• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Už mě to taky napadlo,když jsem kouknul na cenu - musim aspoň otestovat,že je vše funkční ,každopádně tohle by bylo tak specifický zboží,že těžko říct jestli by to bylo vůbec prodejný...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: jak tak koukam tak tam by meli byt win XP embedded to by melo jit tam pustit i neco jineho. Spis jestli neni skoda z toho pouzit jen PC, koukni na ebay za kolik se to da prodat a ze zisku koupit neco novejsiho vhodnejsiho jen jako PC by mozna byla lepsi cesta, pripadne poridit nejaky lepsi RS nez GRBL by mohlo byt vyrazne vice muziky nez to pouzit jen jako PC pro GRBL.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Tak je to sinumerik 840Di
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Odpoledne napíšu přesný typ - manuál jsem stáhl jen podle obrázku.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: jo takhle, ja myslel ze chces pouzit i ten system, takhle to bude jen PC. Kdyztak pak napis co to vlastne je, to ze to je 840D je jen moje domnenka.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Minimálně určitě rozeběhnu Grbl přes USB - "takže i krokáče" ty porty označují v manuálu jako com/lpt - každopádně zatím jen čumím do manuálu a mašinu u sebe nemám,tak ať neplkám nějaký kydy,odpoledne se v tom povrtam
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    i kdyz ted jsem v jednom manualu nasel ze mozna i jo, takze to nakonec mozna pujde kdyz se ti podari dostat se do win. meli by tam byt Win NT4, jen jsem zapomel jak se da nabootovat primo do nich.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: je to pro soustruh, frezku z toho nerozbehnes. To nejsou LPT porty ale porty pro simodrive, krokove motory k tomu nepripojis.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK:Pro mě je důležitý - že to má Usb a Lpt porty,takže to rozchodim přes krabičky co mám doma už nastavený na fréze,toho se nebojím -ve finále použiju tenhle panel místo toho prvního, jen mě hrozně zajímalo co to tam je za karty,nemá to žádný popisek. Ale už v manuálu pročítám nějaký povídání o x102- IO a podle obrázku to opravdu je ta karta,tak uvim co tam píšou
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    pozor, siemens ma vetsinou ty manualy rozdelene, obsluha, programovani, diagnostika, nastaveni. Bichle jsou vsechny i jen samostatne
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: jo, to bývá, ale aspoň je tam popsané úplně všechno včetně odstraňování chyb, nastavení na novou mašinu atp ... =)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: Uz se stahuje manual - to zase bude bible podle velikosti souboru.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: tohlůe je uz CNC rizeni k soustruhu, pravdepodobne sinumeric 840D ktery bude mit jeste analogove rizeni pohonu, tedy aby jsi z toho pohnul motorem, potrebujes analogove servo rizene +-10V s tachodynamem a pak nejakou osu s pravitkem
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: v tom případě tam bude někde na tom HMI štítek ov výrobce - Heidenhain, siemens ... tam bude aspoň typ toho HMI a k němu už by mohla být dokumentace někde na internetu =)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: Díky za radu - vůbec mě nenapadlo kouknout do dokumentace a hledat x102 card nebo něco podobnýho :D zjistit z čeho je to Hmi je těžký,musim zpětně zjišťovat,většinou to získám se slovy "na vem si to jestli se ti to hodí,jinak to jde do šrotu"
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: ten popis je označení svorkovnice ve výkresu... když najdeš nějaký schéma k tomu HMI, tak tam to bude popsaný k čemu že je dobrá X102 =) Ideálně to bude ve schématu od mašiny, ale nevím, jestli ti sdělili, z čeho to vykuchali....
    Pokud to HMIčko bylo v soustruhu, tak by dva kabely mohly být k pravítkům, ale je to věštění...
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Jeste se ke me dostalo jedno HMI - tentokrat trosku novejsi naslapanejsi model - urcenej 100% na rizeni 6 os - nastaveno v programu a pry by to melo zvladat ovladat 30 os?Coz nechapu. To jsem vykoukal v sofwaru co v tom je - otazka je,netusite nekdo co je to za karty vzadu "ty cerny popsany fixem" ?



    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: tak vymyslet si vlastni protokol presne podle potreb je lepsi reseni nez se snazit s problemy pouzivat neco co ma slouzit ponekud trochu k necemu jinemu a stejne si potrebne prikazy vymyslet.

    Kdyz se kouknes na g kody pro smoothieboard, tak zjistis ze si jich vetsinu autori sami vymysleli a nejsou kompatibilni vubec s nicim a s g kodem jakozto s RS274D to moc spolecneho nema a pak nema smysl drzet se g kodu jako standardu protokolu kdyz k tomu vlastne sami jako ke standardu nepristupuji.

    u soustruhu je leccos o hodne jinak, treba radiusova komenzace spicky, delkove korekce atd. ktere implementovane pro frezku na soustruhu fungovat nemuzou. Zatimco na frezce se programuje draha stredu nastroje, pripadne kontura a draha je kompenzovana ekvidistantne tak u soustruhu se programuje draha spicky noze a komenzace radiusu uz ekvidistanta neni. Cykly funguji jinak a nektere kody pro frezku funguji uplne jinak nez pro soustruh. Kdyz se bez toho obejdes tak to asi pouzit lze.

    vice os je sice hezkych ale co s nimi chces delat a jak je chces ridit/ovladat? uz u 4 os pro rotacni obrabeni potrebujes bud inverse time feed nebo aby to umelo pri minutovym posuvu rychlosti kompenzovat samo podle smeru pohybu jednotlivych os a prumeru na kterem se nastroj pohybuje a nic z toho jsem ani u grbl ani u smoothieboardu nenasel.

    nicmene vsichni svorne taji rychlost zpracovani, kolik radku g kodu/s zvladnou zpracovat. Asi si to budu muset poridit a pohrat si s tim (jako bych uz ted nemel frontu takovych vecich dost dlouhou :)). Ale aspon jsem dohledal delku look ahead a max kHz abych si udelal nejake srovnani.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Az budu mit trochu casu, tak to zkusim naflashovat na esp32 co mam na stole a dopisu do bCNC podporu pro Serial over IP, aby to slo pipojit i bez USB...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Kdyz sme u forku GRBL, tak me docela zaujal port na ESP32 https://github.com/bdring/Grbl_Esp32



    Samozrejme ESP32 ma bluetooth a wifi, takze pridali webovej xichtik:

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam