HARVIE: Ne tak docela... jde spíš o to udržení konstantního namáhání nástroje. S tím, jak se mění profil řezu - Slot (nástroj jede plným materiálem), profil (kdy nástroj odebírá čtvrtinou až polovinou průměru) a copy, kdy nástroj odebírá pod 10% průměru.
U profilu jsou pomalejší řezné rychlosti, menší přísuv (pro běžná železa často 3-6 stovek na zub) a hloubka řezu je doporučovaná maximálně do průměru nástroje. Tady je neustále v záběru polovina břitů a tím, že na začátku řezu odebírají sousledně a výjezd z mareriálu je nesousledný, tak je nástroj dost namáhaný.
U Profilu se často zvedá doporučená řezná rychlost o cca 20-40%, společně s tím i přísuv na 5-7 stovek na zub a hloubka řezu je kolem dvojnásobku průměru, protože délka ostří, které odebírá materiál je kratší a při nesousledném obrábění máš i menší boční síly, které by mohly způsobit vibrace nástroje.
A Copy styl má ještě vyšší řeznou rychlost a hloubka řezu může být na celý nástroj, ALE jelikož jednotlivé břity budou zajíždět a vyjíždět z materiálu v různý čas, budou se i síly působící na nástroj celkem rychle měnit, takže tvoje mašina/vřeteno/upínač nástroje na to pak musí mít potřebnou tuhost - což i já s poctivou čtyřtunovou mašinou z litiny už mám vyzkoušené, že mohu používat jen určité nástroje s určitým stoupáním...
když se mi podaří dohledat nějaký katalog, tak sem klidně hodím kus tabulek, kde jsou popsané změny řezných rychlostí i přisuvu podle stylu obrábění.