostrim to vreteno, tak bude vlastne prikostreny k zemi arduina a bude mi stacit o drat min na sondu. tj. pripojim obrobek na pin s internim pullupem a budu ho moct sondovat primo frezou pres loziska :-D akorat mi za to ty loziska asi nepodekujou :-D nebo je to vpoho pri tech par mA?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    JVCNC: Zatezovatel vim jenom pro nominalni otacky. Byl jsem rad, ze jsem v katalogu dopatral aspon samotny n_max.

    Jeste mam jeden dotaz, nejspis trochu zbytecnej. Pro napajeni chci pouzit kupovany trizilovy kabel se stinenim, ale protoze nevim, jaky je prurez stineni resp. zda je stineni pouzitelne ve funkci PE, chci natahnout jeste jeden zemnici vodic. Myslel jsem, ze bych vedle kabelu tahnul zelenozlutou licnu, ale dneska jsem dostal stinici puncosku, ktera by prurezem vyhovela, navic by zlepsila stineni - je to dobrej napad, nebo je to blbej napad?
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: nojo, jenze kdyz je ukostreny telo, ale ne hridel, tak se neco muze naindukovat na hrideli a tyct pres loziska do ty kostry...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    WRONSKI: spinaci frekvence na to vliv ma, cim mensi tim mene se indukuje (zase se muzou objevit jine problemy), u takhle maleho motoru to problem nebude, ale zalezi samozrejme na celem soustroji, tedy na tom co ten motor pohani.

    u pretaceni tezko rict, zalezi take jestli je u tech max otacek uveden druh zatizeni (pismeno S a cislo)


    HARVIE: jedinej duvod proc to neni ukostrene je to ze cinan je lempl, dobre ukostreni je jeden ze zpusobu minimalizace loziskovych proudu, kdyz se na tele nic neindukuje tak nikam nic netece.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    WRONSKI: Tyjo loziskovy proudy sem zatim docela ignoroval... Zajimalo by me jestli to neni presne ten duvod, proc cinani nekostří ty jejich invertorovy vretena... Ja ho prikostril a rikam si, abych tim nezabil loziska. Mam pocit, ze menit je bude dost oser...

    PECA: hele brejle co maj doraz na maximalni rozevreni bych rozlamal nejpozdejc do pul roku... ale jako mas pravdu. daj se levne koupit hotovy malinky panty z aliexpresu a nejak je tam prilepit / prisroubovat. Presto me ale zajima jak to vyfrezovat rovnou s nima...
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Mám dotaz stran 750W čtyřpólového motoru a frekvenčáku. Má spínací frekvence vliv na ložiskové proudy? Konkrétně tedy 16 kHz. Může to být problém i u takhle malého motoru? (Ohledně kabelu k motoru se hodlám držet manuálu a použít symetrický a stíněný, pokud je to relevantní...)
    Je nějak nezdravé, když budu motor dlouhodobě provozovat na 160 % nominálních otáček? (n_max je asi 200 %).
    PECA
    PECA --- ---
    HARVIE: Mě se to také u jedněch brýlí rozbilo. Předpokládám, že víš, jak je to běžně dělané. Je to imho tak malé, že by se to doma asi dost blbě vyrábělo...
    Brýle bez pružin, které mám teď, mají doraz na maximální rozevření cca 90° a nepadají. Je pravda, že mi byly volné a upravil jsem to lehkým ohnutím nožiček v horké vodě, jako za starých rudých časů. Ohnul jsem je směrem dovnitř, k lebce, nikoli za uši dolů.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Mozna to takhle svrtat dvema dirkama a dat tam textilni gumu, ktera se bude napinat pokud se nozicky budou ohybat. Pritlak na spanky se pak bude resit uhlem ty dosedajici plochy. Jedina nevyhoda je, ze se brejle samy otevirat, to se ale da necim zajistit nebo dat do krabicky. Velka vyhoda je, ze takovej pant nejde zlomit :-)

    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Jedinej problem kterej mam je, jak vyresit "spring hinge". Tj. panty nozicek, ktery mirne pritlacujou nozicky na spanky. Na mejch brejlich mi ta pruzina praskla a je to bez ni naprd, furt mi od ty doby brejle sjizdi a padaj. Takze kdybych nejaky vyrabel, tak to urcite budu chtit...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AKA_THE_A: Ale on nechce vyrábět čočky, on chce vzít existující čočku a tu oříznout podle obrouček.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: no tak neni to ani akrylat ani polykarbonat. jsou to nejaky spesl pryskyrice s obchodnima nazvama CR-39 a Trivex. jde o to, aby tyhle cocky mely co nejvetsi abbeovo cislo (obyc plexi ho ma nizky) a co nejvetsi index lomu.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: dik - cekal jsem ze ty cocky budou tak 2$ - docela drahy
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Optickej stred vyresis tak, ze ho nastavis jako X0 Y0 na CNC a zbytek bude tim padem automaticky ve scanu/vykresu...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: zalezi co mas. koupis si vylestenou a povrstvenou a das si pozor abys ji neskrabnul pri upinani. jediny co musis udelat je uriznout na tvar a vybrousit "fazetu", aby zapadla do drazky v brylich. Ale to se da obejit pokud si delas vlastni bryle na CNC, tak je udelas treba ze dvou dilu a cocku zaklapnes dovnitr i bez fazety.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: super,diky moc, tam si vyberu
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: i ty plastový čočky se po hrubym obrobení (začínaj jako "puk") brousí a leští, obojí probíhá pod (dost podstatnym) proudem vody...Nejsem si moc jistej jestli by ti na to stačila 4 (či 5) osá mašina a nějakej DIY nástroj, spíš by to chtělo dedikovanou mašinu na broučení čoček ;-)
    "Last but not least" jsou pokrytý několika vrstvama...něčeho...aby líp odolávaly poškrábání a propouštěly víc světla, na tohle by byla potřeba komora pro vysoký vakuum - krom normální mechanický vývěvy ještě navíc buď olejová nebo turbomolekulová vývěva a úžasnej oser s (ne)těsněnim a plynováním materiálů...

    TLDR: dioptrický čočky raději kup od optika :D
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: JVCNC: Co se tyka zdroje skel, tak klasika:

    Buy sunglass lenses and get free shipping on AliExpress.com
    https://www.aliexpress.com/...ale?catId=0&initiative_id=SB_20180711000905&SearchText=sunglass+lenses
    Buy myopia lenses and get free shipping on AliExpress.com
    https://www.aliexpress.com/...esale?catId=0&initiative_id=SB_20180711000825&SearchText=myopia+lenses
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Já už brýle dělal pro kamarádku - jen čočky jsem použil z origo Raybenu co mi půjčila jako vzor,nenašel jsem žádnýho prodejce skel do slunečních brýlí...použil jsem 2 matrose,ořech a lípa,z venku jsou tmavý k obličeji světlý - vypadají supr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam