• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    HARVIE: jasne, diky :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AKA_THE_A: Wankel? :-D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: to je olejovka nebo lamelovka, podle velikosti, oboje jsou v podstate lamelove, jen kdyz je to zatopeny olejem a je mala tak se ji rika olejovka, kdyz je bez oleje a je velka tak lamelovka, aspon tak to mam zazite ja. prvni tedy olejovku mame nejake v praci od lavatu, vyrobilo se jich dost a porad vyrabi a semtam se obcas objevi bazarova za slusnou cenu https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopic.php?t=15517 (no ted koukam ze to uz jsou 4 roky) mame stejne jen modre, prutok maly ale podtlak slusny. Jen vystup je dobry vystrcit ven z domu, ty olejove vypary dychat nechces.

    to vypada na bezolejovou olejovku, tedy malou lamelovku, aspon co jsem na google dohledal
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: spis dmychadlo, srouby jsou drahe a mozna i pomale, jako vyvevu jsem sroubovku jeste nepotkal, zatim jen jako kompresor. Nejcasteji sem potkal dmychadla ktere jsou asi i nejlevnejsi v pozadovanych vykonech a muzou byt i velcie tiche (kdyz ho das do jine mistnosti na druhe strane budovy :D)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: tohle se počítá jako co? :P


    což mi připomíná, na tohle se mi ve sklepě práší (suchoběžná vývěva)...pro moje účely nevhodný, pro držení věcí naopak velmi vhodný. Možná výměna buď za rozumnej peníz nebo olejovou (potřebuju lepší vakuum, průtok neni moc podstatnej)

    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: Pytle na vakuovy laminování křídel
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    VEVERAK: Tady je to videt jeste lepe. Jen teda podotykam, ze bych to rozhodne netisknul z plastu na 3D tiskarne, ale vyrobil bych vetsi pevnejsi exemplar ze staryho plechovyho pekace, hrnce, nebo tak neco...

    3040 CNC - Cutting Glass In A Water Bath!
    https://www.youtube.com/watch?v=iMR12HCEny8
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: Co delas z igelitu? :-)
    VEVERAK: Mrkni na ten zlutej "tacek s dirkama":

    3040 CNC - New Water Bath Design!
    https://www.youtube.com/watch?v=P_AdV2HIvY8
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: a co teda zbejva? sroub a dmychadlo? :)
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    HARVIE: jojo base :)

    dobre diky za rady, popremyslime jeste
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: to je pravda - ja jsem zapomnel ze pracuju prevazne s igelitem nebo novodurem
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: na porezni materialy pistove, membranove nebo olejove nestaci prutokem vzduchu
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: jako stul staci MDFka co nejporeznejsi, jen oblepit boky aby ti skrz ne zbytecne nesalo a mista kde nebude material staci prikryt novinama. U vysavace by mozna stacilo pootevrit takovou tu prisavaci klapku aby nejel moc zatizenej, chvili by to mohl vydrzet. Na vystup z vysavace by mohl pomoct tlumic jako se pouzivaj v pneutechnice na odfuky neco takoveho https://www.festo.com/cat/cs_cz/products_080100
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    HARVIE: Rusaci by meli radost - to je hodne bitelny,to tahani dela velky brit,chce to aby v materialu sel co nejmensi kousek cepele,to jsem vyzkoumal pri rezani nosniku z balsy - misto vyvevy si sezen stary kompresor z lednicky mohl by ti to na stole udrzet,pouzivam ho na vaukovani pri laminovani
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Akorat ted teda resim workholding... Obyc papir udrzi trocha izolepy. Ale tu krabicovou lepenku uz to docela taha. Lepit oboustrankou se mi ji nechce, pac to uz nikdy neodlepim. Vakuovej stul nemam a jsem na to docela linej. Navic vyveva i vysavac delaj bordel. Navic vyveva je pomala a draha. Vysavac se zas upece kdyz je zacpanej.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    SALAM23: Tak jsem si zasvarel. Ale nak se mi sere kamera v mobilu. Kazdopadne se mi uz podarilo zlomit prvni cepel :-) Zatim je to prototyp, uz je pozde, tak nechci rezat ani brousit. Ale prijde mi, ze to funguje. Odborne serizeni na desetinky jsem po svareni provedl remeslnym priohnutim sykovkama ve sveraku :-D

    Welded dragknife controled by bCNC (crash included!)
    https://www.youtube.com/watch?v=Q0XOZNU1sJ4
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    VEVERAK: jaky hackerspace? base? :-) hele je to fakt humac. stal sem dva metry od toho kdyz kluci frezovali a cejtil sem jak toho mam plnou pusu (i kdyz odsavali). co se dostane do plic, to netusim, tam to neni asi tolik cejtit. jestli to delas jednou, dvakrat za rok, tak na to ser a poradne z blizka to vysavej poradnym vysavacem a respiratorem. techniku co nejvic necim zakrej a pak ji jeste dodatecne oluxuj. jestli to budes delat jednou mesicne a vic, tak bych postavil vodni lazen. neni to zas tak slozity. vemes starej plechovej pekac, co nejtuzsi, prisroubujes ho na CNC a do nej das (nejlip privaris, ale pokud nemas svarecku, tak to neni nutny) nejaky matky ke kterejm pak pridelas tu uhlikovou desku. nebo proste uvnitr toho pekace vyrobis neco co pripomina sverak nebo na co ten material normalne chytas mimo plechac. trik je v tom vzit starej plechovej pekac a prisroubovat ho na cnc.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    VEVERAK:frezuju karbon casto - dily na rc era a nejaky specialni pochystavky nemam,prach odtahuju klasickym prumyslovym vysavacem do separatoru pilin,kde mam jen nejaky lepsi filtr,kuli balsovymu prachu aby mi nepohrbil dalsi vysavac - pokud ti to prach nerozfouka do vzduchu tak bych se to nebal rezat i bez respyratoru a pak prach bych jen odsaval vysavacem
    VEVERAK
    VEVERAK --- ---
    THERIDANE: jo, carbon fiber plate :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    VEVERAK: Jestli uhlíkovou deskou myslíš carbon fiber desku a ne grafit, tak voda potřeba skutečně není, stačí odtah do filtru (u nás máme M5 a i to je podle mě zbytečně jemný).

    Grafit bych za sucha asi už nezkoušel, to svinstvo je elektricky vodivý a dostane se všude. Soustružil jsem kdysi z grafitu trysky do raket a pak jsem předělával elektriku na mašině vedle, protože to začalo vodit po povrchu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam