• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VODRHACNC - teorie a rady pro domácí stavbu našich obráběcích strojů frézky, soustruhy, 3D tiskárny, vračky, pily, brusky etc.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    TLOUDEV: Jako uplne obyc G-kod pro tri osy frezky muzes simulovat v camotics: https://camotics.org/
    napises si g-kod do obyc itextovyho souboru, otevres ho v camotics a das spustit. automaticky ti to ukaze animaci jak se to obrabi a 3D model, co z toho vypadne:



    Jediny nastaveni, ktery musis udelat je vytvorit si tam tabulku nastroju ("tool table"), kde mas cisla frez a jejich prumery/tvary. V g-kodu se pak na tyhle cisla odkazuje. Pokud v g-kodu nemas cisla nastroju, tak tam stejne musis mit aspon jednu defaultni frezu.

    S profi CNC jako HASS sem nikdy nedelal. Bude to jiste mit svoje specifika, ale zakladni g-kod si v CAMotics muzes nasimulovat.

    Ne jednodussi veci jsem pouzival tohle: http://www.cncwebtools.com/Apps/GCode_Simulator/index.html
    ale casto sem potkal nejakej g-kod, kterej to nezvladlo zpracovat.

    Nejaky poznamky si delam tady (ale tyka se to hlavne hobby stroju)
    CNC [SPOJE.NET]
    https://wiki.spoje.net/doku.php/howto/mechanical_engineering/cnc
    FIRGO
    FIRGO --- ---
    TLOUDEV: pokud chces jenom odsimulovat drahy pro g-kod, tak treba Simco, pouzivam pro rychlou verifikaci programu vyplivnuteho z CAMu. jinak pokud mas ambice programovat, zacni se ucit CAM. nicmene znalost g-kodu je dle me nutnost pro kohokoli kdo pracuje na masine
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    TLOUDEV: Kdo tam dodal řídicí SW - Simens nebo Heidenhain? Nejlepší by asi bylo najít si uživatelský manuál přímo k té konkrétní frézce... často tam bývají ukázky programů pro různé specifické věci a cykly. Přímo emulátor jsem viděl akorát u Heidenhainů na TNC530i, který jede v linuxu přes wine, jinak spusta věcí je volně ke stažení přímo na webu výrobce řídicího SW:
    Manuals | HEIDENHAIN
    https://www.heidenhain.de/de_EN/documentation/manuals/
    https://support.industry.siemens.com/cs/products?dtp=Manual&mfn=ps&pnid=14590&lc=en-WW
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau vsichni, prave jsem nastoupil jako CNC obrabec u jedne nejmenovane firmy, kde drtim HAAS 3D frezu (nebo drti ona me?), tak se chci optat, zda nevite o nejakem emulatoru na PC (idealne pro linux), kde bych si mohl "zkouset" programovat klasicky G-kod a zkouset prostredi atd. jsem v tomhle ohledu celkem panic, ale chci to nadrtit, bo za chodu ve vyrobe se to sice casem naucim, ale radeji bych v klidu domova vyzkousel.. dik za kazdy hint.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: tohle byla vazne nahoda - jen jsem se ocitl ve spravny cas na spravnem miste,ale kdyby se neco objevilo dam vedet,beru vse co mi nabidnou i kdyby mi to melo lezet ve sklepe,ja mam jeste zalusk na linearni vedeni co jsem tam zahlidnul a hrebeny.To by me docela taky potesilo kdyby se ke me dostalo za lacino :D - planuju ze tu svoji prdlavku casem prodam a asi si postavim neco trosku vic profi a pevnejsiho
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: BTW: pokud by se ti někdy dostalo do ruky něco od Heidenhainů, tak se mi ozvi, mám na jejich systémech ve sklepě dvě frézky a soustruh a hledám nějaký systém do další, kterou rekonstruujem =)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Už mě to taky napadlo,když jsem kouknul na cenu - musim aspoň otestovat,že je vše funkční ,každopádně tohle by bylo tak specifický zboží,že těžko říct jestli by to bylo vůbec prodejný...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: jak tak koukam tak tam by meli byt win XP embedded to by melo jit tam pustit i neco jineho. Spis jestli neni skoda z toho pouzit jen PC, koukni na ebay za kolik se to da prodat a ze zisku koupit neco novejsiho vhodnejsiho jen jako PC by mozna byla lepsi cesta, pripadne poridit nejaky lepsi RS nez GRBL by mohlo byt vyrazne vice muziky nez to pouzit jen jako PC pro GRBL.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Tak je to sinumerik 840Di
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Odpoledne napíšu přesný typ - manuál jsem stáhl jen podle obrázku.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: jo takhle, ja myslel ze chces pouzit i ten system, takhle to bude jen PC. Kdyztak pak napis co to vlastne je, to ze to je 840D je jen moje domnenka.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    JVCNC: Minimálně určitě rozeběhnu Grbl přes USB - "takže i krokáče" ty porty označují v manuálu jako com/lpt - každopádně zatím jen čumím do manuálu a mašinu u sebe nemám,tak ať neplkám nějaký kydy,odpoledne se v tom povrtam
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    i kdyz ted jsem v jednom manualu nasel ze mozna i jo, takze to nakonec mozna pujde kdyz se ti podari dostat se do win. meli by tam byt Win NT4, jen jsem zapomel jak se da nabootovat primo do nich.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: je to pro soustruh, frezku z toho nerozbehnes. To nejsou LPT porty ale porty pro simodrive, krokove motory k tomu nepripojis.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK:Pro mě je důležitý - že to má Usb a Lpt porty,takže to rozchodim přes krabičky co mám doma už nastavený na fréze,toho se nebojím -ve finále použiju tenhle panel místo toho prvního, jen mě hrozně zajímalo co to tam je za karty,nemá to žádný popisek. Ale už v manuálu pročítám nějaký povídání o x102- IO a podle obrázku to opravdu je ta karta,tak uvim co tam píšou
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    pozor, siemens ma vetsinou ty manualy rozdelene, obsluha, programovani, diagnostika, nastaveni. Bichle jsou vsechny i jen samostatne
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: jo, to bývá, ale aspoň je tam popsané úplně všechno včetně odstraňování chyb, nastavení na novou mašinu atp ... =)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    TEAPACK: Uz se stahuje manual - to zase bude bible podle velikosti souboru.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SALAM23: tohlůe je uz CNC rizeni k soustruhu, pravdepodobne sinumeric 840D ktery bude mit jeste analogove rizeni pohonu, tedy aby jsi z toho pohnul motorem, potrebujes analogove servo rizene +-10V s tachodynamem a pak nejakou osu s pravitkem
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SALAM23: v tom případě tam bude někde na tom HMI štítek ov výrobce - Heidenhain, siemens ... tam bude aspoň typ toho HMI a k němu už by mohla být dokumentace někde na internetu =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam