• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Akorat ted u ty sondy resim, ze kdyz jedu moc rychle, tak na muj vkus docela dost prejizdi. Resp. po zastaveni je ten kontakt otevrenej docela dost (treba 1mm). Kdyz jedu pomalejc (treba 100mm/min), tak se kontakt sotva pohne. Nicmene pri prvnim pokusu mi prijde, ze to na kvalitu 3D scanu nemelo vliv. Mozna to prejizdelo konzistentne vsude o stejnou vzdalenost :-))

    Nicmene premejslim cim to je. Jestli grbl nestiha reagovat... Nebo ten interni pullup na arduinu nedava dost velkej proud na to, aby dostatecne rychle nabil parazitni kapacitu toho pinu a kabelu.
    D_A_F
    D_A_F --- ---
    Chtěl bych se zeptat, zda-li by někdo byl schopen vysoustružit přesná železniční kolečka v měřítku 1:18. V reálu jde o plná kola s nákolkem, cca 55 - 75mm v průměru, tloušťka cca 10-12mm, s dírou uprostřed. Výkres v dwg bych dodal. Materiál nejlépe nějaký nereznoucí kov. Podmínkou je přesnost řešení - musí být všechna stejná. Jednalo by se o série vždy 8 koleček. Díky všem.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    HARVIE: zlato na tišťáky je ve dvou provedeních, ENIG (sandvič zlato-nikl-měď) a "tvrdý" (relativně tlustá jedna vrstva)... https://www.epectec.com/articles/pcb-surface-finish-advantages-and-disadvantages.html (dole)
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    HARVIE: To ja samozrejme vim, proto se ptam, jestli to tu nekdo nema, z obrazku tuhost neposoudim ;)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THERIDANE: No zlato je dost mekky na to aby bylo na kontaktech, ktery budou po sobe jezdit ne? se podle me osoupe...

    NEPHIRUS: Vybirej si podle mechanickejch vlastnosti stroje. Ridici jednotku vymenis snadno a levne. Ale s mechanickejma vlastnostma (tuhost, rychlost, rozmery,...) temer nic neudelas!
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    JVCNC: Aha, u toho Evolution RTR primo inzerujou 3d rovnou skrz Fusion 360. Jenom teda nevim, jestli se za 60k uz neda poridit neco trochu serioznejsiho...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    NEPHIRUS: tak jak jsem zatim koukal tak puvodni tvurce vlastni vyvoj vzdal a ma v nabidce i novou verzi ktera 3d umi, strcil tam arduino s grbl https://gocnc.de/...e/cnc-acessories/for-next3d-series/407/g-code-prozessor-3d-v.-3.0?number=Go10148

    u toho stroje ale pisou porad puvodni usb cnc studio ktere je jen 2d coz je tohle https://gocnc.de/shop/en/store/cnc-acessories/cnc-software/272/cnc-studio?c=54
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    JVCNC: Diky, jestli je to jenom 2D, tak to pro me trochu ztraci pouzitelnost. Chci to mimo jine pouzit na srazeni otrepu, ktere nejsou v rovine.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    NEPHIRUS: doma to nemam ale videl jsem starsi verzi, tahle nova vypada lip. Menil jsem na tom ridici system a majitel mi ten puvodni nechal na hrani, tedy jak drivery tak HW rizeni, pripojovalo se to pres USB a co si pamatuju tak problem byl ten, ze to neumelo plynule navazat mezi vektory, takze to po kazde usecce napred zastavilo nez to pokracovalo dal (coz je strasny) a pak ze to vse bylo jen 2D a cetlo to jen HPGL, takze 3D proste neslo. Jak je to ted nevim, doma zkusim prostudovat.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    Nemate nekdo doma tuhle frezku? http://www.next-3d.com/gb.htm
    Shanim neco na jednoduchy obrabeni epoxidovych odlitku a vypada to celkem zajimave, ale spis by me zajimaly postrehy od nekoho, kdo to videl v akci.
    HYENA
    HYENA --- ---
    Nevite jestli jde delat autoleveling v mach3? Nemuzu nic najit a chtel bych si vyfrezovat nejaky tistaky. Jde s tim taky hezky gravirovat na sfericky plochy (jen se misto nastroje upne mikrospinac)...
    CHIX
    CHIX --- ---
    je tu nekdo kdo by znal ridici krabicku od WEIHONG?
    se o vikendu kousla freza a zatim jsme to nedostali do zadouciho stavu ...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: Zlato. Pozlatit by to neměl být problém (electroless gold lázněmi) a pak už máš celkem jistotu, že dřív zoxiduješ ty než ten kontakt :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    THERIDANE: no tak tady se za zasah pocita rozepnuti kontaktu, takze se nebojim, ze by se to nerozeplo :-) jestli se to nesepne, tak scanovaci program nahlasi chybu a zastavi se.

    Ale jak rikam... srouby budu menit. Jen nevim jakej material by byl nejlepsi. Nerez? Mosaz? Nevim.

    Kazdopadne planuju to cely provozovat v kontaktolovy lazni :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    HARVIE: Pěkná. Budeš ale muset řešit postupnou degradaci těch kontaktů, povrch kovů oxiduje i bez prachu a různých kapalin. Já jsem takhle dělal detekci délky nástroje (frézka najela na kus pružinové oceli a tím uzavřela obvod) a postupně tam rozptyl opakovatelnosti rostl až do desetin mm.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Vecer jsem navrhnul scanovaci sondu kompletne postavenou z jednostrannejch tistaku a beznyho zelezarstvi. Je to zatim prototyp, ale zda se, ze funguje. Jeste budu muset vymenit nektery srouby za kulatejsi a kratsi. Pridat nejaky podlozky, vyrobit hrot a vycentrovat to. Jinak misto valecku pouzivam dutinky z cokolady prisroubovany tema sroubkama primo na pcb:



    vic fotek tady: https://imgur.com/a/FinGGtk
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Dneska jsem testoval halftone frezovani portretu - docela me prekvapilo,ze to funguje - trochu si jeste pohraju s hustotou a hloubkou drazky a mozna z toho ve finale polezou i hezky kousky

    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: ja bych hlavne frezku jako deltu nikdy nestavel, ono to jednoduse sice vypada ale je to spis slozitejsi. viz muj predchozi prispevek.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: to neni klasicka delta kinematika ale to je celkem jedno. proc to nikdy nebude dobry obrabeci stroj ma hned nekolik duvodu a staci v podstate jen jeden z nich na to aby nemelo smysl to stavet.

    zastavbove rozmery vs pracovni prostor, vsechny tyhle stroje jsou vzhledem k pracovnimu prostoru neefektivne velke, postavit router 1 m x 1 m muze znamenat stroj 2 m x 2 m

    tvar pracovniho prostoru, je takovy ze ho nikdy cely nevyuzijes, tedy budes mi vzdy spousty mrtveho pracovniho prostoru ktery se da vyuzit jedine tak, ze tam nacpes zasobniky nastroju a jak zacnes stavet stroj s ATC tak uz to neni ani jednoduche ani levne nehlede na kinematiku.

    u viceosych stroju je problem se znacnym omezenim natoceni nastroje v dalsich osach, z boku ze vsech stran se do materialu nedostanes a u viceosych routeru tohle zrovna potrebujes. To co s touhle kinematikou zvladnes ve vice osach zvladnes jednoduseji ve 3 osach s tvarovym nastrojem, krome vrtani samozrejme. u routeru, tedy v podstate nabytkarsky prumysl potrebujes aby se to umelo natacet +-90°, coz tohle nikdy umet nebude, a pokud to umi tak jen v jedne ose a v dalsi se nataci obrobek, coz je u routeru nepouzitelne u rozmernych polotovaru musis natacet vreteno v dalsich 2 osach, nemuzes natacet obrobek, protoze ma treba 2x4 m, na to by jsi potreboval zase nasobne veci stroj vuci jeho pracovnimu prostoru.

    tuhost, routery uz jsou konstruovany jako mene tuhe a postavit deltu nebo hexapod ekvivalenti portalovemu routeru bude vzdy obtiznejsi a vzdy drazsi.

    vzdy potrebujes konstrukci kolem pracovniho prostoru, chces li viceose obrabet neco velkeho nehlede na tuhost a presnost, je lepsi pouzit klasickou robotickou ruku ktera tu konstrukci kolem sebe nepotrebuje.

    zivotnost, u klasiky opotrebovavas pohybovy aparat jen v miste obrabeni, zde ho opotrebovavas v libovolnem miste obrabeni, vzdy namahas klouby at je stroj kde je.

    presnost, vzdy bude jednodusi dosahnout stejne presnosti polohovani s klasikou nez s deltou.

    drive kdyz se s tim experimentovalo tak jeste nebyli dostatecne schopne a dostupne linearni motory, dneska udelas rychlejsi a dynamictejsi stroj s lin. motorama snadneji nez kdyz budes stavet deltu.

    experimentovali s tim i velci vyrobci obrabecich stroju, nikdy se to ale z vyse uvedeneych duvodu neujalo a dneska komercni stroj tehle koncepce na trhu neexistuje.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    AKA_THE_A: I hodně měkký materiály ti dokážou lehkou pružnou mašinu rozvibrovat. Když se trefíš do rezonanční frekvence soustavy, tak i mizivá řezná síla udělá velký vlny. Dokonce je to na jednom z těch videí vidět :-)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam